Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς τα social media μπορούν να σε βοηθήσουν.
-Γιατί η ευγενής άμιλλα είναι το παν.


Η δημιουργία νέων φιλίων δεν είναι δύσκολη μόνο στο σχολείο, αλλά και καθώς μεγαλώνουμε. Περνάμε πολλές ώρες στη δουλειά, στις διάφορες δραστηριότητες και στο σπίτι οπότε οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Η δουλειά ωστόσο είναι ο χώρος όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. Οπότε, αποτελεί ένα χώρο που μπορείς να κάνεις φιλίες. Μάλιστα, οι σχέσεις στο γραφείο επηρεάζουν την ευεξία σου. Οι άνθρωποι με τους οποίους εργάζεσαι είναι αυτοί που βλέπεις τόσο συχνά όσο τον σύντροφο ή τα παιδιά σου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστείς, θα συναναστραφείς μαζί τους και πιθανότατα θα κάθεσαι δίπλα τους. Ποιος ξέρει, ένας συνάδελφος μπορεί να γίνει ο νέος σου κολλητός!

Με δεδομένο λοιπόν πόσο συχνά οι συνάδελφοι αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται, είναι πολύ λογικό να θες να δημιουργήσεις υγιείς φιλίες και σχέσεις με τους συναδέλφους σου. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να το πετύχεις.

1.Φάτε μεσημεριανό μαζί

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους παραδοσιακούς εργαζομένους να έχουν 30-60 λεπτά διάλειμμα για να φάνε μεσημεριανό, να κάνουν μια βόλτα ή απλά να απομακρυνθούν από το γραφείο. Χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να κάνεις φίλους στη δουλειά. Το να φας το μεσημέρι με τους συναδέλφους σου μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις το μυαλό σου από τη δουλειά και να απολαύσεις την παρέα. Πολύ συχνά οι συνάδελφοι αστειεύονται μεταξύ τους, μοιράζονται ιστορίες, στηρίζονται ο ένας στον άλλον για συμβουλές και μπορούν να ανακουφίσουν το στρες της δουλειάς. Ακόμα κι αν δεν θες να φας, ζήτα από ένα συνάδελφο να πάτε μια βόλτα έξω και να περάσετε μαζί λίγο χρόνο μακριά από το γραφείο. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεθείς με τους συναδέλφους σου με πιο προσωπικό τρόπο.

2.Γίνετε φίλοι στα social media

Ελπίζω μέχρι τώρα να γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να κρατάς τα προφίλ σου στα social media καθαρά και ευπρεπή. Αν τα προφίλ σου είναι κατάλληλα για δουλειά και δεν θα ντρεπόσουν αν το αφεντικό σου έβλεπε κάποια αποκαλυπτική φωτογραφία σου, τότε γίνε φίλος με τους συναδέλφους σου.

Ανάλογα με τη δουλειά σου, ίσως έχεις ήδη συνδεθεί διαδικτυακά με τους συνεργάτες σου. Αλλά αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μη φοβάσαι να το τολμήσεις. Το να είστε φίλοι στα social media μπορεί να σας βοηθήσει να γνωριστείτε καλύτερα.

3.Συναγωνιστείτε με ευγένεια

Μερικές φορές, δυο συνάδελφοι καταλήγουν να συναγωνίζονται για την ίδια προαγωγή, για το ίδιο project ή ανακαλύπτουν ότι έχουν τους ίδιους στόχους. Πρέπει να καταλάβεις ότι μπορείς να είσαι φίλος με κάποιον με τον οποίο είστε συναγωνιστές. Σημασία έχει η ευγενής άμιλλα.

Αν ανακαλύψεις ότι ένας συνάδελφος κάνει αίτηση για την ίδια θέση με σένα μέσα στην εταιρεία, ας είστε ειλικρινείς μεταξύ σας. Πρόσφερε υποστήριξη και βοήθεια. Ο ανταγωνισμός δεν χρειάζεται να είναι μια ύπουλη και επιθετική διαδικασία και σίγουρα δεν θες το εργασιακό περιβάλλον να γίνει τοξικό. Έχεις το δικαίωμα να κυνηγήσεις οποιαδήποτε επαγγελματική ενασχόληση σε ενδιαφέρει, όπως και ο διπλανός σου. Όσο όλοι εργάζονται σκληρά και δίκαια, ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι φιλικός. Μην ξεχνάς να διατηρείς την ανταγωνιστικότητά σου μέσα σε κάποια όρια αν θες να είναι οι σχέσεις στο γραφείο υγιείς.

4.Διατήρησε τον επαγγελματισμό σου

Το να διατηρείς υγιείς σχέσεις στη δουλειά σημαίνει ότι διατηρείς υψηλά standards. Ακόμα κι αν οι συνάδελφοί σου είναι οι πιο στενοί σου φίλοι, θυμήσου ότι πρέπει να δουλεύεις μαζί τους. Μη δείχνεις υπερβολική οικειότητα σε βαθμό που να διαταράσσεις την αρμονία του γραφείου. Απόφυγε τους συναισθηματισμούς με τους φίλους στο γραφείο, γιατί θες αυτοί οι άνθρωποι να σε θαυμάζουν. Απόφυγε οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά σου.

Να θυμάσαι

Ναι, οι συνάδελφοί σου μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σου φίλοι, αλλά πας στη δουλειά για να δουλέψεις. Η φιλία στο γραφείο δεν πρέπει να θέτει εμπόδια στη δουλειά σου.

Ο χώρος εργασίας είναι ένας μέρος όπου είναι λογικό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να δημιουργήσεις νέες φιλίες. Αλλά φρόντισε να συνεχίσεις να δουλεύεις σκληρά και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο σκοπό που θες να πετύχεις.

Διάβασε ακόμα:

Τα 4 Μυστικά Για Να Γίνεις Χαρούμενος Εργαζόμενος

3 Κακές Συνήθειες Που Αποτρέπουν Την Αποτελεσματική Επικοινωνία

Author(s)

  • Rachael Tulipano

    Συντάκτρια στο GenTwenty

    Η Rachael Tulipano είναι συντάκτρια στο GenTwenty.