Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μας έχει στερήσει η μοντέρνα τεχνολογία.
-Τι είναι το Sick Building Syndrome.


Ο πιο συχνός χώρος εργασίας είναι το γραφείο κι όταν αυτό δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία μας. Σύμφωνα με την έκθεση Work Colleague of the Future, οι πρόσφατες τάσεις που αφορούν το χώρο εργασίας, όπως ο αυξημένος χρόνος, ο εργασιακός φόρτος, τα γραφεία ανοιχτού τύπου και η συνεχής ενασχόληση με τον υπολογιστή επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των εργαζομένων. Το πιο επικίνδυνο από όλα; Η έρευνα δείχνει ότι μία αιτία ξεπερνά τα πάντα, η καθιστική ζωή

Καθόμαστε πολλή ώρα στα γραφεία μας με ελάχιστη κίνηση και το σώμα μας σταδιακά ατροφεί. Αυτή η κατάσταση δεν επιταχύνει μόνο την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων και πιο αδύναμων άκρων, αλλά και τους θρόμβους, τις καρδιαγγειακές ασθένειες, το διαβήτη, ακόμα και τον καρκίνο. Για να λυθεί το πρόβλημα, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να βάλουν σε προτεραιότητα τη σωματική και την ψυχική υγεία. Οι πρώτοι θα πρέπει να αλλάξουν τα γραφεία που παρέχουν, τον εξοπλισμό, το περιβάλλον και τους όρους πρόσληψης, αν θέλουν να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό αφοσιωμένο, υγιές και αποτελεσματικό. Οι δεύτεροι πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους, κάνοντας πιο σωστές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. 

Ας δούμε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες ζώνες σύμφωνα με την έκθεση για τον εργαζόμενο του μέλλοντος:

Επικίνδυνες ζώνες 

Το γραφείο σου

Αν και το γραφείο που κάθεσαι μοιάζει ως ένα ασφαλές μέρος για να εργάζεται κανείς, γρήγορα γίνεται ένας από τους πιο επικίνδυνους. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι πληροφορικής χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 2,3 συσκευές στη δουλειά. Το 74% χρησιμοποιεί 2 ή περισσότερες και το 52% 3 ή περισσότερες. Τον 20ό αιώνα, οι εργαζόμενοι γραφείου μπορεί να σηκώνονταν δεκάδες φορές τη μέρα για να φωτοτυπήσουν ένα έγγραφο ή να το μεταφέρουν στο αρμόδιο άτομο. Αλλά τώρα οι υπολογιστές κάνουν αυτή τη δραστηριότητα αχρείαστη. Σήμερα γίνονται όλα με το κούνημα ενός δαχτύλου και στο μέλλον ούτε αυτό δεν θα χρειάζεται. Όπως ο ειδικός εργονομίας Stephen Bowden, από το Chartered Institute of Ergonomics and Human Factors, ισχυρίζεται: “Η μοντέρνα τεχνολογία μας έχει στερήσει βασικές κινήσεις, όπως το να σηκωνόμαστε.” 

Ο χώρος που εργάζεσαι

Είναι δεδομένο ότι η μακροχρόνια καθιστική εργασία είναι κακή για την υγεία μας, αλλά ακόμα κι αυτοί που περιοδικά κάνουν κάποιες ασκήσεις κινδυνεύουν από άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο ελλιπής εξαερισμός των χώρων και η αυξανόμενη χρήση τεχνητών υλικών που οδηγούν σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν Sick Building Syndrome (SBS), το σύνδρομο των “άρρωστων” κτιρίων. Σε συνδυασμό με την έλλειψη φρέσκου αέρα και φυσικού φωτός, δημιουργείται μία τοξικη σούπα από επικίνδυνα βακτήρια και μούχλα. Αυτό ισχύει ειδικά για τα κτίρια που δεν συντηρούνται σωστά. Το 25% του συνόλου των εργαζομένων σήμερα είναι δυσαρεστημένο με την ατμόσφαιρα του γραφείου του, που γίνεται χειρότερη εξαιτίας του ελλιπούς εξοπλισμού και εξαερισμού και της περιορισμένης θέρμανσης. Μάλιστα, ο αέρας σε ένα κτίριο μπορεί να είναι 100 φορές πιο βρώμικος από ό,τι έξω. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι οι εργασιακές τάσεις υποχρεώνουν τους εργαζομένους να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο χώρος που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο σταθερά μειώνεται και σχεδόν το 70% των γραφείων σήμερα είναι ανοιχτού τύπου

Οι συνθήκες εργασίας

Το στρες είναι πρωταρχικό και αυξανόμενο πρόβλημα για όλο και περισσότερους εργαζομένους. Το 18% των Ευρωπαίων εργαζομένων ισχυρίζεται ότι βιώνει στρες κάθε μέρα, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 5% από το 2017. Το στρες και η κατάθλιψη που συνδέονται με τη δουλειά αποτελούν την αιτία για πάνω από το μισό (57%) των ημερών που χάνονται λόγω ασθένειας στη Μεγάλη Βρετανία. Στη Γερμανία, ο αριθμός των αδειών που οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους αυξήθηκε κατά 125% από το 2008 στο 2016. Στη Γαλλία, το ¼ των εργαζομένων βρίσκονται σε κατάσταση υπερ-στρες, δηλαδή στρες που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική αστάθεια. Οι ειδικοί αστειεύονται ότι το μόνο βέβαιο στην οικονομία του αύριο είναι η αβεβαιότητα. Κι αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει τόσο τον εργοδότη, όσο και τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, το 25% των Γάλλων εργαζομένων φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. Τέλος, οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες. Η μέση εργασιακή εβδομάδα στη Μ.Βρετανία αυξάνεται σταθερά από το 2008, με τους εργαζομένους να εργάζονται 34 ώρες περισσότερο το χρόνο. 

Με όποιον τρόπο κι αν πραγματοποιηθούν, οι ριζικές αλλαγές κρίνονται απαραίτητες. Κι αν δεν πραγματοποιηθούν, τότε η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση θα μας προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οφέλη. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας, τα οποία έχουμε ξεπεράσει ήδη από την Πρώτη.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

6 Συμβουλές Για Να Φροντίσεις Τον Εαυτό Σου Σήμερα

Ποιες Είναι Οι 3 Κύριες Πηγές Άγχους Στο Χώρο Εργασίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.