Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ωφελούνται πνευματικά όσοι κάνουν διαλογισμό συστηματικά.
-Πόση ώρα είναι καλό να διαλογίζεσαι.


Η νευροεπιστήμονας Sara Lazar, του Mass General και Harvard Medical School, ξεκίνησε να μελετά το διαλογισμό κατά τύχη. Είχε κάποιους τραυματισμούς καθώς προπονούνταν για τον Μαραθώνιο της Βοστόνης και ο προπονητής της τής συνέστησε να κάνει stretching, οπότε η Lazar ξεκίνησε τη yoga.

“Η δασκάλα της yoga ισχυριζόταν ότι η yoga μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθησή σου και να ανοίξει την καρδιά σου”, ανέφερε η Lazar. “Και σκεφτόμουν ότι όντως ήμουν πιο ήρεμη και μπορούσα να διαχειριστώ καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις. Ήμουν ανοιχτόκαρδη και είχα ενσυναίσθηση και μπορούσα να δω τα πράγματα από τη οπτική των άλλων.” Οπότε, αναζήτησε την επιστημονική βιβλιογραφία για το mindfulness meditation ή αλλιώς το διαλογισμό ενσυνειδητότητας (μία κατηγορία στην οποία εντάσσεται η yoga). Ανακάλυψε τον μεγάλο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, την κατάθλιψη, το άγχος, περιορίζει τον πόνο και την αυπνία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Οπότε, ξεκίνησε να κάνει έρευνα μόνη της. 

Ο διαλογισμός μειώνει το στρες

Στην πρώτη της έρευνα, εστίασε σε μακράς διάρκειας διαλογιζομένους (σε αυτούς με 7-9 χρόνια εμπειρίας), σε αντιπαραβολή με μία ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί με μεγάλο υπόβαθρο διαλογισμού είχαν αυξημένη φαιά ουσία σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του ακουστικού και του αισθητηριακού φλοιού. Αυτό βγάζει νόημα, καθώς ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας σε βοηθάει να επιβραδύνεις και να είσαι παρών. Ωστόσο, οι νευροεπιστήμονες επίσης διαπίστωσαν ότι αυτοί που έκαναν διαλογισμό, είχαν περισσότερη φαιά ουσία και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη: στο μετωπιαίο φλοιό. Για την ακρίβεια, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους οι μετωπιαίοι φλοιοί συρρικνώνονται, καθώς μεγαλώνουν, οι 50χρονοι διαλογιζόμενοι είχαν την ίδια ποσότητα φαιάς ουσίας με αυτή που αντιστοιχεί σε άτομα με τη μισή τους ηλικία. 

Η Lazar και η ομάδα της ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό το εύρημα δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι είχαν εξαρχής περισσότερη φαιά ουσία, οπότε πραγματοποίησαν και δεύτερη έρευνα. Σε αυτήν, χρησιμοποίησαν ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το διαλογισμό και τους υπέβαλαν σε ένα πρόγραμμα ενσυνειδητότητας διάρκειας 8 εβδομάδων. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 8 εβδομάδες διαλογισμού, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν. Σημειώθηκε πύκνωση σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με την εκμάθηση, τη μνήμη, τη διαχείριση των συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Επιπλέον, παρατηρήθηκε στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων συρρίκνωση των αμυγδαλών, μιας περιοχής που συνδέεται με το φόβο, το άγχος και την επιθετικότητα. Αυτή η συρρίκνωση των αμυγδαλών συσχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα στρες στους συμμετέχοντες. 

Πόση ώρα χρειάζεται να διαλογίζεσαι για να δεις αποτελέσματα

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαλογίζονται για 40 λεπτά τη μέρα, αλλά ο μέσος όρος κατέληξε να είναι 27 λεπτά. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορείς να δεις σημαντικές θετικές αλλαγές αν διαλογίζεσαι μόλις 15-20 λεπτά τη μέρα

Σχετικά με το πρόγραμμα διαλογισμού της, η Lazar αναφέρει ότι ποικίλλει σημαντικά. Μερικές μερες διαλογίζεται για 40 λεπτά, κάποιες μέρες 5 και κάποιες άλλες καθόλου. “Μοιάζει πολύ με τη γυμναστική. Η γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα είναι τέλεια, αλλά αν μπορείς να κάνεις λίγο κάθε μέρα, είναι καλό, επίσης.” 

Διάβασε ακόμα:

Ο Πρώτος Σου Διαλογισμός Σε 11 Βήματα

Άσκηση Στο Σπίτι: Γιατί Να Την Προτιμήσεις