Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι το fomo.
– Τις παγίδες που κρύβει. 


Μήπως αντί να απολαμβάνεις πραγματικά στιγμές χαλάρωσης με τους φίλους σου, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου ή τον εαυτό σου, μετράς τα like που πήρε η τελευταία φωτογραφία που έχεις αναρτήσει; Αναρωτιέσαι πού βρήκε τα λεφτά ο γνωστός του γνωστού σου για ταξίδι στο εξωτερικό και ζηλεύεις για το γεγονός ότι ο πρώην ή η πρώην σου δηλώνει σε σχέση στο wall της (μα πότε πρόλαβε;). Μήπως είναι προτιμότερο να απολαμβάνεις πραγματικά όμορφες στιγμές αντί να κάνεις phubbing και να ασχολείσαι με το προφίλ και τη ζωή των άλλων; Μήπως το FOMO σου κλέβει την πραγματική ζωή; FOMO τι; Θα μου πεις … Διάβασε, λοιπόν, για να μάθεις περισσότερα για την ύπουλη αυτή μορφή κοινωνικού άγχους.

Πριν βιαστείς να πεις ότι δε σε αφορά, σκέψου καλά

Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται μήπως χάσουν ό,τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων, παρακολουθώντας συστηματικά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ανησυχείς μήπως οι άλλοι ζήσουν μία πιο ικανοποιητική εμπειρία από σένα, από την οποία εσύ θα απουσιάζεις; Σε καταβάλλει άγχος, όταν βρίσκεσαι αρκετές ώρες μακριά από το facebook ή το Instagram λόγω εργασίας ή άλλων δραστηριοτήτων; Νιώθεις πως, όταν δε δηλώνεις το παρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάνεις την επαφή με τους «φίλους» σου; Μετράς και υπολογίζεις μία προς μία τις θετικές αντιδράσεις στις αναρτήσεις σου; Τότε ναι, το FOMO (Fear Of Missing Out) είναι κάτι που σε αφορά και χρειάζεται να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να το θέσεις υπό έλεγχο.

Το να ανησυχείς για το αν περνάς καλά είναι από μόνο του ψυχοφθόρο και σε απομακρύνει από την αληθινή χαρά και ευχαρίστηση.

Όπως εξηγεί η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος, πρόκειται για μία μορφή κοινωνικού άγχους και μάλιστα με ολοένα αυξανόμενα κρούσματα, που χαρακτηρίζεται από την διαρκή επιθυμία να παραμένεις συνεχώς συνδεδεμένος με το τι κάνουν οι άλλοι, κυρίως μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Περιλαμβάνει τον φόβο του να μη χάσεις κάτι σημαντικό (ή και ασήμαντο) ή μία αξιοσημείωτη εμπειρία, ιδιαίτερα αν δεν αποτελείς κι εσύ μέρος της. Kυρίως, όμως, το FOMO σού δημιουργεί την αίσθηση ότι περνάς τον χρόνο σου λανθασμένα ή άσκοπα, ενώ θα μπορούσες να κάνεις πιο συναρπαστικά ή σημαντικά πράγματα από αυτά που ήδη κάνεις.

Το να ανησυχείς για το αν περνάς καλά είναι από μόνο του ψυχοφθόρο και σε απομακρύνει από την αληθινή χαρά και ευχαρίστηση. Τα κακά νέα είναι πως όλο αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε εξάρτηση από το διαδίκτυο, ακόμη και σε καταθλιπτική διαταραχή. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση, τρόποι να αρχίζεις να ζεις την αληθινή ζωή χωρίς να ανησυχείς για την όποια εικόνα σου. Δες, λοιπόν, τι σου προτείνει η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου:

1.Πιάσε χαρτί και μολύβι και κατάγραψε τους στόχους σου. Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις στο άμεσο μέλλον. Τι θα ήθελες να πετύχεις σε ένα μήνα; Πώς θα ήθελες να είσαι σε μία βδομάδα από τώρα; Τι χρειάζεται να κάνεις άμεσα στην εργασία σου; Υπάρχει κάποιο μέρος που θα ήθελες να πας και όλο το αναβάλλεις; Βάλε στη λίστα σου τις προτεραιότητές σου και προγραμμάτισέ τες. Οι λίστες δίνουν μία αίσθηση ελέγχου, σε καθησυχάζουν και παράλληλα σε κινητοποιούν να δράσεις.

2.Πήγαινε έναν περίπατο. Ξέρω πως ακούγεται τετριμμένο, αλλά το περπάτημα θα σε απομακρύνει από τις πηγές άγχους, θα απομακρύνει τις αρνητικές σου σκέψεις και θα σε κάνει να νιώσεις πιο υγιής.

3.Νιώσε ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις ζήσει, που ζεις και που έχεις και όχι για όλα εκείνα που ζουν οι άλλοι και θα ήθελες να πετύχεις.

4.Κάνε κάτι διαφορετικό. Υπάρχει κάτι που σου αρέσει και θα ήθελες να δοκιμάσεις εδώ και χρόνια και ακόμα δεν το έχεις τολμήσει; Ήρθε η ώρα να το κάνεις. Θα ανακαλύψεις καινούριες πλευρές του εαυτού σου και ίσως σταματήσεις να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι στον κόσμο του διαδικτύου χωρίς εσένα.

5.Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Η σύγκριση αποτελεί ένα ‘’πράσινο τερατάκι’’ που σε ακολουθεί παντού και σε κάνει να αξιολογείς οτιδήποτε ζεις ως ανούσιο, μειώνοντας την προσωπική σου αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό απλά σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

6.Θυμήσου πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται. Οι ‘’τέλειες’’ ζωές των άλλων είναι λιγότερο ιδανικές από όσο φαντάζεσαι και η δική σου ζωή είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από όσο πιστεύεις.

7.Απενεργοποίησε για λίγο τις ηλεκτρονικές συσκευές. Απομακρύνσου από το κινητό, τον υπολογιστή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγες μέρες. Ήρθε η ώρα να συναντηθείς με τους ανθρώπους που εκτιμάς πρόσωπο με πρόσωπο, να δημιουργήσεις πραγματικές στιγμές και όχι εικονικές. Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείς από τον λογαριασμό σου στην εικονική ζωή και να συνδεθείς πραγματικά και αυθεντικά.

Να θυμάσαι ότι το Fomo είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και το σίγουρο είναι πως δεν θα πάψει να υπάρχει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πώς θα ήταν για σένα, όμως, να σταματήσεις να δημιουργείς μία ιδανική εικόνα προς τα έξω και να στρέψεις τον φακό σε όλα αυτά που βιώνεις εσωτερικά, κάνοντας μία στροφή στην εσωτερική σου ζωή, σ’ αυτήν που δεν μοιράζεσαι, αλλά σ’ αυτήν που ζεις πραγματικά;

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι Επιπτώσεις Των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Στην Ψυχική Μας Υγεία

Πόσο Επηρεάζει Το Facebook Την Ψυχική Μας Υγεία;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.