Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα meetings λειτουργούν αρνητικά στην απόδοσή σου.
-Πώς να τα περιορίσεις άμεσα και αποτελεσματικά.


Η εναλλαγή που κάναμε πολλοί στην τηλεργασία, έχει αλλάξει πλέον την τυπική ημέρα μας στην δουλειά, μιας και οι εκκρεμότητές μας έχουν αλλάξει και αυτές μορφή, και τα meetings στα ημερολόγιά μας είναι πολύ περισσότερα. Αυτό βέβαια, έχει επηρεάσει κατά πολύ την παραγωγικότητα αλλά και την αποδοτικότητά μας.

Όπως έχει πει και η CEO και Ιδρύτρια της Thrive Global, Arianna Huffington: «Όλοι το έχουμε περάσει. Ξαφνικά, ένα meeting που δεν είχαμε υπολογίσει κάνει την εμφάνισή του, χωρίς κάποιο σαφή στόχο ή μια εξήγηση. Και έτσι, παίρνουμε μέρος σε μια συνάντηση στην οποία δεν λέμε τίποτα. Μετά το τέλος της, συνειδητοποιούμε πως απλά χάσαμε χρόνο».

Η αλήθεια είναι, πως το να προσπαθήσουμε να κάνουμε λιγότερα meetings, θα μας βοηθήσει να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά και να αποδίδουμε καλύτερα. Πώς όμως μπορούμε να περάσουμε από την σκέψη, στην πράξη;

Παρακάτω θα βρεις μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να δοκιμάσεις αυτόν που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα.

Προγραμμάτισε χρόνο για τον εαυτό σου

Τώρα που οι απαιτήσεις στην δουλειά μας έχουν αλλάξει, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξεις να δουλέψεις παραπάνω και εν καιρώ, να πάθεις επαγγελματική εξουθένωση. Προγραμμάτισε χρόνο και για εσένα, όπως ακριβώς προγραμματίζεις όλες σου τις δραστηριότητες.

Αντί να παίρνεις τηλέφωνα, στείλε emails

Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις ένα τηλέφωνο, από το να γράψεις ένα μήνυμα αλλά τελικά καταλήγεις να σπαταλάς πιο πολύ χρόνο. Αντικατάστησε τις κλήσεις με emails και σίγουρα, θα δεις διαφορά.

Οργανώσου

Μια μέρα που έχεις πολλά meetings, βάλε ένα χρόνο για τα όσα δεν σου απέφεραν κάποιο κέρδος. Μόλις δεις πόσα ανώφελα meetings κάνεις, θα εκπλαγείς τόσο που τελικά σίγουρα θα προσπαθήσεις να τα ελαχιστοποιήσεις.

Ο κανόνας των 3 meetings την ημέρα

Το να μην κάνεις πάνω από 3 meetings την ημέρα θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στις πιο σημαντικές εκκρεμότητές σου.

Προσκάλεσε στο meeting μόνο τους απαραίτητους

Για να κάνεις τα meetings σου πιο μικρά σε διάρκεια, είναι απαραίτητο να προσκαλείς μόνο τους απαραίτητους. Θυμήσου το αυτό την επόμενη φορά.

Προγραμμάτισε ένα κενό από το ένα meeting στο άλλο

Είναι σημαντικό να προγραμματίσεις τα meetings σου με κενά ώστε στο ενδιάμεσο να αποφορτιστείς και να καθαρίσεις το μυαλό σου. 30 λεπτά είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για να ανασυγκροτηθείς.

Συζήτησε με την ομάδα σου τις προσδοκίες σας

Είναι βασικό εσύ και η ομάδα σου, να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος. Μιλήστε για τις προσδοκίες σας από τα επόμενα meetings και φροντίστε κάθε φορά, να φτάνετε όλο και πιο κοντά στον στόχο σας.

Κατηγοριοποίησε τα meetings σου

Βάλε σε προτεραιότητες τα meetings σου και φρόντισε τα σημαντικά, να τα βάζεις στην αρχή της ημέρας σου. Όσο η ημέρα προχωράει, προγραμμάτισε εκείνα που είναι σε μεσαία προτεραιότητα και εκείνα που βρίσκονται στην κατηγορία της χαμηλής προτεραιότητας, βάλε τα προς το τέλος. Αν μπορείς, παράλειψέ τα ή άσε τα για την επόμενη μέρα.

Άσε μια μέρα κενή την εβδομάδα

Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή, είναι απαραίτητο και στα meetings σου να βάζεις όρια. Όρισε μια μέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα έχεις καμία συνάντηση ώστε να ξεκουραστείς.

Αντί για Zoom, πάρε τηλέφωνο

Αυτή η πρόταση, μοιάζει με εκείνη του τηλεφώνου και του email. Δεν χρειάζεται να κάνεις meetings μέσω Zoom συνέχεια. Αν κάτι λύνεται μέσω τηλεφώνου, επίλεξε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

Κάνε ένα πρόγραμμα εβδομάδας

Κάνε ένα πρόγραμμα εβδομάδας με όλα τα πράγματα που έχεις σαν εκκρεμότητες. Τον χρόνο που σου μένει, διάθεσέ τον για τα meetings σου.

Βάλε σαν προτεραιότητα τα διαλείμματα από την τεχνολογία

Είναι πολύ σημαντικό να περνάς χρόνο χωρίς να κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. Κάνε τα απαραίτητα διαλείμματα μέσα στην ημέρα και σίγουρα, θα δεις ότι στο τέλος αποδίδεις καλύτερα.

Διάβασε ακόμα:

Εργασία από το σπίτι: Πώς να μείνεις αποδοτικός όπως όταν ήσουν στο γραφείο

Πώς να παραμείνεις αποδοτικός, όταν είσαι αντιμέτωπος με το φόβο του κορονοϊού

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.