Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε και πόσο μπορείς να παρεκκλίνεις διατροφικά
– Τι να κάνεις για να παρεκκλίνεις έξυπνα στις γιορτές


Μερικές φορές οι ατασθαλίες ή παρεκκλίσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε στη πορεία μας μακροπρόθεσμα γιατί μας βοηθούν να παραμείνουμε τουλάχιστον πνευματικά συνεπείς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μυστικά στο πώς να παρεκκλίνουμε με το σωστό τρόπο.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι πολύ διαφορετικό το να παρεκκλίνεις τρώγοντας ένα μόνο μελομακάρονο από το να φας την πιατέλα με τα μελομακάρονα. Έτσι, αν βγεις από την ισορροπημένη διατροφή σου για ένα μόνο γεύμα η ζημιά είναι μόνο μια προσωρινή αναστολή της πορείας σου. Από την άλλη, αν παρεκκλίνεις τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, όπως για παράδειγμα την περίοδο των γιορτών, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξήσεις το σωματικό σου λίπος και το βάρος σου.

Παρόλο που δεν ενθαρρύνω τις παρεκκλίσεις, είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές είναι αναπόφευκτες. Αν είναι επομένως να το κάνεις ας το κάνεις τουλάχιστον έξυπνα.

Τα πέντε βήματα που ακολουθούν μπορούν να σε βοηθήσουν:

1.Προτίμησε τα γλυκά χαμηλών υδατανθράκων

Παρόλο που αυτό είναι το προφανές μερικές φορές το ξεχνάμε. Προτίμησε να φτιάξεις μελομακάρονια, κουραμπιέδες, τρουφάκια και καρυδόπιτα χαμηλών υδατανθράκων. Έτσι, θα έχεις τους πειρασμούς των γιορτών σε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

2. Κάν’ το συνειδητά

Αποδέξου ότι μπορείς να υποκύψεις σε έναν γαστριμαργικό πειρασμό. Κάν΄το συνειδητά έτσι ώστε να αξίζει πραγματικά, εφόσον είναι κάτι που δεν κάνεις συνέχεια και συστηματικά. Με λίγα λόγια, μη βάζεις στο στόμα σου φαγητό χωρίς να πεινάς ή να καταλαβαίνεις τι τρως και γιατί.

3. Κατανόησε το γιατί

Για να τα καταφέρεις, κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο τις λεπτομέρειες γύρω από την στιγμή της διατροφικής σου παρέκκλισης. Ένα αρχείο καταγραφής βοηθάει να έχεις πληρέστερη εικόνα. Το επόμενο βήμα είναι να θέσεις συγκεκριμένους κανόνες που να είναι αδιαπραγμάτευτοι για το πόσο συχνά αλλά και το είδος της παρέκκλισης που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει στο μέλλον (π.χ την επόμενη φορά αντί να φάω αυτό θα προτιμήσω να φάω εκείνο).

4. Διδάξου από την παρέκκλιση

Ανάλυσε την κατάσταση που σε οδήγησε σε παρέκκλιση. Η κατανόηση των «ατασθαλιών» σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις μελλοντικές αποτυχίες. Είναι μια διαδικασία για να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι σε ό,τι αφορά τις διατροφικές σου συνήθειες και συμπεριφορές.

5. Μην είσαι υπερβολικά αυστηρός με τον εαυτό σου

Το να αυτομαστιγώνεσαι επειδή έκανες μια ατασθαλία δεν χρησιμεύει σε κάτι. Πρέπει να μάθεις να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Το να μάθεις να τρως ακολουθώντας κάποιους κανόνες είναι ένα ταξίδι – μια διαδικασία μάθησης. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου αντί να στεναχωριέσαι γι’ αυτά. Δεν χρειάζεται να στενοχωριέσαι για μια πολύ μικρή παρέκκλιση, αρκεί να εστιάζεις στον μακροπρόθεσμο στόχο σου. Το να αισθάνεσαι άσχημα, μειώνει τη δύναμη της θέλησης κάνοντάς σε πιο ευάλωτο σε περισσότερους πειρασμούς και σε ρίχνει σε έναν φαύλο κύκλο. Αντί για αυτό, συγχώρεσε τον εαυτό σου αμέσως. Έγινε, τελείωσε, είναι κάτι ασήμαντο σε βάθος χρόνου.

Διάβασε ακόμα:

Μελομακάρονα Ή Κουραμπιέδες; Τι Να Επιλέξεις

Αυτά Τα Χριστούγεννα Δεν Θα Παχύνεις. Μάθε Πώς!

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.