Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα οφέλη της επαφής των παιδιών με τη φύση.
-Ποιες γνωστικές λειτουργίες αναπτύσσονται μέσω του παιχνιδιού.


Αν είσαι εργαζόμενος γονέας, το πρώτο πράγμα που ίσως σκέφτεσαι επιστρέφοντας από τη δουλειά είναι να δεις τα παιδιά σου και να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Και παρόλο που ο χρόνος που περνάτε μαζί στο σπίτι είναι πολύτιμος, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιδιώκετε να βγαίνετε κι έξω. Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά σε εξωτερικό περιβάλλον έχει μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με το παρελθόν. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές έχει φέρει ως αποτέλεσμα τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι να παραμένουν περισσότερο εντός σπιτιού. Επιπλέον, οι γονείς συνήθως στρέφουν τα παιδιά τους σε δομημένες και «δημιουργικές» ασχολίες, οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιούνται σε εσωτερικό χώρο. Τέλος, η έλλειψη ασφαλών εξωτερικών χώρων καθιστούν δύσκολη τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών έξω.

Η αλήθεια όμως είναι πως ο χρόνος που περνούν τα παιδιά σε εξωτερικό χώρο τονώνει τη σωματική τους υγεία και συμβάλλει στην ψυχική τους ηρεμία και ευεξία. Παρακάτω θα δούμε το γιατί.

Απολαμβάνουν την καλή πλευρά του ήλιου

Η ηλιακή ακτινοβολία πλέον κρύβει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους. Την ίδια στιγμή, όμως, τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν ανάγκη από τη βιταμίνη D , της οποίας η σύνθεση επιτυγχάνεται μέσω της επαφής μας με τον ήλιο. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές μας διαδικασίες, από την οστική ανάπτυξη ως την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος γιατί τα παιδιά χρειάζεται να βγαίνουν και να παίζουν έξω.

Αυξάνεται το ποσοστό σωματικής άσκησης

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τα παιδιά για τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως. Η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε κλειστό χώρο. Ωστόσο, σε εξωτερικό χώρο μαζί με μία μπάλα ή ένα ποδήλατο ενθαρρύνεται το ελεύθερο παιχνίδι που στοχεύει στην εκτόνωση των παιδιών.

Εξασκούν εκτελεστικές λειτουργίες

Υπάρχουν πολλών ειδών γνωστικές λειτουργίες που καλλιεργούνται και ενδυναμώνονται μέσω του παιχνιδιού (π.χ. επίλυση προβλημάτων, συγκέντρωση, προσοχή, ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών πραγμάτων κτλ.). Ο εξωτερικός χώρος είναι αναγκαίος για να περνάει ένα παιδί ποιοτικό χρόνο μόνο του, να παίζει ελεύθερα, να παίρνει φυσικά ερεθίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί και καλλιεργεί τις γνωστικές του λειτουργίες και κυρίως τη δημιουργικότητά του, η οποία τείνει να απουσιάζει από τα παιδιά λόγω του χρόνου που περνούν σε δομημένες δραστηριότητες.

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά σε εξωτερικό χώρο τονώνει τη σωματική τους υγεία και συμβάλλει στην ψυχική τους ηρεμία και ευεξία.

Μαθαίνουν να παίρνουν ρίσκα

Τα παιδιά χρειάζεται να παίρνουν κάποια ρίσκα, όσο κι αν μας αγχώνει αυτό ως γονείς. Σίγουρα η ασφάλειά τους προέχει, ωστόσο, δεν μπορούν να μένουν πάντα υπό την προστασία μας, γιατί αυτό τους στερεί το δικαίωμα να τολμήσουν να ρισκάρουν με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τις δυνατότητές τους. Μπορεί, λοιπόν, να πονέσουν αν χτυπήσουν το πόδι τους σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο ή ανεβαίνοντας στην τσουλήθρα ή να νιώσουν στεναχωρημένα, επειδή τα απέρριψε ένας υποψήφιος φίλος. Παράλληλα, όμως, νιώθουν ότι είχαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν. Μην ξεχνάς ότι τα μαθήματα που παίρνουν από τις αποτυχίες τους είναι εξίσου σημαντικά (αν όχι σημαντικότερα) από τα μαθήματα που εισπράττουν από τις επιτυχίες.

Έχουν περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση

Τα παιδιά συνδέονται μεταξύ τους με άλλον τρόπο σε έναν εξωτερικό χώρο, καθώς περιλαμβάνει μη δομημένες δραστηριότητες απ’ ό,τι συνδέονται στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες που πρέπει να ακολουθήσουν οδηγίες για το πώς να κάνουν τα πράγματα και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η κοινωνικοποίηση είναι πιο αυθόρμητη και απαιτεί μεγαλύτερη πρωτοβουλία πράγμα που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθεί μια καλή δεξιότητα για το παιδί.

Μαθαίνουν να εκτιμούν την αξία της φύσης

Η επαφή με τη φύση ηρεμεί τα παιδιά, ενώ παράλληλα τα δένει μαζί της. Τα παιδιά μέσα από την επαφή με τη φύση μαθαίνουν να την εκτιμούν. Πώς θα μπορέσουν να φροντίσουν τον πλανήτη και το περιβάλλον, αν δεν αγαπήσουν τη φύση; Αυτό γίνεται μόνο μέσω της επαφής τους με το χώμα, τα λουλούδια, τα ζώα και ό,τι άλλο όμορφο υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον.

Αν, λοιπόν, μόλις έχεις επιστρέψεις από τη δουλειά και σκέφτεσαι πώς να απασχολήσεις ευχάριστα τα παιδιά σου, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Βγες έξω μαζί τους. Και μην ξεχνάς ότι όλα τα οφέλη που θα αποκομίσουν ισχύουν και για σένα.

 

Μάθε περισσότερα στο www.mentalcare.gr

 

 

Διάβασε ακόμα:

4 Αρνητικά Πράγματα Που Λέτε Στο Παιδί Νομίζοντας Ότι Είναι Θετικά

Κάνε Την Ήττα Του Παιδιού Σου Νίκη

 

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.