Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς τα social media σαμποτάρουν τη σχέση σου 
– Τι να κάνεις για να σώσεις τη σχέση σου


Μπορεί να διευκολύνουν τις γνωριμίες, την επικοινωνία και το φλερτ, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να αποτελέσουν αιτία διαμάχης για τα ζευγάρια στις μέρες μας, ιδιαίτερα όταν οι βάσεις της αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεν είναι γερές.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ένας πολλά υποσχόμενος έρωτας μπορεί να χλωμιάσει μπροστά σ’ ένα comment που μοιάζει με φλερτ ή ένα like που υποκρύπτει έλξη στον τοίχο κοινού γνωστού. Όσο για τις μόνιμες σχέσεις και εκεί τα social media μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Η Nέλλη Θεοδοσίου, ψυχολόγος, ειδική στην κλινική και παιδαγωγική ψυχολογία και μεταξύ άλλων με εμπειρία στη θεραπεία ζεύγους, τονίζει το εξής:

«Όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι κι εδώ, τα καλά διευκρινισμένα όρια είναι αυτά που σώζουν ζωές και … σχέσεις». Και για να μας βοηθήσει με τα όρια, απαντά σε συγκεκριμένα διλήμματα που προκύπτουν γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ορίστε ποια είναι αυτά τα διλήμματα με τα οποία όλοι έχουμε κάποια στιγμή βρεθεί αντιμέτωποι.

Προσπαθείς να μάθεις περισσότερα για τον νέο σου σύντροφο, ελέγχοντας το προφίλ του στο f.b. Κάνεις καλά;

Πράγματι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις οποίες μπορείς να βγάλεις κάποια πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με έρευνα αγγλικού πανεπιστημίου. Με βάση τα αποτελέσματά της, οι ναρκισσισιστικές προσωπικότητες συνήθως ανεβάζουν αναρτήσεις για τα κατορθώματά τους, τη διατροφή τους και τη σωματική τους δραστηριότητα. Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση ενδιαφέρονται για τα like και αγαπούν τις selfie. Οι εξωστρεφείς χαρακτήρες αγαπούν την κοινωνική αλληλεπίδραση και μπορεί να κάνουν πολλούς σχολιασμούς. Και πολλά άλλα. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις περισσότερα για κάποιον που σε ενδιαφέρει, βγάζοντας σαφή συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του, είναι επιδιώκοντας να γνωριστείτε καλύτερα από κοντά κι όχι παρακολουθώντας ή ελέγχοντας το προφίλ του.

Σε ενοχλεί που κάνει συστηματικά like σε άλλα πρόσωπα, ενώ είστε σε σχέση. Να το πεις;

Ή αντίστροφα, μπορεί το πρόσωπο με το οποίο έχεις σχέση να ενοχλείται από τα like ή τα emoji που βάζεις εσύ στο προφίλ άλλων (δείξε μια προσοχή με τις καρδούλες, γιατί μπορεί εύκολα να οδηγήσουν σε καβγά). Τι να θυμάσαι; Ότι οι εξωστρεφείς χαρακτήρες συνήθως βλέπουν τα social media ως ένα εργαλείο για κοινωνική δικτύωση. Κι επειδή συνήθως αποζητούν την επικοινωνιακή αλληλεπίδραση και επιβράβευση, μπορεί να επιδίδονται στο “παιχνίδι των like”, δίνοντας την εντύπωση ότι φλερτάρουν, χωρίς αυτές να είναι οι πραγματικές τους προθέσεις. Μια μεταξύ σας ειλικρινή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, μπορεί να ξεκαθαρίσει τις όποιες αμφιβολίες και να σας βοηθήσει να θέσετε κάποια όρια που θα μετριάσουν τις όποιες ανασφάλειες. Γι’ αυτό μιλήστε ανοιχτά και πείτε τι σας ενοχλεί ή σας προβληματίζει. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να κατασκοπεύετε ο ένας τα like του άλλου, προσδίδοντας άγχος στον εαυτό σας και στη σχέση σας.

Να θυμάσαι ότι ο βαθμός που επιλέγει να εκτίθεται ο καθένας, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την προσωπική του ζωή, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ελέγχεις υπερβολικά συχνά τα ηλεκτρονικά σου μηνύματα, ακόμα κι όταν βγαίνετε μαζί έξω. Πειράζει;

Όσο θα πείραζε κι εσένα, αν το άτομο που σε συνόδευε περνούσε περισσότερο χρόνο με το κινητό του αντί με σένα. Όμως ας επανέλθουμε σε σένα. Αν νιώθεις την ακαταμάχητη ανάγκη να στείλεις μηνύματα ή να ελέγχεις αν σου έχουν απαντήσει, ακόμα κι όταν είσαι με παρέα, τότε πιθανόν να κάνεις κατάχρηση των επικοινωνιακών μέσων ή έχεις κάποιου βαθμού εθισμό. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Kingston, η συνήθεια αυτή μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική σου υγεία και να σαμποτάρει την κατά πρόσωπο επικοινωνία στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Πρόσεξέ το, λοιπόν. Κι αν είναι ο σύντροφός σου εκείνος που έχει τη συγκεκριμένη συνήθεια, μη διστάσεις να του το επισημάνεις, ώστε να προβληματιστεί.

Θέλεις όλος ο κόσμος να μάθει για τη σχέση σας. Να το κοινοποιήσεις;

Πριν αποφασίσεις να κοινοποιήσεις σε φίλους και γνωστούς την ερωτική σου κατάσταση, καλό είναι να το συζητήσεις με το ταίρι σου, επειδή μπορεί να μη συμφωνεί με αυτό. Να θυμάσαι ότι ο βαθμός που επιλέγει να εκτίθεται ο καθένας, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την προσωπική του ζωή, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό σκόπιμο είναι να κάνετε πρώτα μια συζήτηση για τις όποιες κοινοποιήσεις αφορούν τη σχέση σας. Γενικά πάντως να θυμάσαι ότι οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που ανεβάζουν αναρτήσεις για τις ρομαντικές τους σχέσεις αποδεικνύονται έντονα ανασφαλή, με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Πιθανόν μάλιστα τα κίνητρά τους να σχετίζονται με την επιθυμία τους να καταστείλουν τις ανασφάλειές τους και να δείξουν στους άλλους ότι τα πηγαίνουν καλά με τη σχέση τους, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Επιτρέπεται να μιλάτε στο chat με τους πρώην σας;

Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα, έχω να σου πω. Ο τρόπος που χωρίζει ο καθένας είναι διαφορετικός. Άλλοι διατηρούν επικοινωνία ή φιλία με τους πρώην συντρόφους τους και άλλοι όχι. Δεν σημαίνει ότι το μοντέλο που ακολουθείς εσύ στους χωρισμούς σου, πρέπει να το ακολουθεί και ο άλλος. Σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή επαφή με τους πρώην, το πρώτο που χρειάζεται είναι να κάνετε μια συζήτηση για να γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας για αυτά τα ζητήματα. Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερο κάποιος «να επιτρέπεται» να μιλά με πρώην συντρόφους του, παρά να συμφωνήσει ότι δεν επιτρέπεται και να καταφύγει τελικά στην κρυφή επικοινωνία. Φυσικά, το πόσο υγιής και χωρίς «παρενέργειες» μπορεί να είναι μια τέτοιου είδους επικοινωνία θα φανεί γρήγορα και στην αληθινή ζωή.

Να ζητήσεις τον κωδικό του στο f.b.;

Όχι, και πάλι όχι! Μπορεί η από κοινού συμφωνία να επιτρέπει ο ένας πρόσβαση στα εσωτερικά μηνύματα του άλλου να ακούγεται ρομαντική και να θεωρείς ότι αποτελεί ένδειξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όμως στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αυτό συνεπάγεται. Άτομα που ζητούν τον κωδικό του συντρόφου τους στο f.b. ή πρόσβαση στο κινητό του, αποδεικνύονται έντονα ανασφαλή και χειριστικά και προφανώς δεν εμπιστεύονται τον σύντροφό τους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, παρόλο που κάθε ζευγάρι ορίζει με τον δικό του τρόπο τις δικλείδες ασφαλείας στη σχέση, είναι σημαντικό ο καθένας από τους δύο να διατηρεί μία ζώνη αυστηρά προσωπική. Πριν απ’ όλα, όμως, θα πρέπει τα δύο μέλη της σχέσης να κάνουν μια συζήτηση, ορίζοντας τα όρια και διασφαλίζοντας συγκεκριμένες παραμέτρους που ενισχύουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο υγιείς σε μια σχέση από την ανταλλαγή κωδικών.

Φυσικά, όλα όσα προαναφέρονται δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να έχουμε πάντα κατά νου είναι το εξής: όσο χρήσιμο και ελκυστικό κι αν είναι το διαδικτυακό περιβάλλον, τόσο ως σύντροφοι όσο και ως άτομα είναι απαραίτητο να διαχωρίζουμε την ποιότητα της επικοινωνίας και της επαφής, ώστε να προφυλάσσουμε τις ουσιαστικές μας σχέσεις. 

Διάβασε ακόμα:

Online Dating: Ο Τρόπος Για Να Βρεις Το Άλλο Σου Μισό;

Έρευνα: Τα Emojis Οδηγούν Πιο Γρήγορα Στο Σεξ

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.