Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ασθενείς που ανάρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν περιορισμό των γνωστικών λειτουργιών ισοδύναμη, στις χειρότερες περιπτώσεις με γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου», που αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 84.285 άτομα, επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορονοϊού, και βρέθηκε ότι οι εγκεφαλικές βλάβες ποικίλουν ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί η διάρκεια των επιπτώσεων. 

Στη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εννέα τεστ για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από ομάδα ειδικών. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πως η μελέτη ερευνούσε τις επιπτώσεις του κορονοϊού παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τεστ. Από τους 84.285 συμμετέχοντες 60 νοσηλεύτηκαν με αναπνευστήρα και 147 νοσηλεύτηκαν χωρίς. Σε 176 χορηγήθηκε ιατρική βοήθεια στο σπίτι για αναπνευστικές δυσκολίες, ενώ 3.466 είχαν αναπνευστικές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ιατρική βοήθεια. Τέλος, 9.201 ανέφεραν ότι ήταν ασυμπτωματικοί. 

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Ο Adam Hampshire, από την Ιατρική Σχολή του Imperial College στο Λονδίνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πως τα τρομακτικά αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Ακόμη και σε αυτούς που δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες, αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σημειώθηκε υποβάθμιση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη. Σε εκείνους που ανάρρωσαν στο σπίτι παρατηρήθηκε μέση μείωση ίση με γήρανση πέντε ετών ή πτώση του IQ κατά τέσσερις μονάδες. 

Παράλληλα υποστήριξε πως τα άτομα παρατηρούν αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους ενώ όσοι ανέφεραν «ομίχλη εγκεφάλου», ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση, είπαν «πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν».

Η ομάδα, με ερευνητές από το Imperial College, το Cambridge και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέφερε πως οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν καλή απόδοση σε τεστ για τη λογική και το νόημα των λέξεων, τον προσανατολισμό στο χώρο, τη διατήρηση προσοχής και την επεξεργασία συναισθήματος, σε σχέση με αυτούς που δεν ασθένησαν. Τα άτομα που ανάρρωσαν είχαν χειρότερα αποτελέσματα «σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς βάσει της ηλικίας τους και του δημογραφικού τους προφίλ».

Τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα «καμπανάκι» για περαιτέρω έρευνα πάνω στο πώς ο κορονοϊός επιδρά στον εγκέφαλο.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: 8 βασικοί άξονες σχεδιασμού εν όψει επικείμενης έγκρισης εμβολίου

Ο ψευδάργυρος μας θωρακίζει απέναντι στον κορονοϊό;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.