Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε είναι πιο αποτελεσματικό το περπάτημα από το τζόκινγκ.
-Τι δείχνουν οι έρευνες.


Μια ακόμα έρευνα ρίχνει φως στα οφέλη που μπορεί να φέρει το καθημερινό περπάτημα στην υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνα του Duke University School of Medicine, το γρήγορο καθημερινό περπάτημα είναι προτιμότερο από το τζόκινγκ για τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με προδιαβήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης που έγινε σε 150 προδιαβητικούς έδειξαν ότι η άσκηση υψηλής έντασης τείνει να καίει τη γλυκόζη περισσότερο από το λίπος, ενώ η άσκηση μέτριας έντασης τείνει να καίει το λίπος περισσότερο από τη γλυκόζη. Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr William Kraus, τόνισε ότι το πλεονέκτημα της άσκησης μέτριας έντασης είναι ότι καίει το λίπος στους μυς, και αυτό αυξάνει την πρόσληψης γλυκόζης από τους μυς. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι μύες είναι το σημαντικότερο μέρος για την αποθήκευση γλυκόζης μετά από ένα γεύμα.

Πιο αναλυτικά

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες και ακολούθησαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα για έξι μήνες.

Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια παρέμβαση που σχεδιάστηκε από το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη (DPP), που θεωρείται χρυσό πρότυπο και αποσκοπεί στην επίτευξη μείωσης σωματικού βάρους κατά 7% σε διάστημα 6 μηνών. Το πρόγραμμα απαιτούσε τη μείωση κατανάλωσης θερμίδων, δίαιτα χαμηλών λιπαρών και άσκηση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αυτής της ομάδας υιοθέτησαν αλλαγές στη διατροφή τους και ακολούθησαν άσκηση μέτριας έντασης που ισοδυναμούσε με 12 χιλιόμετρα γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα.

Οι άλλες τρεις ομάδες δεν άλλαξαν τη διατροφή τους αλλά γυμνάστηκαν μόνο με διαφορετική ένταση η καθεμία: με μέτρια ένταση (περπάτημα 12 χιλιόμετρα την εβδομάδα), με μέτρια ένταση αλλά για περισσότερη ώρα κάθε μέρα (περπάτημα 18,4 χιλιόμετρα την εβδομάδα) και με υψηλή ένταση (τζόγκινγκ 18,4 χιλιόμετρα την εβδομάδα).

Το βασικό συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η άσκηση υψηλής και μέτριας έντασης επηρεάζει τον οργανισμό. Ωστόσο, οι επικεφαλής της έρευνας σημειώνουν ότι μόνο μια μελέτη για την έκβαση του διαβήτη δεν θα μπορούσε να καθορίσει εάν η άσκηση μέτριας έντασης είναι στην πραγματικότητα ανώτερη από την άσκηση υψηλής έντασης στην πρόληψη ασθενών με προ-διαβήτη από την πρόοδο στον διαβήτη. 

Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να παράσχουν εύχρηστες εναλλακτικές λύσεις για τους προδιαβητικούς ασθενείς θέλοντας να περάσουν το βασικό μήνυμα πως η ήπια άσκηση μπορεί να φέρει τα ίδια οφέλη, όπως και η διατροφή και η απώλεια βάρους. Αυτό, εξάλλου που διαπίστωσαν ξεκάθαρα είναι ότι το καθημερινό περπάτημα με γρήγορο ρυθμό είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τον συνδυασμό της άσκησης με τη σωστή διατροφή και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, διότι όλοι μπορούν να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους. 

 

Διάβασε ακόμα:

Αλέξανδρος Χριστοδούλου: “Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!”

Τα 7 Superfoods Που Σε Βοηθούν Να Αναβαθμίσεις Τη Διατροφή Σου

 

 

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.