Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες δραστηριότητες σχετίζονται με την ευτυχία.
-Ποιες ηλικιακές ομάδες πλήττονται περισσότερο.


Οι περισσότεροι θα θέλαμε να είμαστε λίγο περισσότερο ευτυχισμένοι αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά που καθορίζουν την ευτυχία μας, βρίσκονται συχνά πέρα από τον έλεγχό μας. Από την άλλη, κάποιοι από εμάς βλέπουν τον κόσμο πιο θετικά και άλλοι πιο αρνητικά. Ωστόσο, το πώς σπαταλάμε τον ελεύθερό μας χρόνο, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτείς ποιες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σου συνδέονται με την ευτυχία και ποιες όχι.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1 εκατομμύριο εφήβους της Αμερικής, μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς και ποιες δραστηριότητες σχετίζονταν με την ευτυχία και ποιες όχι. Στόχος των ερευνητών ήταν μεταξύ άλλων να διαπιστώσουν αν οι αλλαγές στον τρόπο που περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους οι έφηβοι εξηγούσαν τη μείωση της ευτυχίας μετά το 2012.

Τι έδειξε η έρευνα για τις δραστηριότητες των εφήβων

Η έρευνα ξεκίνησε το 1991 και πραγματοποιήθηκε σε εφήβους ηλικίας 14, 16 και 18 ετών. Κάθε χρόνο, οι υπεύθυνοι της έρευνας έκαναν στους έφηβους γενικές ερωτήσεις αναφορικά με την ευτυχία τους, αλλά και με το πώς περνούσαν τον χρόνο τους. Ανακάλυψαν πως οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, έκαναν γυμναστική και διάφορα αθλήματα ή διάβαζαν ήταν περισσότερο χαρούμενοι. Από την άλλη, οι έφηβοι που αφιέρωναν πολλή ώρα στο internet, τα video games και τα social media ήταν λιγότερο.

Με απλά λόγια όποια δραστηριότητα δεν σχετιζόταν με κάποια οθόνη ήταν συνδεδεμένη με περισσότερη ευτυχία και το αντίστροφο. Ή αλλιώς κάθε δραστηριότητα που προϋπέθετε τη χρήση οθόνης, συνδεόταν με λιγότερη ευτυχία. Οι διαφορές ήταν πολύ σημαντικές: όσοι έφηβοι αφιέρωναν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα online είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να είναι πιο δυστυχισμένοι από εκείνους που αφιέρωναν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Οι συσχετισμοί ανάμεσα στην ευτυχία και τη χρήση μίας ηλεκτρονικής συσκευής είναι ανησυχητικοί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι σημερινοί έφηβοι αφιερώνουν περισσότερη ώρα στις ηλεκτρονικές τους συσκευές, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γενιά. Μάλιστα, η ώρα που περνάνε στην οθόνη της ηλεκτρονικής τους συσκευής έχει διπλασιαστεί από το 2006 στο 2016, ενώ το 82% των τελειοφοίτων χρησιμοποιεί τα social media καθημερινά.

Όποια δραστηριότητα δεν σχετιζόταν με κάποια οθόνη ήταν συνδεδεμένη με περισσότερη ευτυχία και το αντίστροφο.

Το σίγουρο είναι ότι οι έφηβοι είναι λιγότερο χαρούμενοι από το 2012 και μετά, όταν δηλαδή η πλειοψηφία των Αμερικάνων είχε στην κατοχή της ένα smartphone. Παράλληλα, μειώθηκαν και η αυτοεκτίμηση των εφήβων και η ικανοποίησή τους αναφορικά με την ζωή τους και η διασκέδασή τους, ενώ άλλες έρευνες παρατήρησαν αύξηση σε προβλήματα σχετικά με την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων κατάθλιψης, εμφάνισης βαριάς κατάθλιψης και αυτοκαταστροφικών τάσεων.

Δεν είναι μόνο οι έφηβοι

Οι σημερινοί έφηβοι έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και είναι περισσότερο δυστυχισμένοι. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους ενήλικες. Έρευνα υποστηρίζει ότι ενήλικες άνω των 30 ετών είναι λιγότερο χαρούμενοι σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και ότι περνούν περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη προσωπική επαφή με τους γύρω τους. 

Σε αντίστοιχο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε, ζητήθηκε από ορισμένα άτομα να εγκαταλείψουν το Facebook για ένα διάστημα μίας εβδομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα άτομα αυτά ήταν περισσότερο χαρούμενα και ένιωθαν λιγότερη μοναξιά και κατάθλιψη, σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να το χρησιμοποιούν. Γενικότερα, πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές κάνει ένα άτομο πιο δυστυχισμένο.

Η λύση δεν είναι φυσικά να εγκαταλείψουμε την τεχνολογία αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι, αλλά να την χρησιμοποιούμε με μέτρο. Χρησιμοποίησε το κινητό ή το tablet σου και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που σου προσφέρει η τεχνολογία γενικότερα. ‘Όταν, όμως, τελειώσεις, άφησέ το και κάνε κάτι άλλο, πιο δημιουργικό. Να είσαι σίγουρος ότι θα νιώσεις πολύ πιο ευτυχισμένος!

Διάβασε ακόμα:

7 Απλά Βήματα Για Να Είσαι Χαρούμενος Όλη Την Ημέρα 

Μάθε Να Συγχωρείς. 3 Έρευνες Σου Δείχνουν Γιατί

Author(s)

  • Jean Twenge

    καθηγήτρια ψυχολογίας

    Η Jean Twenge είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του San Diego.