Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως υπερπροσπαθούν.
-Τι ποσοστό των ανθρώπων θεωρεί ότι η καραντίνα τους έφερε πιο κοντά στο burnout.


Αρχικά, οι εργαζόμενοι είδαν την καραντίνα ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη μετακίνηση στη δουλειά και τη ρουτίνα. Μήνες μετά, φαίνεται ότι η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί ένα νέο παράγοντα burnout.

Το άγχος της COVID-19 και ο αυξημένος φόρτος εργασίας, που οφείλεται στην εξ αποστάσεως εργασία, έχουν στην πραγματικότητα χειροτερεύσει την ήδη μειωμένη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εργαζόμενοι, που διεξήχθη κατ’ εντολή του The Office group και πραγματοποιήθηκε από το OnePoll, ο μέσος Αμερικανός υποφέρει από burnout μόλις στην ηλικία των 32 ετών.

Το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι χρειάζεται να δουλέψει πιο σχολαστικά, γιατί το γραφείο τους είναι το σπίτι τους. Το 27% των ίδιων έχουν χάσει τις εβδομαδιαίες κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, εξαιτίας της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 20% των Αμερικανών έχουν βοηθηθεί πολύ από το διαλογισμό ή τη yoga τις μέρες της άδειάς τους. Τόσο πολύ, που το 22% υποστηρίζει ότι το γραφείο τους θα έπρεπε να τους προσφέρει μαθήματα ευεξίας και ενσυνειδητότητας για εξαντλημένους εργαζομένους.

Burnout εξαιτίας της πανδημίας 

“Έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στη δουλειά από το να μένουν σπίτι και να δουλεύουν, οπότε πρόκειται για μεγάλη αλλαγή για όλους,” εξηγεί η Goshawn Chawla, ψυχίατρος. “Φοβούνται ότι δεν θα αποδώσουν επαρκώς, γι’ αυτό το λόγο βάζουν το 200% του εαυτού τους στη δουλειά, θεωρώντας ότι θα είναι κάτι προσωρινό. Αυτό μπορεί μερικές φορές να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγείας.” 

Οι κύριοι λόγοι που συντελούν στην αυξανόμενη τάση του burnout είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι και οι πολλές ώρες εργασίας. Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως δουλεύουν συνολικά 59 ώρες περισσότερο την εβδομάδα (ή επιπλέον 7 μέρες ), συγκριτικά με όταν πήγαιναν στο γραφείο. Επιπροσθέτως, 37% των συμμετεχόντων αισθάνονται πίεση να υπερπροσπαθήσουν, 39% αναφέρουν ότι δεν παίρνουν αρκετές μέρες άδειας το χρόνο και 47% νιώθουν ότι υποκρίνονται κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων. Ακόμα, σχεδόν το 50% παραιτήθηκε εξαιτίας του burnout, ενώ το 29% σκέφτεται να πάρει άδεια διαρκείας. 

“Με σχεδόν το ⅓ των ανθρώπων να υποστηρίζουν ότι η καραντίνα τους έφερε πιο κοντά στο burnout, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τη συλλογική ψυχική υγεία,” αναφέρει η ψυχίατρος Dr. Sarah Vohra. “Οι εταιρείες πρέπει να εξοπλιστούν και να θωρακιστούν απέναντι σε όσα μπορεί να προκαλέσουν στρες και άγχος και κοιτώντας μπροστά, πρέπει να κάνουν ριζικές αλλαγές για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι είναι προστατευμένοι, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας.”

Η Dr. Chawla προσθέτει ότι έχει παρατηρήσει αρκετούς παράγοντες που επιταχύνουν το burnout: 

-COVID-19

-Προσωπική οικονομική κατάσταση

-Τρέχοντα γεγονότα

-Ανησυχία για την υγεία της οικογένειας

-Οικονομία

-Αυξημένες ευθύνες στη δουλειά 

Για να τους καταπολεμήσουν, η ψυχίατρος συστήνει οι εργαζόμενοι να θέσουν όρια, να μην επικοινωνούν μέσω τηλεδιάσκεψης τις μέρες που δεν δουλεύουν, να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες και να ζητήσουν ευέλικτο ωράριο τις περιόδους κρίσης. 

Διάβασε ακόμα:

Αντίο στο “ανοικτό” γραφείο;

Χρειαζόμαστε όντως αυτό το meeting;