Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να αφιερώνεις 150 λεπτά την εβδομάδα στη γυμναστική.
– Πώς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι κάνοντας μικρά βήματα.


Είσαι γεννημένος αθλητής. Εσύ, εγώ, όλοι μας… Η κίνηση – κατ’ επέκταση και η άθληση- είναι στο DNA μας, από την εποχή που οι πρόγονοί μας μάζευαν καρπούς στα δάση. Το σώμα μας παράγει και απελευθερώνει ενέργεια μέσω της άσκησης και όταν η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από μια καρέκλα, η γυμναστική γίνεται πιο σημαντική παρά ποτέ. Για κάθε ηλικία.

Γιατί;

Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης επηρεάζουν την υγεία του σώματος, αλλά και του μυαλού μας. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθάει στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, αλλά και την καταπολέμηση του άγχους.

Βελτιώνει τη διάθεση (οι ενδορφίνες, που απελευθερώνει το σώμα μας μετά την αεροβική άσκηση έχουν παρόμοια δράση με τη… μορφίνη, ανεβάζουν την διάθεση, μειώνουν την αίσθηση του πόνου και προκαλούν αισιοδοξία), μας γεμίζει ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού μας συστήματος (προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση). Φυσικά, ενδυναμώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, μειώνει την πίεση και μας χαρίζει χρόνια ζωής.

Με μια λέξη, είναι απαραίτητη. Για όλους μας.

Η πραγματικότητα…

Παρ’ όλα τα οφέλη της άσκησης, σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 68% των Ελλήνων δήλωσε πως δεν αθλείται καθόλου (σημειώνοντας 9% αύξηση από την προηγούμενη έρευνα). Η χώρα μας βρέθηκε στην τελευταία θέση της έρευνας μαζί με την Βουλγαρία και την Πορτογαλία, με πολύ υψηλότερο ποσοστό από το 46% του μέσου όρου των ερωτηθέντων.

Πόσο;

Συχνά, η έλλειψη άσκησης οφείλεται στην έλλειψη χρόνου. Η συνιστώμενη συχνότητα άσκησης για ενήλικες μεταξύ 18 και 64 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, συνδυάζοντας ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης 2 ημέρες της εβδομάδας. Μπορεί να ακούγεται πολύ, μέτρησε όμως πόσα λεπτά περνάς μπροστά στην τηλεόραση ή το κινητό σου…

Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 68% των Ελλήνων δήλωσε πως δεν αθλείται καθόλου.

Από πού να αρχίσω;

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να πετύχεις τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα (σε κέρδισα με τις ενδορφίνες;) και η ιδέα του γυμναστηρίου σου θυμίζει πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις που δεν τηρήσες τελικά, σκέψου λίγο πιο δημιουργικά.

Τι ήθελες πάντα να δοκιμάσεις; Ομαδικό ή ατομικό σπορ; Δημιουργική κίνηση – σαν τον χορό ή την αναρρίχηση; Έχεις απρόβλεπτο πρόγραμμα και θέλεις να έχεις ευελιξία ως προς το πότε και πού αθλείσαι; Σου αρέσει η θάλασσα ή το βουνό; Προτιμάς αδρεναλίνη ή χαλάρωση; Οι επιλογές είναι αμέτρητες – από κωπηλασία και τρέξιμο, μέχρι beach volley και μαθήματα σάλσα. Το σημαντικό είναι να διαλέξεις ό,τι σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αφού μπεις σ’ έναν ρυθμό, θα αρχίσεις να το απολαμβάνεις.

Ξεκίνησε σιγά σιγά και σταδιακά αύξησε την συχνότητα και τη διάρκεια της άσκησης. Αν πάλι σου λείπει ο χρόνος, αναρωτήσου πώς μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμά σου περισσότερη κίνηση – ίσως αντικαθιστώντας την οδήγηση με περπάτημα ή ποδήλατο ή επιλέγοντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Καμιά φορά δεν χρειάζεται καν να βγεις από το σπίτι – βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι στη διαπασών και χόρεψε μέχρι να ξεδώσεις.

Στάση Ζωής

Υπάρχουν χίλιες δικαιολογίες για να αποφύγουμε την άσκηση. Έλλειψη χρόνου, έλλειψη διάθεσης, μια σειρά στην τηλεόραση, κούραση, κακοκαιρία, καλοκαιρία, απλή βαρεμάρα, ακόμη και η ανεπαίσθητη σύγκριση με τα μοντέλα ρούχων γυμναστικής, που μοιάζουν πιο “αθλητές”. Όποια κι αν είναι η δική σου, αναρωτήσου τι πραγματικά σε σταματάει. Προσπάθησε να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου και σκέψου την άθληση ως στάση ζωής. Μια καθημερινή επιλογή που φροντίζει το σώμα και το μυαλό σου.


Αρχική δημοσίευση στη στήλη ευεξίας της Αλεξίας Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ

Διάβασε ακόμα:

11+1 Τρόποι Άσκησης Εάν Δεν Σου Αρέσει Η Γυμναστική

Πώς Να Γυμναστείς Όταν Ο Χρόνος Σου Είναι Περιορισμένος

Author(s)

  • Αλεξία Εμμανουλοπούλου

    Ειδική σε Θέματα Ευεξίας

    Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να αναζητά το δρόμο προς την ευεξία, μέσα από τη δική της στήλη στην ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ.