Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει η κατανάλωση καφέ με το δείκτη μάζας σώματος.
-Ποιος καφές είναι ο κατάλληλος για αυτούς που προσέχουν το βάρος τους.


Το υψηλό σωματικό βάρος αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για σημαντικά νοσήματα φθοράς. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση του καφέ με την παχυσαρκία. Σε μια νέα μετα-ανάλυση, για πρώτη φορά, συνοψίζονται τα αποτελέσματά αυτών των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, ώστε να δούμε εάν ο καφές μπορεί να συμβάλλει θετικά προς την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τι έδειξε η μελέτη

Για τον σχεδιασμό της μελέτης συλλέχθηκαν δεδομένα 12 ερευνών που έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες επιστημονικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες όπως στο PubMed και το Embase. Οι μελέτες ήταν είτε μελέτες παρατήρησης, είτε πειραματικές, που εξέτασαν τη συσχέτιση πρόσληψης καφέ και τα επίπεδα του λιπώδους ιστού, όπως αυτό υποδεικνύεται από το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περιφέρεια μέσης. Παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ, σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, κυρίως στο ανδρικό φύλο. Η θετική επίδραση του καφέ κατά του υπέρβαρου και παχύσαρκου, έρχεται να προστεθεί, με υποστηρικτικό ρόλο, στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν έναντι της παχυσαρκίας.

H ελαφριά θετική συσχέτιση που υπήρξε στους άντρες, δείχνει ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. 

Η ποιοτική διαφορά στον καφέ

Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν προσέξουμε και επιλέξουμε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Έτσι ένας freddo cappuccino σαφέστατα και είναι επιβαρυμένος λόγω της κρέμας του και αν προσθέσουμε και ζάχαρη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μικρό γεύμα. Αν τώρα μιλήσουμε για ένα ρόφημα καφέ τύπου chino ή ένα καφέ freddo cappuccino με φυτική κρέμα, αυτός μπορεί να ξεπερνάει τις  διακόσιες και να φτάνει μέχρι και τις τετρακόσιες θερμίδες, δίνοντάς μας παράλληλα πολύ λίπος και ζάχαρη.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. 

Στον αντίποδα βρίσκεται ο στιγμιαίος καφές και αν μιλήσουμε για κρύο στιγμιαίο, ο γνωστός μας frappe. Ο στιγμιαίος καφές, δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί. Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο frappé θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους. Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Κατά συνέπεια όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ και η χρήση κάποιου γλυκαντικού όπως η στέβια αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.

Διάβασε ακόμα:

10 Tips Για Έναν Πιο Υγιεινό Τρόπο Διατροφής

Οι 10 Τάσεις Τροφίμων Για Το 2020

Author(s)

  • Χάρης Γεωργακάκης

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής. Ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου σε προσωπικά του διαιτολογικά γραφεία και τελεί επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διατροφής σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Έχει καθημερινές μίνι εκπομπές διατροφής στο ραδιοφωνικό σταθμό EASY 97,2 του ομίλου ΑΝΤ1, συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς επίσης και σε ηλεκτρονικά μέσα. Είναι επιστημονικός διευθυντής του διατροφικού portal και της επιστημονικής ομάδας του neadiatrofis.gr.