Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είδη ευέλικτου ωραρίου υπάρχουν.
-Γιατί μια δοκιμαστική περίοδος είναι απαραίτητη. 


Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα ευέλικτα ωράρια εργασίας. Η εργασία εξ αποστάσεως, η τετραήμερη εργασία, η προσαρμογή του ωραρίου στις οικογενειακές ανάγκες και δραστηριότητες είναι μερικά από αυτά αλλά ακόμα κι αν έχεις ακούσει για αυτές τις επιλογές, πιθανότατα τις έχεις απορρίψει, γιατί πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στη δική σου δουλειά.

Λοιπόν, σε πληροφορώ ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να γίνουν αποδεκτές. Και μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σου: μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο σου, τις σχέσεις σου, τις δραστηριότητές σου, αλλά μπορεί και να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία και το σθένος σου στη δουλειά.

Γι’ αυτό, αν νιώθεις ότι ένα ευέλικτο ωράριο θα σε σώσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα που μοιράζεται μαζί σου ο Νίκος Χαρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, για να το πετύχεις.

1.Βάλε προτεραιότητες

Καθώς σκέφτεσαι ποιο είδος ευέλικτου ωραρίου σε εξυπηρετεί καλύτερα, αναρωτήσου: Ποιες είναι οι δύο πιο βασικές ανάγκες σου εκτός από τη δουλειά σου; Ποιες είναι οι αλλαγές στο πρόγραμμά σου που θα είχαν μεγάλη επίδραση στα επίπεδα του στρες και της ευτυχίας σου; Το να κάνεις δύο αλλαγές στο πρόγραμμά σου είναι πάντοτε χρήσιμο, γιατί σου αφήνει χώρο για έναν πιθανό συμβιβασμό, ώστε να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις έστω τη μία. Με αυτήν την αφετηρία, μπορείς να οργανώσεις το εργασιακό σου ωράριο για να καλύψεις αυτές τις ανάγκες. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, είναι αυτό που θα σου δώσει κίνητρο και νόημα για την συνέχεια της προσπάθειας, που δεν είναι άλλη από την εκπλήρωση του αρχικού στόχου σου. Είναι γνωστό πως οι στόχοι κατευθύνουν τη συμπεριφορά και ορίζουν τις προτεραιότητές μας για προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη.

2.Σκέψου ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να το ζητήσεις

Κάθε χώρος εργασίας έχει μια κουλτούρα που επιτρέπει διαφορετικά είδη ευελιξίας. Ενδεχομένως θα υπάρχουν μερικά στοιχεία που δεν θα μπορούν να αλλάξουν συνεπώς είναι σημαντικό να το κατανοήσεις και να το δεχτείς πριν προχωρήσεις και απογοητευθείς.

Αρχικά, θα σου πρότεινα να διαβάσεις και να κατανοήσεις τους κανόνες της εταιρείας και να ελέγξεις αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις. Δεν είναι κακό να ζητήσεις διευκρινίσεις ή επιπλέον πληροφόρηση σχετικά και με τις αρμοδιότητες της θέσης ευθύνης σου. Επίσης, καλό είναι να ρωτήσεις μερικούς παλιούς υπαλλήλους πώς διαχειρίζονται τις προτεραιότητές τους, να ελέγξεις τη στάση της εταιρείας απέναντι στις δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη δουλειά και να προσέξεις τι κάνουν σχετικά με αυτό οι συνάδελφοί σου. Με αυτή τη μικρή έρευνα, θα έχεις στη διάθεσή σου όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να σκεφτείς πώς, αλλά και πότε πρέπει να το ζητήσεις. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να έχεις σκεφτεί εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τις ώρες εργασίας, τη διαθεσιμότητά σου, αλλά και του τι είσαι διατεθιμένος να «θυσιάσεις» αν χρειαστεί, σχετικά με το αίτημά σου. Με άλλα λόγια πρέπει να πείσεις τον εργοδότη σου πως και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες απο τη νέα κατάσταση, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για τη σωστή λειτουργία της θέσης σου στην ομάδα.

3.Ζήτα μία συνάντηση

Μόλις προσδιορίσεις ποιο θα ήταν το ιδανικό και εφικτό ευέλικτο ωράριο, ζήτησε μία συνάντηση με το αφεντικό σου για να συζητήσετε την πρότασή σου. Το κατάλληλο timing είναι όταν αισθάνεσαι άνετα ότι κατανόησες και αξιολόγησες την κατάστασή σου και ολοκλήρωσες πολλές φορές τα κύρια καθήκοντά σου. Και φυσικά, είναι σημαντικό να κάνεις αυτήν την κουβέντα αφού έχεις πετύχει και μερικά αξιόλογα αποτελέσματα, ώστε να στηρίξεις με μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής το αίτημά σου. Μετά από μια περίοδο επιτυχημένων project, αφενός εσύ θα αισθανθείς πιο δυνατός, αφετέρου η αυτοπεποίθησή σου θα εκτιμηθεί δεόντως απο τον εργοδότη σου.

4.Ζήτα μια δοκιμαστική περίοδο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις το αφεντικό σου να συμφωνήσει είναι να προτείνεις μια δοκιμαστική περίοδο, μετά την οποία θα αποφασίσει αν λειτουργεί ή όχι. Οπότε, δείξε ότι λειτουργεί! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δούλεψε σκληρότερα από ό,τι συνήθως, πάρε πρωτοβουλίες σε ένα νέο project, δούλεψε νωρίτερα από τις προθεσμίες σου και φρόντισε να επικοινωνείς συχνά. Μην ξεχνάς να καταγράφεις την δουλειά που κάνεις και να είσαι σίγουρος πως αν είσαι αποδοτικός, το αφεντικό σου θα δυσκολευτεί πολύ να πει όχι. Η σωστή οργάνωση σε συνδυασμό με την αποτελεσματική επικοινωνία ήταν και παραμένει το απόλυτο πλεονέκτημα σε καθε σου βήμα και σε κάνει να είσαι καλός στη δουλειά σου, όποτε και απο όπου την κάνεις.

5.Διατήρησε ανοιχτή επικοινωνία

Αν το αφεντικό σου συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα, μην… εξαφανιστείς. Το ότι θα έχεις ένα πιο ευέλικτο ωράριο σημαίνει ότι θα πρέπει να επικοινωνείς συχνά με το αφεντικό σου, ώστε να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη του. Δείξε ότι είσαι αφοσιωμένος στη δουλειά σου και φρόντισε να ζητάς feedback σχετικά με πιθανές προσαρμογές στο νέο σου ωράριο.

Επειδή όμως δεν είναι όλοι οι διευθυντές ίδιοι, αν σου πουν όχι, δείξε προθυμία να συμβιβαστείς και συνειδητοποίησε ότι έχεις θέσει τα θεμέλια για ένα μεταγενέστερο αίτημα. Τέλος, θυμήσου ότι ευελιξία σημαίνει προσαρμοστικότητα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να τροποποιήσεις το υπέροχο νέο σου πρόγραμμα, είτε γιατί διανύεις αγχωτική περίοδο, είτε γιατί προκύπτει κάποια έκτακτη ανάγκη. Διατήρησε μια θετική στάση, δείξε προθυμία να αναλάβεις προκλήσεις και θα ανακαλύψεις ότι αυτό θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία ενώ θα σε βοηθήσει να ξεπερνάς πιο εύκολα περιόδους επαγγελματικής αμηχανίας.

Μάθε περισσότερα για τον Νίκο Χαρόπουλο στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Χρήσιμες Συμβουλές Για Να Ξεχωρίσεις Στη Συνέντευξη Επιλογής Προσωπικού

7 Σημάδια Πως Μια Ημέρα Θα Γίνεις Ο CEO Της Εταιρείας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.