Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου.
-Τι προκαλεί η χρόνια έλλειψη ύπνου.


Οι έφηβοι δε φημίζονται για την τρομερή τους σχέση με τον ύπνο. Σκέψου απλά πόσες φορές κλείνουν το ξυπνητήρι, σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν το σχολείο ή πόσο συχνά μένουν ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά το βράδυ, κάνοντας οτιδήποτε. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine, οι σημερινοί έφηβοι κοιμούνται πολύ λιγότερες ώρες σε σχέση με το παρελθόν. Και γι’ αυτό ίσως ευθύνονται τα smartphones και τα tablets.

Η έρευνα αυτή ανήκει στην Jean M. Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του San Diego, σε συνεργασία με ερευνητές από το Lowa State University. Η Twenge στο βιβλίο της με τίτλο «iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy–And Completely Unprepared for Adulthood» υποστηρίζει πως οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζουν τη νέα γενιά.

Η Twenge και η ομάδα της συνέλεξαν δεδομένα από δύο έρευνες που διεξήχθησαν σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 2009 και 2015, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 360.000 έφηβοι της Νέας Υόρκης, ηλικίας 13 έως 18. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με το πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται, πόσο συχνά κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες  αλλά και πόσο συχνά χρησιμοποιούν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 2015, το 40% των εφήβων ως επί το πλείστον κοιμόταν λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Σε σχέση με το 2009, παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 17% στον αριθμό των ατόμων που δεν κοιμούνται πολύ. Όσοι από αυτούς περνούσαν 5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο ήταν περισσότερο πιθανό να κοιμούνται λιγότερο, συγκριτικά με όσους αφιέρωναν μόνο μία ώρα στην ενασχόλησή τους με αυτό. Και φυσικά, οι έφηβοι σήμερα υποφέρουν πολύ περισσότερο από έλλειψη ύπνου, σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Τέλος, το ποσοστό των εφήβων που κοιμόταν λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα το 2015, αυξήθηκε κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο του 1991.

Οι ερευνητές μελέτησαν μία σειρά από πιθανούς παράγοντες, στους οποίους οφείλεται η αύξηση της έλλειψης ύπνου, όπως για παράδειγμα αν οι έφηβοι παρακολουθούσαν τηλεόραση, αν ξαγρυπνούσαν για να κάνουν εργασίες για το σχολείο ή ακόμα και αν δούλευαν για να αποκτήσουν χρήματα. Συνειδητοποίησαν όμως πως αυτοί οι παράγοντες δεν μεταβλήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια. Αυτό που άλλαξε ήταν η χρήση των social media και των κινητών τηλεφώνων, η οποία αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα, συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι το 2015. 

Το 2011, «το 72% των εφήβων παραδέχτηκε πως χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο στην κρεβατοκάμαρά του, ακριβώς πριν κοιμηθεί».

«Ο ύπνος των εφήβων άρχισε να μειώνεται όταν η πλειοψηφία τους άρχισε να χρησιμοποιεί smartphones» υποστυηρίζει η Twenge.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν τον ύπνο μας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους ένα smartphone ή μία οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Μην ξεχνάς ότι το μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη τους δίνει στον εγκέφαλό μας την εντολή να μείνει ξύπνιος, ακόμα και αν είναι νύχτα.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και σχετίζεται με μία μεγάλη γκάμα αρνητικών επιπτώσεων, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Η έλλειψη ύπνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους εφήβους, καθώς εκείνοι χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι οι ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται 7-9 ώρες, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Ο τρόπος με τον οποίο οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν την εξέλιξη του εγκέφαλου μας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Και η Twenge είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη γύρω από αυτό το ζήτημα. 

«Έφηβοι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, ενδέχεται να εμπλακούν σε ατυχήματα και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ», σημειώνει στην Thrive Global η Wendy Troxel, επιστήμονας του RAND Corporation.

«Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική μας υγεία», αναφέρει στο δελτίο τύπου της έρευνας η Twenge, «συνεπώς τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες θα πρέπει να αναρωτηθούν το κατά πόσο η χρήση του κινητού τους, επηρεάζει ή όχι τον ύπνο τους». 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Βοηθήσεις Το Παιδί Σου Να Κοιμάται Καλύτερα 

Μάθε Πώς Να Είσαι Καλύτερος Γονιός Στην Ψηφιακή Εποχή