Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να πίνεις ένα ποτηράκι (νερό) κάθε 2 ώρες.
– Ποιος τύπος άσκησης είναι ο ιδανικός για την αποφυγή των πονοκεφάλων.


Υπάρχουν κι αυτές οι δύσκολες μέρες στο γραφείο που δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα. Που ξεχνάς ακόμα και να φας ή να πιεις και που σηκώνεσαι από την καρέκλα μόνο για να πας τουαλέτα. Αφεντικά που απαιτούν, συνάδελφοι με εριστική διάθεση, τηλέφωνα που χτυπάνε, deadlines που πιέζουν. Θέμα χρόνου να σε επισκεφτεί και ο πονοκέφαλος, για να βγεις knock out. Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις τουλάχιστον το τελευταίο; 

Ο Μιχάλης Βικελής είναι ο ειδικός που θα μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, καθώς είναι νευρολόγος, εξειδικευμένος σε κάθε είδος κεφαλαλγίας. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα είναι αν ο ίδιος παθαίνει πονοκέφαλο. Μου απάντησε ότι παρουσιάζει ημικρανίες, οι οποίες δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυνατές, κάτι που έχει κληρονομικό υπόβαθρο, καθώς υπάρχει ιστορικό από την πλευρά της μητέρας του. Και φυσικά η επόμενή μου ερώτηση ήταν να μου πει τι κάνει όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα. «Η πρώτη μου κίνηση είναι να πάρω το εξειδικευμένο αντι-ημικρανικό μου παυσίπονο, που πραγματικά σταματά πλήρως, πλέον, τις κρίσεις μου», μου απάντησε. 

Το να σου πω, φυσικά, πάρε αμέσως το παυσίπονό σου, κάθε φορά που έχεις πονοκέφαλο, ξέρω ότι δεν θα σε ικανοποιήσει ιδιαίτερα σαν απάντηση. Και σίγουρα αν ήμασταν σε μια τετ α τετ συζήτηση θα με ρωτούσες αν υπάρχει τρόπος να ��ποφύγουμε τα φάρμακα. Αυτό, λοιπόν, ρώτησα τον Μιχάλη Βικελή, ανακαλύπτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε την ανάγκη λήψης παυσίπονων ή άλλων φαρμάκων είναι να αποφύγουμε τα λάθη που κάνουμε – ιδιαίτερα στο γραφείο – τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν έναν πονοκέφαλο ή μια ημικρανία. 

Τι λάθη κάνεις και έχεις πονοκέφαλο

1.Ξεχνάς να πιεις νερό

Η ελλιπής λήψη νερού είναι ένας καλά καθορισμένος παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες. Ο εγκέφαλος των ατόμων που έχουν προδιάθεση στις ημικρανίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το τόσο απλό θέμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν περάσουν πολλές ώρες χωρίς λήψη νερού, ακόμη και αν η συνολική πρόσληψη νερού είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 3-3.5 λίτρα την ημέρα. Οι ημικρανικοί ασθενείς, λοιπόν, θα πρέπει να πίνουν περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα – αλήθεια έχεις ακούσει τον κανόνα του 8 για το νερό; – και μάλιστα η λήψη καλό είναι να γίνεται τακτικά, δηλαδή ένα ποτήρι ανά 2 ώρες περίπου.

2.Κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Όχι τόσο λόγω της προσήλωσης στην οθόνη, αλλά κυρίως λόγω της κακής στάσης σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μυϊκή τάση και μικροί μυϊκοί σπασμοί. Αν αυτό γίνεται για καιρό, τα σημεία του μυϊκού σπασμού απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες, τις οποίες αντιλαμβάνονται τα νεύρα και αποστέλλουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. 

Επίσης, άτομα που χρησιμοποιούν για ώρες τον υπολογιστή, έχουν την τάση να καθυστερούν ή να παραλείπουν γεύματα, να μην πίνουν νερό και να μην κοιμούνται σωστά και αρκετά. Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση του υπολογιστή σε εργονομική θέση, δηλαδή η οθόνη να είναι στο επίπεδο των ματιών, αλλά και η ενίσχυση του μυϊκού συστήματος της ράχης και του αυχένα, με την κατάλληλη γυμναστική. Γιόγκα ή πιλάτες, 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι μια καλή λύση. Και κάτι ακόμα: κάνε διαλείμματα από την οθόνη για να ξεκουράζεις τα μάτια σου. Η άσκηση 20-20-20 θα σε βοηθήσει

Οι ημικρανικοί ασθενείς θα πρέπει να πίνουν περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα, και μάλιστα η λήψη καλό είναι να γίνεται τακτικά, δηλαδή ένα ποτήρι ανά 2 ώρες περίπου.

3.Δεν ανοίγεις παράθυρο

Ο αερισμός του χώρου είναι σημαντικός για τη συνολική καλή υγιεινή του. Αν ο χώρος δεν αερίζεται σωστά, αν στο κλιματισμό δεν έχει γίνει η κατάλληλη συντήρηση ή αν στον χώρο υπάρχει καπνός τσιγάρου – πέρα από τη συνολική επιβάρυνση της υγείας σου – μπορεί να πυροδοτούνται και πονοκέφαλοι ή ημικρανίες. Άτομα με ημικρανίες γνωρίζουν πως ανάμεσα στους παράγοντες για τις κρίσεις τους, οι οσμές είναι από τους πιο ισχυρούς. Γι’ αυτό οι εργασιακοί χώροι πρέπει να αερίζονται, ο κλιματισμός να συντηρείται τακτικά και βέβαια να μην υπάρχει καπνός.

4.Παραλείπεις γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, συνήθεια πολύ διαδεδομένη στην εποχή μας καθώς πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ίσως μόνο ένα πλήρες γεύμα την ημέρα, μπορεί να πυροδοτήσει τόσο κρίσεις ημικρανίας, όσο και απλούς πονοκεφάλους. Με απλά λόγια, ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων δεν αντέχει την για πολλές ώρες έλλειψη τροφής και «διαμαρτύρεται», προκαλώντας μια κρίση ημικρανίας ή απλού πονοκεφάλου. Γι’ αυτό άτομα που παθαίνουν συχνά πονοκέφαλο θα πρέπει να λαμβάνουν ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο, σε τακτική βάση, δηλαδή πέραν του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού και να έχουν και δύο ενδιάμεσα μικρά γεύματα, όπως ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το στρες στο γραφείο είναι η κυριότερη αιτία πυροδότησης πονοκεφάλων ή ημικρανιών.

5.Αργείς να πάρεις παυσίπονο

Εφόσον ένας πονοκέφαλος πυροδοτηθεί, σχεδόν μοναδική λύση είναι να λάβουμε αναλγητικό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αναβάλλουν τη λήψη του, ελπίζοντας πως ίσως ο πονοκέφαλος υποχωρήσει. Αν αυτό δεν συμβεί, συχνό είναι και το φαινόμενο της λήψης ενός «ελαφρού» αναλγητικού «αφήνοντας για αργότερα κάτι πιο δυνατό». Η τακτική αυτή οδηγεί στην αύξηση της έντασης του πόνου, στη λήψη ήπιων αναλγητικών που δεν ωφελούν και τελικά, όταν έρθει η ώρα του κατάλληλου αναλγητικού, αυτό να έχει να πολεμήσει μία κρίση σε πλήρη εξέλιξη και, φυσικά, η αποτελεσματικότητα του να μην είναι η καλύτερη δυνατή. Η σωστή αντιμετώπιση του πονοκεφάλου επιτάσσει τη λήψη του κατάλληλου αναλγητικού αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αν βέβαια αυτό γίνεται τακτικά, κάτι που όταν συμβαίνει φοβίζει ότι η κατανάλωση αναλγητικών είναι μεγάλη, υπάρχει πάντα η λύση μιας ιατρικής θεραπείας που θα μειώσει τη συχνότητα και ένταση των κρίσεων. Γι’ αυτό, αν κάποιος υποφέρει συχνά από πονοκέφαλο, χρειάζεται να συμβουλευτεί τον γιατρό προκειμένου να του προτείνει το αναλγητικό που του ταιριάζει.

Η σωστή αντιμετώπιση του πονοκεφάλου επιτάσσει τη λήψη του κατάλληλου αναλγητικού αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

6.Είσαι υπό πίεση

Το στρες στο γραφείο μπορεί να συνδέεται με πονοκέφαλο. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως είναι η κυριότερη αιτία πυροδότησης πονοκεφάλων ή ημικρανιών. Αν το εργασιακό στρες είναι υπερβολικό, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η τακτική σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή καθώς και τρόποι αποφόρτισης πάντα έχουν καταπραϋντική δράση στο στρες.


Ο Μιχάλης Βικελής είναι ειδικός νευρολόγος, με εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και διευθυντής του Ιατρείου Κεφαλαλγίας Γλυφάδας, που είναι εξειδικευμένο στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και επιμελητής του Ηeadaches.gr, μιας ελληνικής ενημερωτικής ιστοσελίδας για τις κεφαλαλγίες και του καναλιού Ημικρανία, Αθροιστική Κεφαλαλγία, Πονοκέφαλος στο Youtube.


Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου 

Τα Walking Meetings Είναι Το Μυστικό Που Έψαχνες

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.