Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ώρα πρέπει να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι.
-Γιατί πρέπει να κάνεις μία βόλτα από το βιβλιοπωλείο.


Γυρίσατε από τις διακοπές. Ξεκουραστήκατε, χαλαρώσατε και τώρα ξύπνησε ξανά το κουδούνι του σχολείου, το πρωινό ξυπνητήρι, το άγχος του να ξυπνήσετε για να να τα προλάβετε όλα. Και μαζί με όλα αυτά συνυπάρχει το άγχος για τα έξοδα της σχολικής ύλης, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και των επισκέψεων στους γιατρούς και άλλα πολλά.

Το πιο δύσκολο, όμως, αλλά όχι ακατόρθωτο, είναι η προετοιμασία των παιδιών για να επιστρέψουν ομαλά στη σχολική ρουτίνα. Εκεί που ήταν ξέγνοιαστα, ξενυχτούσαν, έπαιζαν με τις ώρες στην παραλία ανέμελα και έκαναν διατροφικές ατασθαλίες, τώρα πρέπει να ετοιμαστούν σιγά-σιγά και να μπουν σε πρόγραμμα.

Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει για να οργανωθείτε:

Κάντε μια λίστα με τα έξοδα

Πιο συγκεκριμένα κάντε μια λίστα με αυτά που θα χρειαστεί να καλύψετε το Σεπτέμβρη. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμα εκπτώσεις. Εκμεταλλευτείτε τες. Μια-δυο παραπάνω φόρμες στη ντουλάπα για το χειμώνα, ιδανικά και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια αθλητικά σίγουρα χρειάζονται.

Φτιάξτε έναν εβδομαδιαίο πίνακα

Αυτό είναι καλό να περιλαμβάνει τις δραστηριότητες για κάθε μέρα. Καλό είναι μέσα σε αυτόν να περιλαμβάνονται και κάποιες προγραμματισμένες έξοδοι για αναψυχή. Μία επίσκεψη στην παραλία, παιχνίδι στις κούνιες, βόλτα στο πάρκο. Χρειάζονται αυτές οι ανάσες την περίοδο της μετάβασης.

Ρυθμίστε το ξυπνητήρι

Κάθε μέρα όμως, με διαφορετική ώρα εγερτηρίου ώστε να καταλήξετε όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα του σχολείου. Ξυπνήστε πρώτα εσείς και ετοιμαστείτε και μετά ξυπνήστε το παιδί ή τα παιδιά σας.

Επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο

Πάρτε μαζί σας το παιδί και προτρέψτε το να επιλέξει βιβλία της αρεσκείας του. Αν το παιδί δεν είναι βιβλιοφάγος και το καλοκαίρι δεν διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, είναι ευκαιρία να ξεκινήσει τώρα. Για παράδειγμα, την ώρα του μεσημεριανού ύπνου, αντί να ασχοληθεί με το tablet ή κάτι ηλεκτρονικό – κάτι που θα πρέπει επίσης να μειωθεί σιγά-σιγά – είναι καλή ευκαιρία να διαβάσει ένα βιβλίο της επιλογής του ή κάποιο βιβλίο δραστηριοτήτων ανάλογα με τη σχολική τάξη που έχει τελειώσει.

Συζητήστε για τη νέα χρονιά.

Ρωτήστε το τι θα του άρεσε να δοκιμάσει, ίσως κάποια νέα δραστηριότητα. Ακούστε όμως και τους όποιους φόβους ή τα άγχη του με προσοχή χωρίς να το αποπαίρνετε. Τονώστέ του την αυτοπεποίθηση εστιάζοντας στα ταλέντα και τα δυνατά σημεία του παιδιού χωρίς να αναφερθείτε στις πιθανές δυσκολίες της προηγούμενης χρονιάς.

Τέλος μην ξεχνάς

Η προσαρμογή δεν πρέπει να γίνει απότομα. Χρειάζεται να γίνει σταδιακά. Δείξτε υπομονή και κατανόηση της περίοδο αυτή της μετάβασης.

Διάβασε ακόμα:

Καν’το Όπως Η Σουηδέζα Μαμά

15+1 Ερωτήσεις Στην Αλεξάνδρα Καππάτου Για Τα Μοναχοπαίδια

Author(s)

  • Ηλιάνα Σεϊτανίδου

    Ειδική Παιδαγωγός

    Η Ηλιάνα Σεϊτανίδου έχει σπουδάσει Bρεφονηπιοκόμος στο Aegean Omiros College. Είναι κάτοχος Advanced Diploma in Tesol απόφοιτος του Hellenic American University, με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Σχολική Ψυχολογία. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών και σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι μαέστρος της παιδικής χορωδίας Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν την Εκπαίδευση και τη Συμβουλευτική Γονέων.