Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να οργανώσεις καλύτερα το χρόνο σου.
-Γιατί δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές.


 

Εσύ πόσες ώρες δουλεύεις; Συνηθίζεις να παραμένεις στο γραφείο μέχρι να τελειώσεις ό,τι έχεις να κάνεις; Είναι γεγονός πως το τυπικό ωράριο 9-5 έχει αρχίσει να χάνει τη “δημοτικότητά” του, καθώς πλέον δεν είναι καθόλου σπάνιο για τους εργαζομένους να πηγαίνουν νωρίς στη δουλειά, να δουλεύουν έως αργά και να προσπαθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, με σκοπό να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται να διατηρήσουν μία αξιοπρεπή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αν συνηθίζεις να δουλεύεις περισσότερες ώρες από όσες θα έπρεπε, πρέπει να προσπαθήσεις να φεύγεις από το γραφείο σου την ώρα που ολοκληρώνεται το ωράριό σου και να διακόψεις αυτήν τη συνήθεια.

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης – κοινωνιολόγος, σού δίνει μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Δούλεψε πραγματικά

Όσο βρίσκεσαι στο γραφείο σου και κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου, φρόντισε να κάνεις τη δουλειά σου συγκεντρωμένα. Μη σπαταλάς χρόνο μιλώντας στο τηλέφωνο ή κάνοντας βόλτες. Πρέπει να ολοκληρώσεις όλα τα καθήκοντά σου για να μπορέσεις να φύγεις στην ώρα σου. Διαφορετικά, ούτε το αφεντικό σου θα είναι ευχαριστημένο, ούτε θα αποφύγεις τα επικριτικά σχόλια των συναδέλφων σου.

2.Οργάνωσε σωστά το χρόνο εργασίας σου

Αρχικά, κατάγραψε αυτά που πρέπει να κάνεις αγοράζοντας ένα σημειωματάριο-ημερολόγιο και ξεκίνα να γράφεις τα πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα, βάλε προτεραιότητες σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα. Σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες πράγματα τα οποία «πρέπει» να κάνεις, αλλά και πράγματα τα οποία θα ήθελες να κάνεις. Γράψε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό είναι να δίνεται προτεραιότητα σε δραστηριότητες, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί να γίνουν προηγούμενες μέρες, αλλά τελικά δεν έγιναν, ώστε να μην τις «κουβαλάμε» και στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Τέλος, αξιολόγησε τον προγραμματισμό σου. Μπορείς να επαναπροσδιορίζεις το πρόγραμμά σου, σε περίπτωση που βλέπεις ότι δεν σου ταιριάζει και δεν αποδίδεις, όπως θα έπρεπε, και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και έτσι να μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αν συνηθίζεις να δουλεύεις περισσότερες ώρες από όσες θα έπρεπε, πρέπει να προσπαθήσεις να φεύγεις από το γραφείο την ώρα που ολοκληρώνεται το ωράριό σου.

3.Εξωτερίκευσε την επιθυμία σου να φύγεις στην ώρα σου

Μερικές φορές, πρέπει να εκφράζεις ξεκάθαρα την επιθυμία σου να φεύγεις εγκαίρως, ώστε να το καταλάβουν όλοι. Αν είσαι κουρασμένος ή δουλεύεις υπερωρίες, μίλα με το διευθυντή σου και ζήτα να φεύγεις στην ώρα σου. Μην ξεχνάς ότι αν εργάζεσαι αρκετές ώρες, πιθανότατα να μην μπορείς να αποδώσεις, όπως θα έπρεπε, και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσεις πρόβλημα τόσο στον ίδιο σου τον εαυτό, όσο και στην εταιρεία που εργάζεσαι. Φρόντισε να τον καθησυχάσεις ότι θα ολοκληρώνεις τη δουλειά και δεν θα αφήνεις κενά, ούτε ατέλειες. Επίσης, πρέπει να εκφράσεις την επιθυμία σου και στους συναδέλφους σου για να τη σεβαστούν.

4.Σταμάτα να αισθάνεσαι ενοχές που φεύγεις στην ώρα σου

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να φεύγεις στην ώρα σου, όταν έχεις κάνει τη δουλειά σου ή όταν πρέπει να πας κάπου αλλού. Αν θες αυτό να γίνει η συνήθειά σου, πρέπει να εξασκήσεις τον εαυτό σου να μην αισθάνεται ενοχές. Αντίθετα, θυμήσου πόσο έχεις συνεισφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ότι αξίζεις να φύγεις όταν τελειώνει το ωράριό σου. Τα πιθανά αρνητικά σχόλια των συναδέλφων σου δεν θα πρέπει να σε σταματήσουν, ούτε να σου δημιουργήσουν ενοχές.

Δουλεύεις σκληρά όλη μέρα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που δεν αντέχεις άλλο. Αν είσαι κουρασμένος ή νιώθεις παγιδευμένος στο γραφείο σου, πρέπει να ξεκινήσεις να φεύγεις στην ώρα σου. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να ανακαλύψεις ότι η απόδοσή σου βελτιώνεται, όταν δεν υπερφορτώνεις το πρόγραμμά σου!

 

 

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης – κοινωνιολόγος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνική και Οικονομική ανάπτυξη με ειδίκευση στις συγκρούσεις στην εργασία και στη διοίκηση ολικής ποιότητας από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχει εξειδικευτεί στη Συμβουλευτική, Life coaching & Mentoring από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή και συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο.

 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Ενισχύσεις Την Αποδοτικότητά Σου Χωρίς Να Ξυπνάς Από Τις 04.00 Τα Ξημερώματα

Τι Να Κάνεις Όταν Το Πρόγραμμά Σου Είναι Φορτωμένο

 

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.