Στα επόμενα 3 λεπτά μάθεις:

-Πού οφείλεται το ατέρμονο κυνήγι της επιτυχίας.
-Γιατί πρέπει να ανακαλύψεις τις δικές σου ανάγκες.


Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η απάντηση στο «τι κάνεις» ήταν το «καλά» ακόμα κι αν ένιωθες πως βρίσκεσαι σε τέλμα. Σήμερα τη θέση του «καλά» έχει αρχίσει να παίρνει το «τρέχω». «Καλά» στις μέρες μας θεωρείται πλέον εκείνος που είναι δραστήριος, που δεν έχει χρόνο για ξεκούραση, που θέλει να πετύχει κι γι’ αυτό δουλεύει σκληρά. Πλέον, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να είναι επιτυχημένοι κι όχι ευτυχισμένοι. Το πρότυπο της ευτυχίας συνδέεται με τα χρήματα, το ακριβό αυτοκίνητο, τις διακοπές στα πιο εξωτικά μέρη, την καλή φήμη, τα ακριβά κοσμήματα και ένα καταξιωμένο επάγγελμα. Βλέποντας όμως τους άλλους στα social media να είναι τόσο κοντά σε αυτό το ιδεώδες, εσύ που δεν κάνεις τίποτα από αυτά ίσως νιώθεις πως κάνεις κάτι λάθος. Προσπαθείς ακόμα περισσότερο να πετύχεις περισσότερα ή νιώθεις ντροπή. Είτε τα καταφέρνεις είτε όχι, υπάρχει πάντα μία φωνή μέσα σου που σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος κι αν δεν τα καταφέρεις επικρίνεις τον εαυτό σου.

Η παγίδα της σύγκρισης

Γιατί όμως τόσοι από εμάς προσπαθούν απεγνωσμένα να δείξουν πως τα έχουν καταφέρει; Αν αναλογιστούμε ότι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και να γίνουν «σπουδαίοι» τότε η απάντηση φαίνεται πιο καθαρά. Πολλές φορές θα έχεις ακούσει κάποιον γονιό να εύχεται το παιδί του να γίνει ένας «καταξιωμένος επιστήμονας», μία «σπουδαία αθλήτρια» ή ένας «επιτυχημένος μάνατζερ», όμως πόσο συχνά θα ακούσεις έναν γονιό να λέει «θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει και να γίνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος»; 

Τα βαθύτερα αίτια στο κυνήγι της επιτυχίας

Φυσικά ξεκινούν από το παρελθόν μας. Ίσως οι γονείς μας να ήθελαν μέσα από τη δική μας επιτυχία να νιώσουν καλύτερα για τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, ίσως να μας έδιναν αγάπη και αποδοχή μόνο όταν επιτυγχάναμε κάτι ή μπορεί να ήταν τόσο επικριτικοί που μόνο μετά από πολλή προσπάθεια από μέρους μας να μην μας κατέκριναν. Έτσι κι εμείς μάθαμε να συνδέουμε την αγάπη, την αποδοχή και την ευτυχία με την επιτυχία. Μάθαμε να είμαστε υπερβολικά απαιτητικοί από τον εαυτό μας και ίσως από τους άλλους, σε βαθμό που μόνο με το τέλειο να είμαστε ικανοποιημένοι. Το τέλειο όμως είναι κάτι που ποτέ δεν επιτυγχάνεται γιατί πάντα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερα, οπότε και μετά από την πρώτη ικανοποίηση μας μένει μία αίσθηση κενού. Γιατί; Γιατί κάπου μέσα σε αυτήν την ατέρμονη προσπάθεια αναγνώρισης και αποδοχής υπάρχει ο πραγματικός σου εαυτός, αυτός που από μικρό παιδί για να νιώσει αγάπη από τους γονείς του ίσως αναγκάστηκε να καταπνίξει τα δικά του θέλω. Έτσι ακόμα και στις επιτυχίες δεν νιώθεις ικανοποίηση. Και αυτό επειδή δεν ξέρεις καν ποιες είναι οι δικές σου πραγματικές ανάγκες, γιατί ποτέ δεν ακούς αυτό το μικρό παιδί μέσα σου, παρά μόνο εκείνη την άλλη φωνή που σου λέει συνέχεια να πετύχεις και σε κατακρίνει γιατί θα «μπορούσες και καλύτερα».

Να θυμάσαι λοιπόν…

Ίσως το να μην επιθυμείς καλή δουλειά, παχυλό μισθό και φήμη να θεωρείται  αποτυχία στην σημερινή κοινωνία. Αν όμως καταφέρεις να ακούσεις τον εαυτό σου αντί να προσπαθείς να εκπληρώσεις τις προσδοκίες των άλλων, ίσως να ανακαλύψεις πως η πραγματική ευτυχία πηγάζει από μέσα σου. Ίσως αυτό που έχεις ανάγκη είναι η ικανοποίηση αναγκών που φαίνονται τετριμμένες, όμως απαιτούν σκληρή δουλειά για να επιτευχθούν, όπως η συντροφιά των δικών σου ανθρώπων που σε αποδέχονται με τα ελαττώματά σου, η ανατροφή ενός ισορροπημένου παιδιού και η διατήρηση μιας ειλικρινούς ερωτικής σχέσης, που παρά τα μύρια όσα προβλήματα, σου προσφέρει την αγάπη, την αποδοχή και την συναισθηματική αντιστοίχιση που αξίζεις.

Διάβασε ακόμα:

Όλα Για Κάποιο Λόγο Γίνονται. Ισχύει;

4 Τρόποι Να Μετατρέψεις Την Αποτυχία Σε Πλεονέκτημα

Author(s)

  • Θεόδωρος Γκαντίνας

    Ψυχολόγος, Γνωστικοσυμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής

    Ο Θεόδωρος Γκαντίνας είναι κάτοχος πτυχίου BSc σε Διοίκηση Επιχειρήσεων με minor στην Φιλοσοφία από το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), πτυχίου BSc στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Derby, πτυχίου MSc στην Διοίκηση Καινοτομίας και Οργανωτικής Αλλαγής από το πανεπιστήμιο Brunel και πτυχίου MSc στην Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης από τα πανεπιστήμια Kings College, London School of Economics (LSE), και University College London (UCL). Είναι εκπαιδευμένος στην Γνωστική-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Παράρτημα Μακεδονίας). Πλέον εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και παράλληλα εργάζεται ως καθηγητής σε ιδιωτικά κολέγια (Mediterranean, DEI). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες.