Ντροπή, αμηχανία, στενοχώρια και ένα κοινό άγχος που απασχολεί εδώ και δεκαετίες γυναίκες και άνδρες, αλλά κυρίως γυναίκες. Και όσο χειρότερα αισθάνεται κάποιος, τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η “ασθένεια”. Υπάρχουν δεκάδες βιβλία, ειδικοί, ακόμα και reality shows που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Αν μάλιστα αυτό γίνει αρκετά σοβαρό μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία για τον εαυτό μας, άγχος, αϋπνία, ακόμα και κατάθλιψη.

Και όλα αυτά μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα. Η “ασθένεια” αυτή αντιμετωπίζεται με οίκτο και συμπαράσταση από την οικογένεια και τους φίλους ή ακόμα και τους γνωστούς. Κανένας δεν θέλει να την περάσει και όλοι θέλουν να την θεραπεύσουν. Αν αναρωτιέσαι σε ποια “ασθένεια” αναφερόμαστε η απάντηση είναι: στο να είσαι single.

Το να μην έχει κάποιος σχέση σίγουρα δεν αποτελεί είδος “ασθένειας” και δεν σημαίνει ότι είναι προβληματικός. Βέβαια πολλοί συχνά οι άνθρωποι σπεύδουν να δώσουν μία εξήγηση στο γιατί κάποιος μπορεί να είναι single. Για παράδειγμα λένε “είναι πολύ ιδιότροπος” ή “σίγουρα έχει κάποιο πρόβλημα και είναι μόνος του”.

Αναμφίβολα, το να έχεις σύντροφο έχει πολλά οφέλη καθώς σου παρέχει ασφάλεια, συντροφικότητα και αγάπη. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το να είσαι μόνος σου είναι πρόβλημα.

Σαφώς σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει εξήγηση γιατί κάποιος είναι μόνος του και ίσως σαμποτάρει τις σχέσεις του, αλλά τις περισσότερες φορές όταν κάποιος είναι μόνος του είναι από δική του επιλογή.

Γιατί αυτό λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται πρόβλημα; Γιατί σύμφωνα με τα “πρέπει” της κοινωνίας υποτίθεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μία σχέση ή πρέπει να είναι παντρεμένοι ή να έχουν κάνει παιδιά μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Η πίεση από την πλευρά της κοινωνίας σε συνδυασμό με βιολογικούς παράγοντες έχουν μεγάλη επίδραση σε ένα άτομο. Αναμφίβολα, το να έχεις σύντροφο έχει πολλά οφέλη καθώς σου παρέχει ασφάλεια, συντροφικότητα και αγάπη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να είσαι μόνος σου είναι πρόβλημα.

Ένας πελάτης μου, μου είπε πρόσφατα πώς του κανόνισαν να βγει 4 ραντεβού μέσα σε δύο μήνες. Είναι πολύ καλό που οι γύρω του τον σκέφτονται, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε το κίνητρό τους. Τον λυπούνται και νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό ή απλά πιστεύουν ότι ταιριάζει με το άτομο που έχουν στο μυαλό τους; Τείνω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν κάποιον που είναι single.

Ωστόσο η κοινωνία κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει τα “πρέπει” της. Γιατί όσο ανάρμοστο είναι να ρωτάς έναν παντρεμένο γιατί είναι παντρεμένος, άλλο τόσο απρεπές είναι να ρωτάς κάποιον γιατί είναι μόνος του και να υποθέτεις ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν.

Το να μην έχει κάποιος σχέση σίγουρα δεν αποτελεί είδος “ασθένειας” και δε σημαίνει ότι είναι προβληματικός.

Αντί να το βλέπεις σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, θα πρέπει ενδεχομένως να το δεις σαν επιλογή. Γι΄αυτό καταρχάς θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις τι αποτελεί πρόβλημα και τι όχι. Η ανικανότητα να στηρίξεις τον εαυτό σου, η παρανομία, η κακή υγεία, τα χρέη είναι πραγματικά προβλήματα που χρήζουν παρέμβασης. Όχι το να είναι κάποιος μόνος του. 

Διάβασε ακόμα:

Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

Μια Ψυχολόγος Σου Αποκαλύπτει Την Καλύτερη Λύση Για Να Σωθεί Ένας Γάμος Σε Κρίση

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.