Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το healthy aging (ή αλλιώς υγιής γήρανση).
-Tι ονειρεύονται οι τουρίστες τρίτης ηλικίας.


Αν προσπαθήσεις να φέρεις στο μυαλό σου εικόνες ατόμων που ταξιδεύουν το πιθανότερο είναι ότι θα σκεφτείς αυτό: ερωτευμένα ζευγάρια που απολαμβάνουν τον μήνα του μέλιτος, παρέες φοιτητών που διψούν να γνωρίσουν τον κόσμο ή γκρουπάκια από τουρίστες λίγο πριν ή μετά τα τριάντα χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις οι οποίοι επιτρέπουν (ακόμα) στον εαυτό τους να θυσιάσουν έναν μισθό προκειμένου να απολαύσουν ένα μακρινό ταξίδι.

Κι όμως υπάρχει άλλη μία ομάδα που φαίνεται ότι ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο: τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Aυτό επιβεβαιώνει έρευνα του dianeosis.org που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του καθηγητή κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννη Τούντα. Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στην Ευρώπη που αυξάνει και τον αριθμό των ταξιδιών της και την ταξιδιωτική της δαπάνη.

Να μιλήσουμε με νούμερα; Ένα 15% των τουριστών στην Ευρώπη είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον εκτιμάται ότι το 2050 οι τουρίστες άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 32% των τουριστών κι ότι το ⅓ της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 65 ετών.

Γιατί όμως;

Χάρη στο healthy aging ο μέσος Ευρωπαίος εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει υγιής και δραστήριος για 8,3 έτη μετά την ηλικία των 65 ετών.

Τι είναι όμως το healthy aging ή αλλιώς η υγιής γήρανση; Ο Γιώργος Τρίμης, υπεύθυνος του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD Ελλάδος εξηγεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε άτομο, σε κάθε χώρα του κόσμου θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί να ευνοήσει την υγεία ή να είναι επιβλαβές για αυτή. Τα περιβάλλοντα έχουν μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά μας, στην έκθεση σε κινδύνους για την υγεία (για παράδειγμα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στη βία), στην πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική και κοινωνική φροντίδα και στις ευκαιρίες που προσφέρει η γήρανση. Η υγιής γήρανση αφορά στη δημιουργία περιβάλλοντος και ευκαιριών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι και να κάνουν ό, τι εκτιμούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Τρίμης, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν υγιή γήρανση. Η απαλλαγή από ασθένεια ή αναπηρία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή γήρανση, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν μία ή περισσότερες συνθήκες υγείας που, όταν ελέγχονται καλά, έχουν μικρή επίδραση στην ευημερία τους.

Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις από την πολιτεία στην εξασφάλιση των καλύτερων υγειονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών αλλά και η υιοθέτηση σε ατομικό επίπεδο κατάλληλων συνηθειών στον τρόπο ζωής, με έμφαση στη σωστή διατροφή, στη συστηματική άσκηση και στη λήψη όλων των απαραίτητων εμβολίων που αφορούν τους ενήλικες.

Το μεγαλώνω αλλά παραμένω λειτουργικός και υγιής είναι ένας εφικτός πλέον στόχος και μπορεί να διασφαλιστεί και μέσω της καλύτερης πρόληψης και λόγω των θεραπευτικών εξελίξεων που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν με την αύξηση της ηλικίας.

Με λίγα και απλά λόγια ο μέσος Ευρωπαίος είναι πιο υγιής σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα είναι συνήθως και πιο ευκατάστατος από ότι οι νεότεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας να ταξιδεύουν πιο συχνά και να επιλέγουν μακρινούς προορισμούς στους οποίους διαμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως κάτι άλλο που επιθυμεί αυτή η ηλικιακή ομάδα εκτός από περισσότερα ταξίδια;

Τι ονειρεύονται οι τουρίστες μακράς διάρκειας

Ονειρεύονται μία δεύτερη κατοικία στη Ν.Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα το 7,3 των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνουν ότι θα ήθελαν να διαμείνουν μετά τη συνταξιοδότησή τους στη Ν. Ευρώπη. Και σίγουρα η Ελλάδα λόγω ευνοϊκού κλίματος και όχι μόνο αποτελεί έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς δεύτερης κατοικίας. Ένα άλλο εξάλλου ενδιαφέρον στατιστικό νούμερο της έρευνας υποδεικνύει ότι 120.000 Βρετανοί ηλικίας άνω των 65 ήδη ζουν σήμερα στην Ισπανία. Σε έναν δηλαδή μεσογειακό προορισμό. Ο αριθμός μάλιστα των Βρετανών που ζει στην Ισπανία έχει διπλασιαστεί μέσα σε 10 χρόνια.

Το μεγαλώνω αλλά παραμένω λειτουργικός και υγιής είναι ένας εφικτός πλέον στόχος και μπορεί να διασφαλιστεί και μέσω της καλύτερης πρόληψης.

Και ποιο το πρόβλημα;

Αυτό που ξεκάθαρα επιβεβαιώνεται ως τάση είναι ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν όλη τη διάθεση να ταξιδέψουν και ακόμα να διεκδικήσουν μια δεύτερη καλοκαιρινή κατοικία σε μια πιο φιλική για την ενδυνάμωση της ευεξίας τους χώρα. Τι είναι αυτό που τους προβληματίζει όμως; Η διαχείριση πιθανών προβλημάτων υγείας. Το 46% όσων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών αναφέρουν μια μορφή ανικανότητας, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ως εκ τούτου απαιτούν υπηρεσίες καλής ποιότητας στις χώρες που επισκέπτονται. Αυτό για την Ελλάδα συνεπάγεται πιο αυξημένη ανάγκη για τη βελτίωση της στρατηγικής τουρισμού που θα συνδυάζει τον τουρισμό τρίτης ηλικίας με τον τουρισμό υγείας.

Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα;

Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και ο τουρισμός υγείας αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Πώς θα μπορούσε, όμως, η χώρα μας να διεκδικήσει έσοδα δεκάδων δισ. ετησίως από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κατηγοριών τουρισμού;

Η έρευνας της διαΝΕΟσις, που εκπονήθηκε απαντά σε αυτή την ερώτηση σχεδόν ξεκάθαρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών της διαΝΕΟσις, αν βελτιωθούν οι υποδομές, αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και υλοποιηθεί στρατηγική τουρισμού τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει 13,6 δισ. ευρώ στο βάθος πενταετίας. Επίσης θα μπορούσαν να προκύψουν 173.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια από τον τουρισμό τρίτης ηλικίας. Όλα αυτά από την πώληση κατοικιών, τη διαμονή μακράς διάρκειας ξένων τρίτης ηλικίας, τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Μήπως είναι λοιπόν καιρός να στρέψουμε πραγματικά το ενδιαφέρον μας πιο επισταμένως στους τουρίστες με τα λευκά μαλλιά;

Διάβασε ακόμα:

Είναι Ή Δεν Είναι Ασθένεια Το Βurnοut;

Πώς Και Γιατί Το Καλοκαίρι Κάνει Καλό Στην Υγεία Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.