Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ξύπνια έως αργά.
-Ποιες συσκευές είναι υπεύθυνες για την χαμηλή ποιότητα ύπνου.


Μήπως το παιδί σου αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο; Μήπως νιώθει διαρκώς κουρασμένο γιατί δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί; Ξέρεις ποιος μπορεί να είναι ο ένοχος; Οι ηλεκτρονικές συσκευές. Γιατί αν το παιδί σου ασχολείται με αυτές  αντί να κοιμάται δεν αφήνει στον εγκέφαλο και το σώμα του να χαλαρώσει. Αποτέλεσμα; Βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και εμποδίζει τον ομαλό και ποιοτικό ύπνο του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα παιδί που μένει ξύπνιο μέχρι αργά με αποτέλεσμα να μην κοιμάται αρκετά έρχεται αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα.

Έκθεση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων επιβεβαιώνει τη συσχέτιση των iPods, tablets και κινητών τηλεφώνων με την κακή ποιότητα ύπνου.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου 2048 παιδιών. Παρατήρησαν ότι όσα από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα κοιμόντουσαν κοντά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες και είχαν χειρότερο ποιοτικά ύπνο. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και όσα παιδιά έβλεπαν τηλεόραση ή DVD ή έπαιζαν ένα παιχνίδι στο computer τους σε ώρα που θα έπρεπε να κοιμούνται. Μάλιστα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ κουρασμένα λόγω του μη επαρκούς ύπνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα παιδί που μένει ξύπνιο μέχρι αργά, με αποτέλεσμα να μην κοιμάται αρκετά, έρχεται αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα όπως παχυσαρκία, χαμηλή σχολική απόδοση, προβλήματα στην συμπεριφορά κ.α. και αυτό που συστήνουν στους γονείς είναι να βάλουν όρια στη χρήση της τεχνολόγιας από τα παιδιά τους

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν πως τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές για ορισμένο χρονικό διάστημα και αρκετή ώρα πριν κοιμηθούν ενώ στη συνέχεια καλό είναι να τις απενεργοποιούν και να τις φορτίζουν σε άλλο δωμάτιο και όχι στο δικό τους. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια υγιή σχέση με την τεχνολογία και έναν ποιοτικό ύπνο που είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξή τους. 

Διάβασε ακόμα:

‘Ερευνα: Γιατί Οι Σημερινοί Έφηβοι Κοιμούνται Λιγότερο;

Πώς Θα Βοηθήσεις Το Παιδί Σου Να Κοιμάται Καλύτερα