Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναφέρει έρευνα για την εξουθένωση που παρουσιάζουν οι managers παγκοσμίως.
-Με ποιους τρόπους μπορείς να προλάβεις το burnout.


Είτε ήθελες πάντα να γίνεις manager, από όταν ξεκίνησες να εργάζεσαι στην εταιρεία στην οποία βρίσκεσαι, είτε βρέθηκες ξαφνικά σε θέση με αυξημένες ευθύνες, είναι γεγονός ότι το να είσαι ηγέτης φέρνει μαζί του και αλλαγές στην ζωή και τις προτεραιότητές σου.

Όπως λέει έρευνα της Gallup, με τίτλο , “The Manager Experience,” στην οποία έλαβαν μέρος 50.000 επικεφαλής από το 2014 έως το 2019, είναι γεγονός πως οι επικεφαλής απολαμβάνουν την αυτονομία και τις ευκαιρίες που τους δίνονται, μαζί με τη θέση τους.

Ωστόσο, η έρευνα επίσης αναφέρει ότι οι προϊστάμενοι έχουν συνήθως πάρα πολλές εκκρεμότητες και προκλήσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με την εξουθένωση.

Συχνά, οι επικεφαλής έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας. Οφείλουν να είναι αποδοτικοί, να λειτουργούν σαν μέντορες για την ομάδα τους, αλλά παράλληλα να τα καταφέρνουν περίφημα και με όλες τις άλλες εκκρεμότητες που ήδη τους έχουν αναθέσει.

«Συνήθως οι επικεφαλής μιας ομάδας έχουν περισσότερο στρες από τους υφιστάμενούς τους, αφού έχουν πιο πολλές επαφές με ανθρώπους, πιο πολλές ευθύνες και πιο πολλά ζητήματα να λύσουν, την ώρα που παλεύουν να είναι αποδοτικοί παίκτες και ερευνητές», λέει η συν – ιδρύτρια της of Parvis Partners, Amy Su.

Με τον ίδιο τρόπο που ένας επιτυχημένος προϊστάμενος, μπορεί να εμπνεύσει όλη την ομάδα ώστε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό, ένας προϊστάμενος με burn out μπορεί να την βάλει σε κίνδυνο, άθελά του.

Το να διδάσκουν στους επικεφαλής του κάθε τμήματος, πώς να προλαβαίνουν την εξουθένωση, πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε εταιρεία ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μικροβήματα που μπορείς να κάνεις μόνος σου, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

Πάρε τον χρόνο σου για να επικοινωνήσεις με την ομάδα σου

Όπως λέει η έρευνα της Gallup, οι προϊστάμενοι «συνήθως νιώθουν πιο πολύ αγχωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας εργασίας τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εξουθένωσης». Η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία ή και σε κατάθλιψη, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο φόρτος εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου, οδηγεί τους επικεφαλής στην εξουθένωση, επισημαίνει η Gallup.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι επικεφαλής δεν έχουν χρόνο για επαφές με την ομάδα τους, κάτι που μπορεί να τους ανασυγκροτήσει και να τους επαναφορτίσει. «Είναι πιο δύσκολο για εκείνους να συνεχίσουν να αγαπούν τη δουλειά τους με αυτούς τους ρυθμούς ή να αναπτύξουν σχέσεις με την ομάδα τους», τονίζεται στην έρευνα.

Αν δυσκολεύεσαι να ελέγξεις το άγχος σου μέσα στην ημέρα, απευθύνσου στην ομάδα σου και σε άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν με τις εκκρεμότητές σου. Σαν επικεφαλής, θα σε βοηθήσει να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος, ανάμεσα σε εκκρεμότητες και ευθύνες. Μπορείς ακόμα και να ορίσεις μια συνάντηση με την ομάδα σου αφού όπως αναφέρει έρευνα, αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο όμορφα και θα αυξήσει τη συγκέντρωσή σου.

Προστάτεψε την αποδοτικότητά σου

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα της Gallup, ανέφεραν ότι είχαν αρκετούς περισπασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας τους, κάτι που τους δυσκόλευε από το να φέρουν εις πέρας εκκρεμότητες που είχαν ξεκινήσει ή να συγκεντρωθούν. Συγκριτικά με τους υφιστάμενούς τους, οι επικεφαλής μιας ομάδας δουλεύουν τέσσερις παραπάνω ώρες ανά εβδομάδα και ποσοστό της τάξεως του 67% δήλωσε πως δεν εργάζεται χωρίς περισπασμούς.

Όπως έχει πει και η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολογίας, ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για να κάνει multitasking. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα της Ένωσης αναφέρεται ότι όταν κάνεις πολλά πράγματα μαζί, είναι πιο πιθανόν να έχεις λάθη σε αυτά που θα παραδώσεις. Αντί για το multitasking, μπορείς να δοκιμάσεις να βρεις ποιες είναι οι πιο αποδοτικές ώρες σου μέσα στην ημέρα. Όπως λέει η Su, μόλις βρεις τις ώρες αυτές, θα πρέπει να βάλεις εκεί τα πιο δύσκολα πράγματα που έχεις να κάνεις. Αν κάποιος σε διακόψει, ενημέρωσέ τον ότι θα είσαι διαθέσιμος μόλις τελειώσεις αυτό που ξεκίνησες, ή παράπεμψέ τον σε ένα άλλο μέλος της ομάδας που μπορεί να τον βοηθήσει.

Αναζήτησε feedback αλλά μην το παρακάνεις

Όταν αποζητάς συνεχώς feedback, ενδέχεται να νιώσεις περισσότερο άγχος. Η έρευνα της Gallup αναφέρει ότι μόλις το 8% των επικεφαλής βρήκε βοηθητικό όλο το feedback που έλαβε. Μάλιστα πολλοί, δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν μετά από μια κακή κριτική. Οι προϊστάμενοι μιας ομάδας, δίνουν συχνά feedback στους υφιστάμενούς τους, αλλά αξίζουν και εκείνοι αντίστοιχη συμπεριφορά, με ευγένεια και γνώμονα το καλό της ομάδας.

Για να λάβεις το feedback που χρειάζεσαι, καλό θα είναι να απευθυνθείς στον ανώτερό σου, ώστε να σε κατευθύνει ανάλογα. Εξάλλου, ένας πιο ισχυρός και λιγότερο αγχωμένος manager μπορεί να οδηγήσει πιο καλά την ομάδα του.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου

Η μεγαλύτερη συμβουλή που έχει να δώσει η Su στους επικεφαλής ανά τον κόσμο, είναι να μην ξεχνούν να βάζουν σαν προτεραιότητα τον εαυτό τους. «Είναι σημαντικό να είσαι ήρεμος, ξεκούραστος και με γεμάτες μπαταρίες, για να αποδώσεις σε όλα όσα σου ζητούν, και όλα όσα έχεις να κάνεις» Πάρε τρεις βαθιές αναπνοές κάθε μια ώρα, ή κάνε έναν περίπατο στη φύση στο διάλειμμά σου. «Το να αγαπάς ο ίδιος τον εαυτό σου είναι μέρος της δουλειάς σου», τονίζει η Su. Αντί να αναρωτιέσαι αν κάνεις κάτι σωστά ή όχι είναι καλύτερο να αναρωτηθείς: «Κάνω αυτό που πρέπει με την καρδιά μου, με γνώμονα το καλό της ομάδας, όσο καλύτερα μπορώ».

Το να κάνεις μικρά βήματα για να βγάλεις το άγχος από τη ζωή σου θα έχει θετικά αποτελέσματα και στην ομάδα σου και σε εσένα, και τελικά θα μπορέσεις να απολαύσεις τα θετικά του να ηγείσαι μιας ομάδας. «Είναι σημαντική η ευκαιρία να μπορέσεις να επηρεάσεις θετικά τις ζωές άλλων ανθρώπων», λέει η Su και συνεχίζει: «Με το να είσαι προσεκτικός σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σου, θα αποδώσεις τα μέγιστα και τελικά θα εμπνεύσεις και άλλους να κάνουν το ίδιο».

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Εργασία εξ αποστάσεως; Πώς να θέσεις όρια ως ηγέτης

Πώς να είσαι ηγέτης με ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.