Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα αποφθέγματα δεν λειτουργούν πάντα.
-Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις.


Όλοι διαβάζουμε καθημερινά πλέον στα social media  αποφθέγματα και θεωρίες. Συμβουλές και στάσεις ζωής. Τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε.  “ Οποίος δεν σε αγαπά κάνε αυτό ”,Όποιος δεν έχει αξία κάνε εκείνο”… Διαβάζουμε επίσης ρητά από επιτυχημένους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες και ανώνυμους επαναστάτες.

Φυσικά τα αποφθέγματα, τα ρητά και οι θεωρίες που διαβάζουμε συνοψίζουν βαθιά νοήματα σε λίγες μόνο προτάσεις. Χρειάζεται όμως να έχουμε κριτική σκέψη για την κατανόησή τους και όχι μια μονόπλευρη οπτική. Να μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικές ανάγκες ακόμα και σε περιπτώσεις που μοιάζουν. 

Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους

Σου παραθέτω για να το κατανοήσεις καλύτερα τρεις τυπικές φράσεις που μπορεί να έχει διαβάσει:  

“Φύγε από όπου δεν σε αγαπούν” . Πριν το πιστέψεις αυτό θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα τι είναι για σένα Αγάπη; Εσύ έδωσες αγάπη πριν θελήσεις να σου δώσουν; Πόσο προσπάθησες για αυτό;

“Για να επιτύχεις κάνε αυτό” ,“Για να ευτυχήσεις κάνε εκείνο”. Αναρωτήσου όμως είναι ίδια η ευτυχία για όλους; Τι θεωρείς εσύ ως πραγματική επιτυχία και σε ποιόν τομέα της ζωή σου;

“Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρα σου”. Και που ξέρεις ότι αυτό που θες όταν το αποκτήσεις θα σε ικανοποιήσει ολοκληρωτικά και δεν θα έχεις απλά ικανοποιήσει απλά μια κατάκτηση; Φυσικά μην εγκαταλείπεις τα όνειρα σου όταν είναι για καλό για τη ζωή, το μέλλον σου και όχι για να αποδείξεις πράγματα και να αποκτήσεις μόνο τίτλους. 

Μέσα από τα τρία αυτά παραδείγματα σίγουρα καταλαβαίνεις ότι οι φράσεις αυτές που μας προτρέπουν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές δεν είναι ταιριαστές σε όλους. 

Οι τρεις παγίδες

Η πρώτη παγίδα εδώ είναι πως το ίδιο μήνυμα που θα πάρει αυτός που προσπάθησε και θα το πάρει σωστά το μήνυμα, το ίδιο μήνυμα θα λάβει λάθος και όποιος δεν προσπάθησε. Η δεύτερη παγίδα είναι πως μπορεί να γίνουμε κριτές και δικαστές χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η  τρίτη παγίδα είναι η γενίκευση που μας περνά το μήνυμα πως όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια συμπεριφορά για να κερδίσουμε την ευτυχία. 

Κι όμως. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και με διαφορετικές εμπειρίες. Ακόμα και οι ίδιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικα κίνητρα. Ας το θυμόμαστε αυτό λοιπόν. 

Εσύ θα κάνεις ότι λέει η καρδιά σου και η λογική σου και τα δεδομένα της ζωής σου πέρα απ τις επαναστατικές θεωρίες, τις αναρτήσεις και τα ρητά. Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να πονέσεις και να προσπαθήσεις για το αποτέλεσμα. 

Η επιτυχία και η ευτυχία είναι σχετική στη ζωή για τον καθένα και διαφορετικής σημασίας και νοήματος.

Διάβασε ακόμα:

Οι βραδινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις

Ο φόβος της απώλειας χρημάτων

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.