Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς εκδηλώνεται σωματικά η ανησυχία.
-Γιατί είναι χρήσιμο να βρεις το προσωπικό σου moto.


Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουμε καθημερινά το συναίσθημα της ανησυχίας, ένα διάχυτο φόβο δηλαδή μαζί με ένα ελαφρό άγχος για την κατάσταση κάποιου, την έκβαση μιας υπόθεσης, την κατάληξη ενός γεγονότος, τα αποτελέσματα ιατρικών ή πανελληνίων εξετάσεων, ότι κάτι κακό θα συμβεί και πολλών άλλων καθημερινών θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Δυστυχώς στη ζωή συμβαίνει το αντίθετο, κανονικότητα είναι η κατάσταση ανησυχίας, ησυχία είναι το πολύ πολύ κάποιες στιγµές που σπανίως βιώνουμε, κι αυτές πρόσκαιρα.

Σε κάποιους ανθρώπους με το χαρακτηριστικό της υπερδραστηριότητας, η ανησυχία είναι πιο σοβαρή, έχει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να μην μπορούν την ελέγξουν, να βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση, σε μια μόνιμη έγνοια για το «τι θα γίνει;» και ουσιαστικά να δυσκολεύεται η ζωή τους.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να γιατρέψουμε την ανησυχία μας και αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, κατά έναν περίεργο τρόπο, μεγεθύνει τα προβλήματα και τα κάνει να μοιάζουν άλυτα. Και τότε αρχίζει το μαρτύριό μας, πελαγώνουμε, ιδρώνουμε, μας πιάνει ταχυπαλμία, μας ανεβαίνει η πίεση και το πιο συχνό, ένα πλάκωμα στο στήθος  που μας δυσκολεύει την αναπνοή.

Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές μετά από λίγο διαπιστώνουμε πως άδικα ανησυχήσαμε, πως τελικά ίσως να υπερβάλαμε και το σπουδαιότερο, πως  στην ουσία δεν είναι η ανησυχία μας για το πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα που έχουμε, αλλά το πώς θα διαχειριστούμε την ίδια μας την ανησυχία!

Μπορούμε λοιπόν να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε πώς να συμφιλιωθούμε μαζί της, να αποδεχθούμε ότι η ανησυχία δεν είναι κάτι κακό, να την  αναγνωρίσουμε και να οδηγήσουμε σιγά σιγά τον εαυτό μας σε μια προοπτική, ώστε να μπορέσει να την ελέγξει διακρίνοντας τι είναι σημαντικό που επιβάλλεται να ανησυχούμε και τι όχι.

1.Μειώστε την εντύπωση που έχετε για την ανησυχία

Το όφελος που έχουμε από την ανησυχία είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε και να αποφύγουμε κάθε πιθανό κίνδυνο και να κρατηθούμε ασφαλείς. Είναι ο εγκέφαλός μας που προσπαθεί να μας προστατεύσει και έτσι η ανησυχία έχει τον τόπο και το χρόνο της.

Αλλά συχνά  αυτές οι στιγμές ανησυχίας  χρησιμεύουν μόνο για να κλιμακωθεί το νευρικό μας σύστημα και να μας σπρώξει σε μια μη ισορροπημένη κατάσταση η οποία μας οδηγεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά αυτό μας οδηγεί σε έναν καταστρεπτικό φαύλο κύκλο.

2. Αναγνωρίστε την ύπαρξη του φόβου και αποδεχθείτε τον

Η ανησυχία συνήθως ξυπνάει το αίσθημα του φόβου ή του άγχους. Σε αυτό το βήμα απλά αναγνωρίζουμε ότι αυτό το συναίσθημα είναι εδώ, υπάρχει, έχει αιτίες και πιθανές συνέπειες πάνω μας. Εξωτερικεύστε το λοιπόν. Ο σκοπός μας είναι να μην αντισταθούμε στην ανησυχία, διότι αν αντιστέκεσαι σε κάτι, αυτό επιμένει. Πρακτικά επιτρέπουμε στο συναίσθημα του φόβου να υπάρχει και είναι σα να λέμε στον εαυτό μας « ναι, το παραδέχομαι, φοβάμαι!»

3. Συμφιλιωθείτε μαζί του

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ερευνήσουμε αυτό το συναίσθημα. Στο σημείο αυτό επιλέξτε να βάλετε το χέρι στην καρδιά σας ή  σε όποιο άλλο σημείο του σώματός σας, όπου μπορείτε να νιώσετε αυτό το συναίσθημα. Αυτός είναι ένας τρόπος να δώσετε ένα σήμα στον εγκέφαλό σας αναφορικά με την αίσθηση της αγάπης και της καλοσύνης που έχετε  προς αυτό το συναίσθημα του φόβου. Ετσι ο εγκέφαλός σας θα μπορέσει να το χαρτογραφήσει μέσω της επαφής  και να το αντιστρέψει, μειώνοντας  έτσι την αρνητική σκέψη. 

4.Βρείτε το προσωπικό σας moto ζωής

Καθώς αισθάνεστε ανησυχία αναρωτηθείτε και δώστε αμέσως την απάντηση: «τι χρειάζεται τώρα αυτό το συναίσθημα; είμαι ανεπαρκής, ανάξιος και θα του επιτρέψω να με καταβάλλει; Οχι βέβαια! Μπορώ να αισθάνομαι σώος και ασφαλής, ελεύθερος από φόβο, να ανήκω στον εαυτό μου και να τον ελέγχω!» Ας γίνει αυτό το προσωπικό σας moto ζωής.

5.Μοιραστείτε το 

Το να κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό τη μεγάλη ένταση ανησυχίας που σας καταλαμβάνει με το παραμικρό δε βοηθάει ούτε εσας ούτε τους δικούς σας στους οποίους μεταδίδετε τη νευρικότητα και την ανησυχία σας με αποτέλεσμα να γίνεται οικογενειακή υπόθεση.

Μιλήστε μαζί τους και βάλτε τα πράγματα στη λογική τους σειρά, θέστε προτεραιότητες και περιορίστε το άγχος  και ηρεμήστε. Αν θέλετε, μιλήστε με τους φίλους σας. Ολο και κάποιος θα έχει την ίδια με εσας εμπειρία,  ανταλλάξτε απόψεις στο πώς αντιμετωπίζει τις μεγάλης έντασης ανησυχίες του και πώς τις αντιμετωπίζετε εσείς. Ισως βρείτε τρόπους που να σας ταιριάζουν και να τους εφαρμόσετε.

6.Συνειδητοποιείστε πως δεν είστε μόνοι στον πλανήτη

Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες σας, είναι σημαντικό να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Το να αισθάνεται κάποιος τρωτός είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να ξεφύγουν από την ίδια κατάσταση με εσας. Αλλά όταν αισθανόμαστε τρωτοί και ευάλωτοι με το άγχος, αυτό αφορά μόνον εμας και είναι ανάγκη να προσωποποιήσουμε την εμπειρία, να βγούμε έξω από τον εαυτό μας και να σκεφτούμε και τους άλλους.

Μπορείτε να φανταστείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν με τις ανησυχίες τους και να τους ευχηθείτε να επιτύχουν στον ίδιο σκοπό με εσας. Πείτε το λοιπόν δυνατά και το Σύμπαν θα μεταδώσει την προτροπή σας: «Είμαστε ελεύθεροι από το φόβο που μας κρατάει σε ένα διαρκή κύκλο ανησυχίας. Μπορούμε όλοι να έχουμε το συναίσθημα του ότι ανήκουμε στον εαυτό μας και μπορούμε να τον ελέγχουμε» 

Αυτά τα βήματα από το 1-6 επαναλάβετέ όσο συχνά χρειάζεται.

Καθώς το κάνετε αυτό με συνέπεια. ξανά και ξανά. θα έρθει η στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να αντιδράτε με λιγότερη ανησυχία, ότι είστε περισσότερο στοργικοί με τον εαυτό σας, πως το να είστε ανήσυχοι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και το κυριότερο δεν είστε μόνος, «αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες».

Και τι σημαίνει το να μειώσουμε την ένταση της ανησυχίας στη ζωή μας; Τι άλλο από το να αδράξουμε τη μέρα (carpe diem)! 

Διάβασε ακόμα:

Ανθεκτικότητα, μια κορυφαία προτεραιότητα

Επηρεάζει η φυσική επιστήμη την επιτυχία και την ευτυχία μας;

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.