Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις

-Πώς η κατάσταση της καρδιάς στην ηλικία των 50 προβλέπει την πιθανότητα άνοιας στο μέλλον.
-Πώς προστατεύοντας την καρδιά σου προστατεύεις και τον εγκέφαλό σου.


Η καλή υγεία της καρδιάς στην ηλικία των 50 ετών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας αργότερα. Αυτό υποστηρίζει βρετανική επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας. Οι επικεφαλής της έρευνας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal πιθανόν να μην έχουν να πουν κάτι καινούριο, αφού είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου άνοιας. 

Παρόλα αυτά η έρευνα φαίνεται να αποκαλύπτει πιο συγκεκριμένα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι μια γερή καρδιά μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την εμφάνιση άνοιας.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, μελέτησαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για σχεδόν 7.900 άνδρες και γυναίκες 50 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν ούτε από καρδιαγγειακή νόσο ούτε από άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Στο διάστημα όμως των 25 ετών 347 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 75 ετών.

Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία είχαν οι συμμετέχοντες στη μέση ηλικία, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Επίσης, όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, η καλύτερη υγεία της καρδιάς σχετιζόταν με μεγαλύτερο όγκο φαιάς και λευκής ουσίας του εγκεφάλου.Τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, ξεκάθαρα συσχετίζουν την υγεία της καρδιάς με την υγεία του εγκεφάλου

Γιατί είναι σημαντικό το εύρημα

Η άνοια μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο 15 έως 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Μέχρι τώρα παράγοντες κινδύνου για άνοια θεωρούνται το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, το μεγάλο σωματικό βάρος, το υψηλό σάκχαρο, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση. Και σε όλα τα παραπάνω υπάρχει περιθώριο για αλλαγές που μπορεί να δράσουν ως μέτρα πρόληψης της άνοιας. 

Συνεπώς, είναι σημαντικός και ο εντοπισμός παραγόντων – όπως πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα – καθώς, αν αυτά τεθούν υπό έλεγχο, μπορεί να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν τη δυνητική εκδήλωσή άνοιας. 

Το προληπτικά μέτρα που χρειάζεται όλοι να εφαρμόζουμε, για να διασφαλίσουμε την υγεία της καρδιάς μας, αποτελούν σίγουρα βασικό στόχο όλων μας. Διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους όταν απαιτείται, υγιεινή διατροφή, άσκηση, λιγότερο στρες είναι τα πιο βασικά από αυτά. Είναι ωραίο, εξάλλου, μεταξύ άλλων, να γνωρίζει κανείς ότι, κάνοντας όλα όσα πρέπει για να προστατέψει την καρδιά του, ταυτόχρονα προστατεύει και τον εγκέφαλό του. 

Διάβασε ακόμα

8 αλήθειες για την άνοια

Ανοιχτό Μυαλό. Το Έχεις;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.