Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%). Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Τα ποσοστό των γυναικών επιστημόνων

Πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι γυναίκες στους κλάδους STEM, δηλαδή Επιστήμη (Science), Τεχνολογία (Technology), Μηχανική (Engineering), Μαθηματικά (Mathematics), κάνουν λιγότερες δημοσιεύσεις, πληρώνονται λιγότερο για την έρευνά τους και δεν εξελίσσονται όσο οι άντρες στην καριέρα τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία σε διεθνές ή και εθνικό επίπεδο που να αναδεικνύουν το μέγεθος των ανισοτήτων. 

Η έρευνα Women in Science 2020 αποκαλύπτει ότι σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες αποτελούν τη μειονότητα των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών ερευνητών ανέρχεται στο 37,8%, στην Κύπρο στο 38,1%, με το υψηλότερο ποσοστό να εμφανίζεται στη Βόρεια Μακεδονία (53,4%) και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ολλανδία (26,4%). Παρά την αυξανόμενη ανάγκη για υπερεθνικά συγκρίσιμα στατιστικά για τις γυναίκες στην επιστήμη, τα εθνικά στοιχεία και η χρήση τους κατά τη διαμόρφωση πολιτικών παραμένει περιορισμένη.  

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα βήματα που γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το 2020, η Dr. Andrea M. Ghez κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής, μαζί με τους Dr. Roger Penrose και Dr. Reinhard Genzel. Η Ghez είναι η τέταρτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής. Επίσης, η Dr. Emmanuelle Charpentier κέρδισε το Νόμπελ Χημείας, από κοινού με την Jennifer A. Doudna για το έργο τους (2012). Έγιναν η 6η και 7η γυναίκα που κέρδισαν το συγκεκριμένο βραβείο.

Σημαντικές διακρίσεις, αλλά δεν παύουν να αποτελούν εξαίρεση, με δεδομένο ότι από τότε που καθιερώθηκε το Βραβείο Νόμπελ, το 1895, έχουν τιμηθεί λιγότερες από 60 γυναίκες για το έργο τους και σίγουρα δεν ήταν μόνο αυτές που έπρεπε να τιμηθούν και να αναγνωριστεί η συμβολή τους.

Διάβασε ακόμα:

Jeff Bezos: Ο άνθρωπος που τα παράτησε όλα για να γίνει «μάγος»

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να φοβόμαστε