Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέττας.
-Γιατί η ορμόνη του στρες δεν ευθύνεται για τις άσπρες τρίχες.


Για αιώνες, έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες για ανθρώπους των οποίων τα μαλλιά έχουν ασπρίσει λόγω του στρες. Τώρα, οι ερευνητές του Harvard ανακάλυψαν μία επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, κατά τη διάρκεια του στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μειώνει τα βλαστοκύτταρα που παράγουν τις χρωστικές ουσίες. Εάν δεν υπάρχουν βλαστοκύτταρα, οι τρίχες ασπρίζουν.

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέττας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για το ραγδαίο και πρόωρο άσπρισμα των τριχών, γιατί, σύμφωνα με τον μύθο, τα μαλλιά της έγιναν λευκά την μέρα πριν πάει στην γκιλοτίνα. Επίσης, τα ποντίκια βιώνουν το σύνδρομο αυτό, όταν έχουν πολύ στρες. Οι ερευνητές του Harvard μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίον το στρες μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια των χρωστικών ουσιών των μαλλιών.

Οι υποθέσεις των ερευνητών

“Αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα”, υποστηρίζει η κυτταρική επιστήμονας Ya-Chieh Hsu. Η υπόθεση ήταν ότι υπό πίεση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα βλαστοκύτταρα που παράγουν τις χρωστικές ουσίες των μαλλιών. Αλλά όταν οι ερευνητές το εξέτασαν σε ποντίκια με ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορούσε να επιτεθεί, “εξακολούθησαν να αποκτούν λευκές τρίχες υπό πίεση-οπότε αυτή η υπόθεση ήταν λανθασμένη”, αναφέρει η Hsu.

Επόμενη υπόθεση: ότι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, σκότωνε τα βλαστοκύτταρα των χρωστικών ουσιών. Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε να αφαιρέσει τους επινεφριδιακούς αδένες που παράγουν την κορτιζόλη, αλλά και πάλι τα ποντίκια απέκτησαν λευκές τρίχες. “Οπότε, συνειδητοποιήσαμε ότι η κορτιζόλη δεν παίζει κάποιο ρόλο”, αναφέρει η Hsu.

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέττας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για το ραγδαίο και πρόωρο άσπρισμα των τριχών, γιατί, σύμφωνα με τον μύθο, τα μαλλιά της έγιναν λευκά την μέρα πριν πάει στην γκιλοτίνα.

Τελικά, οι ερευνητές εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα-το το δίκτυο των νεύρων που φημίζονται για την αντίδραση πάλης ή φυγής στον κίνδυνο. Η Hsu υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για πολύ ισχυρή υπόθεση, γιατί, παρ’ όλο που ενεργοποιείται από το στρες, η αντίδραση πάλης ή φυγής είναι προσωρινή. Αλλά τώρα είναι σαφές ότι μια πολύ εφήμερη αντίδραση πάλης ή φυγής μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στα βλαστοκύτταρα. Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη επίδραση από όσο προσδοκούσαμε.” 

Ο William Lowry, Καθηγητής Βιολογίας στο Πάνεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που μελετά τους θύλακες των τριχών, υποστηρίζει ότι γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ στρες και άσπρων τριχών, αλλά δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν αυτός. “Αυτή η έρευνα κατάφερε να διαπιστώσει ποια διαφορετικά συστήματα στον οργανισμό μας συνεργάζονται για να παράγουν αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να μην έχει μόνο εφαρμογή στις τρίχες”, αναφέρει ο Lowry.

Η Ya-Chieh Hsu στο Harvard αναφέρει ότι ελπίζει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το στρες βλάπτει τα βλαστοκύτταρα, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη τρόπων που θα εξαλείψουν αυτήν τη βλάβη. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν ο μηχανισμός του στρες που κάνει τα μαλλιά άσπρα είναι ο ίδιος με το φυσιολογικό άσπρισμα των τριχών που επέρχεται λόγω της γήρανσης, αλλά αν είναι, ίσως υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί κι αυτό, επίσης. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Οι Σκέψεις Σου Επηρεάζουν Την Υγεία Σου

3 Πράγματα Που Έχεις Σπίτι Σου Και Βελτιώνουν Την Ψυχική Σου Υγεία