Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ότι οι gamers δεν είναι μόνο έφηβοι.
– Πώς τα video games επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής.


Ξέρεις ότι έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science ανακάλυψε ότι το 8.5% των Αμερικανών ηλικίας 8 με 18 ετών παρουσίαζε παθολογική χρήση των video games, με αποτέλεσμα αυτά να επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως για παράδειγμα τη σχολική τους απόδοση; Ξέρεις επίσης ότι σύμφωνα με άλλη έρευνα, ο μέσος όρος ηλικίας ενός video gamer είναι τα 35 χρόνια;

Αρκετοί ίσως θεωρούν ότι τα video games δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει ότι αυτού του είδους τα παιχνίδια μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχική διαταραχή.

Το κατά πόσο η ενασχόληση με τα video games θα μετατραπεί σε ψυχική διαταραχή, εξαρτάται από τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης τους.

Πότε μιλάμε για ψυχική διαταραχή

“Gaming disorder” ή αλλιώς η διαταραχή που προκαλείται από την εκτεταμένη χρήση των video games χαρακτηρίζεται μία συνεχής συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται για τουλάχιστον 12 μήνες – διάστημα που απαιτείται για να γίνει η διάγνωση – και είναι δύσκολο να τεθεί υπό τον έλεγχο του χρήστη.

Η διαταραχή αυτή παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Προβληματικός έλεγχος από την πλευρά του ατόμου πάνω στο παιχνίδι.

2.Ενασχόληση και προτεραιότητα του παιχνιδιού εις βάρος άλλων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων του χρήστη.

3.Επαναλαμβανόμενη ενασχόληση με το παιχνίδι παρά τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η διαταραχή που προκαλείται από τα video games μπορεί να είναι συνεχής, σποραδική και περιοδική και ένα άτομο που πάσχει  από αυτήν αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή ή τη σχολική του απόδοση. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι το άτομο που πάσχει θα συνεχίσει ή ακόμα χειρότερα θα αυξήσει τον χρόνο ενασχόλησής του με τα video games.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν υποστηρίζει βέβαια ότι όποιος παίζει video games πάσχει από ψυχική διαταραχή καθώς μία υγιής σχέση με τα video games μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να συνεργάζεται, να επιλύει πιο εύκολα τα προβλήματά του, να αποφορτίζεται και να έρχεται σε επαφή με άλλους χρήστες. Το κατά πόσο αυτή η ενασχόληση θα μετατραπεί σε ψυχική διαταραχή, εξαρτάται από τη συχνότητα και την διάρκεια χρήσης τους.

Μήπως είσαι εξαρτημένος από τα video games;

Αν είσαι και εσύ video gamer, αναρωτήσου τα εξής:

1.Έχεις ποτέ νιώσει ότι πρέπει να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια;

2.Σε έχει ενοχλήσει η κριτική των άλλων αναφορικά με την ενασχόλησή σου με τα video games;

3.Έχεις ποτέ νιώσει άσχημα ή ενοχικά για αυτή σου την ασχολία;

4.Μήπως είναι τα video games το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολείσαι όταν ξυπνάς το πρωί;

5.Μήπως έχει αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνεις στα video games;

6.Έχεις παρατηρήσει αλλαγές στη διάθεσή σου, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σου;

Αν απάντησες θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις ενδέχεται τα video games να έχουν επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία. Να θυμάσαι ότι το σημαντικό είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιείς και ο χρόνος που τους αφιερώνεις καθώς και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό σε περίπτωση που η ενασχόληση μαζί τους αγγίξει τα όρια της εξάρτησης.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Επηρεάζει Το Facebook Την Ψυχική Μας Υγεία;

Γιατί Είναι Σημαντικό Να Καλλιεργείς Την Ευεξία Σου

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.