Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα καταλάβεις αν ένας φίλος σού κλέβει την ενέργεια.
-Πώς θα τον απομακρύνεις από τη ζωή σου.


Έχεις νιώσει ποτέ μετά από συνάντηση με φίλο κούραση ή εξάντληση; Απογοήτευση; Κενό; Ένιωσες ανακούφιση μόλις τελείωσε αυτή η “υποχρέωση”; Μα εφόσον νιώθεις έτσι ποιος ο λόγος να συνεχίζεις την παρεούλα και τα “καφεδάκια” μαζί του; Στοπ! Ως εδώ η παρέα με “βαμπίρ ενέργειας”! αναφέρει ο συγγραφέας Austin Kleon.

Γιατί όμως οι φίλοι που σου προκαλούν τέτοιους είδους συναισθήματα χαρακτηρίζονται ως “Βαμπίρ ενέργειας”; Μα ρουφούν την ενέργειά σου. Ρουφούν την αυτοπεποίθηση σου. Ρουφούν την καλή σου διάθεση. Πώς; Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους:

Πώς θα αναγνωρίσεις ότι ένας φίλος είναι “βαμπίρ ενέργειας”

-Μιλάει πολύ και δεν προλαβαίνεις να μιλήσεις και να εκφραστείς.

-Μιλάει μόνο για τις επιθυμίες του, για τη ζωή του και δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη δική σου τη ζωή.

-Είναι μονίμως…σε κακή ψυχολογική κατάσταση ή με προβλήματα.

-Είναι επικριτικός προς εσένα. Θεωρεί πώς ό,τι κάνεις είναι λάθος. Αντιθέτως, αυτός κάνει πάντα το σωστό, το οποίο και προσπαθεί να σου επιβάλλει.

-Είναι αγενής και προσβλητικός, χωρίς απαραίτητα να έχει κακή πρόθεση. Απλά έτσι είναι.

-Δεν υπολογίζει τις ανάγκες σου γιατί πάντα προέχουν οι δικές του.

-Είναι χειριστικός, πάντα κάνεις τελικά αυτό που εκείνος θέλει.

Αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά ή και όλα αυτά μαζί σε κάποιον από τους φίλους σου; Αν ναι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομάκρυνεις σιγά σιγά από τη ζωή σου τα “βαμπίρ ενέργειας” ή τους τοξικούς ανθρώπους, όπως συνηθέστερα ονομάζονται. Ένα αποφασιστικό “όχι” και τα όρια που χρειάζεται να θέσεις για να διατηρήσεις μια υγιή απόσταση είναι οι πιο σημαντικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις αν θες να δεις την ενέργειά σου να επιστρέφει, την καλή σου διάθεση να μην απορρυθμίζεται και την αυτοπεποίθησή σου να παραμένει ακλόνητη.

Όσο περισσότερους φίλους που ανήκουν στην κατηγορία “βαμπίρ” απομακρύνεις από τη ζωή σου τόσα περισσότερα τα οφέλη.

Πώς θα απομακρύνεις έναν τέτοιο φίλο από τη ζωή σου

Η προσπάθεια απομάκρυνσης από έναν φίλο που έχεις καταλάβει ότι δεν σου προσφέρει σε επίπεδο φιλίας αυτό που θα ήθελες, αλλά αντίθετα σε επιβαρύνει ψυχολογικά, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

-Αναγνώρισε τις πραγματικές σου ανάγκες.

-Παρατήρησε τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η μη ικανοποίηση των αναγκών σου.

-Προχώρησε στην απόφαση που θα σου εξασφαλίζει μεγαλύτερη ηρεμία.

-Απόφυγε τις συγκρούσεις ή τα ξεκαθαρίσματα με αυτού του είδους τους φίλους. Προτίμησε απλά την απομάκρυνση έστω και τη σταδιακή σε πρώτη φάση.

-Υλοποίησε την απόφαση χωρίς πισωγυρίσματα.

Τι θα κερδίσεις

Όσο περισσότερους φίλους που ανήκουν στην κατηγορία “βαμπίρ” απομακρύνεις από τη ζωή σου τόσα περισσότερα τα οφέλη. Τι ακριβώς θα κερδίσεις; Ψυχική ηρεμία, τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, θετική ενέργεια, χρόνο για τους υπόλοιπους φίλους που αξίζουν τον χρόνο σου. Εκείνους που δεν σε κουράζουν. Εκείνους που σε εμπνέουν. Που είναι πρόθυμοι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν όταν τους χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι “δούναι και λαβείν”. Αναζήτησε επομένως τις σχέσεις που γεμίζουν την καρδιά σου με ευχαρίστηση και το μυαλό σου με έμπνευση για εξέλιξη.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Είσαι Μαγνήτης Των “Βαμπίρ”;

9 + 1 Ερωτήσεις Στη Δρ. Λίζα Βάρβογλη Για Τα Συναισθηματικά Βαμπίρ

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.