Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα διώξεις μία για πάντα τον πόνο.
-Ποια πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή.


Πάλι πονάς; Στον αυχένα; Στη μέση; Στον ώμο; Στο γόνατο; Και η πρώτη σου κίνηση συνήθως ποια είναι; Να καταφύγεις στα παυσίπονα; Γιατί ακόμα κι αν ο γιατρός σου πρότεινε την εναλλακτική της φυσιοθεραπείας, εσύ είναι μάλλον βέβαιο ότι θα προτιμήσεις τα φάρμακα. Πού να βρεις χρόνο, εξάλλου, για συνεδρίες μέσα στο τόσο φορτωμένο σου πρόγραμμα;

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ένας στους δύο ενήλικες πάσχει από μυοσκελετικό πόνο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι χρόνιος κι έτσι χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία για να διατηρείται υπό έλεγχο.

Και το δεύτερο; Ότι η σωστή φυσικοθεραπεία στον ώμο, το γόνατο, τον αυχένα και τη μέση μπορεί να καταπολεμά αποτελεσματικά τον πόνο, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τι έδειξε η έρευνα για την αξία της φυσικοθεραπείας;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο Ντιουκ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 ασθενείς, ηλικίας 18-64 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσοι άρχισαν φυσικοθεραπεία μέσα σε 3 μήνες από τη διάγνωση του μυοσκελετικού πόνου είχαν έως και 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν συνταγογράφηση για ισχυρά παυσίπονα.

Ακόμα όμως κι αν χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα, με την έγκαιρη φυσικοθεραπεία μειωνόταν κατά 5-10% η δόση των φαρμάκων που χρειάζονταν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έγκαιρη φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν αποτελεσματικό, μη φαρμακευτικό τρόπο για να τεθεί υπό έλεγχο ο μυοσκελετικός πόνος και να μειωθεί η ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν στον εθισμό.

Ένας στους δύο ενήλικες πάσχει από μυοσκελετικό πόνο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι χρόνιος κι έτσι χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία για να διατηρείται υπό έλεγχο.

Το σχόλιο του επικεφαλής της έρευνας

«Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, υποστηρίζουν την άποψη ότι για τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις πρέπει πρώτα να προσφέρονται στους ασθενείς μη-φαρμακευτικές επιλογές», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Eric Sun, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας, Περιχειρουργικής Ιατρικής & Ιατρικής Πόνου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Ενισχύουν επίσης την άποψη ότι τα πιο ισχυρά παυσίπονα πρέπει να αποτελούν την τελευταία λύση, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει. Γι’ αυτό οι πάσχοντες από μυοσκελετικούς πόνους στον ώμο, το γόνατο, τον αυχένα ή τη μέση πρέπει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της φυσικοθεραπείας για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους».

Γιατί η φυσικοθεραπεία είναι καλύτερη από τα παυσίπονα;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποφεύγουν – όσοι πονούν – τη φυσιοθεραπεία, ιδιαίτερα αν είναι εργαζόμενοι με φορτωμένο πρόγραμμα. Και ο κυριότερος λόγος είναι ότι θεωρούν ότι τους τρώει πολύ χρόνο.

«Κι όμως, η φυσικοθεραπεία είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για πάσχοντες από χρόνιο πόνο ή έπειτα από έναν τραυματισμό, καθώς μπορεί να γίνει παρέμβαση με πολύ εξειδικευμένες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές, τόσο στην οξεία φάση όσο και μετά από αυτήν», εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr) και συνεχίζει:

«Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φυσικοθεραπεία όχι μόνο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την επίσπευση της ανάρρωσης των μυοσκελετικών παθήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση του πιο δυσβάσταχτου συμπτώματός τους: του πόνου. «Ασφαλώς η φυσικοθεραπεία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει από ένα ισχυρό παυσίπονο, αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Και αυτό, διότι το παυσίπονο καταπολεμά απλώς ένα σύμπτωμα, ενώ η φυσικοθεραπεία στοχεύει στη ρίζα του πόνου που μπορεί π.χ. να είναι ανισορροπίες στη μυϊκή δύναμη. Έτσι, μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει ένα οπιοειδές παυσίπονο για ένα μήνα και να νιώθει καλά, αλλά μόλις το διακόψει είναι πιθανό να επιστρέψει εκεί απ’ όπου άρχισε. Με τη φυσικοθεραπεία, όμως, θα είναι πολύ καλύτερα όταν την ολοκληρώσει. Επιπλέον, μπορεί να διατρέχει μειωμένες πιθανότητες υποτροπής, όταν ολοκληρώσει τη θεραπεία του ή έστω να καθυστερήσει η υποτροπή του πόνου».

Διάβασε ακόμα:

Ένας Φυσικοθεραπευτής Σου Λέει Πώς Να Προστατέψεις Τη Μέση Σου Όταν Οδηγείς

Γιορτές Χωρίς Να Πονέσει Η Μέση Σου. Γίνεται;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.