Η αίσθηση που έχουμε όλοι αυτά τα χρόνια σε ό,τι αφορά το fitness είναι ότι κάτι έχει αλλάξει. Πλέον δεν στρεφόμαστε στη γυμναστική μόνο για να αδυνατίσουμε ή να αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο ή γυμνασμένο σώμα, αλλά για να διασφαλίσουμε καλή υγεία και ευεξία. Μιλήσαμε με την Ελένη Πετρουλάκη, ένα πρόσωπο ταγμένο από τα νεανικά του χρόνια στην άθληση, για το πώς έκανε το πάθος της για τη γυμναστική επάγγελμα, πώς έχει ταχθεί στην εκπαίδευση του κοινού στο fitness, καθώς και για το νέο της επιχειρηματικό εγχείρημα αλλά και για τη ζωή της. 

Ελένη, από μικρό παιδί ασχολείσαι με τον αθλητισμό και μετράς τριάντα χρόνια στον χώρο της γυμναστικής. Ποια είναι η δική σου αίσθηση σχετικά με το fitness; Έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που αθλούνται; 

Θα σου μιλήσω με νούμερα. Παλαιότερα, τα στατιστικά αυτών που γυμνάζονταν όλο τον χρόνο ήταν της τάξεως του 4% με 5%. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο 30%. Οπότε, σίγουρα κάτι έχει αλλάξει. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο ως λαός στο να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία του fitness. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό που απλά ακολουθεί τη μόδα π.χ. είναι μόδα το τρέξιμο, θα πάνε όλοι σε αγώνες δρόμου. Αν κάποιος όμως θέλει να ξεκινήσει να αθλείται, θα πρέπει να μάθει να το κάνει σωστά, να αποκτήσει παιδεία σχετικά με αυτό κι όχι απλά να φορά αθλητικά ρούχα και να βγάζει selfie στο γυμναστήριο. 

Πάω στο γυμναστήριο. Δεν αρκεί αυτό;

Αλίμονο. Από το να μην πας καθόλου πολύ καλύτερα να πας. Αλλά δεν είναι αυτό η ουσία. Η ουσία είναι να γίνει το fitness τρόπος ζωής, με τη σωστή καθοδήγηση από τους  κατάλληλους ανθρώπους. Το να προσπαθούμε να φτιάξουμε το σώμα μας μόνοι μας χωρίς καθοδήγηση, είναι σαν να θέλουμε να φτιάξουμε τα δόντια μας μόνοι μας… χωρίς οδοντίατρο. Γίνεται; Δεν γίνεται. Αυτό ισχύει και στην αλλαγή ή βελτίωση του σωματότυπου και στο κομμάτι της άσκησης. Αν δεν σε αναλάβει ένας ειδικός, να σου διδάξει πώς “περπατιέται” αυτό το μονοπάτι, και λάθος πράγματα θα κάνεις και έντονη προσπάθεια θα έχεις καταβάλει χωρίς αποτέλεσμα.

Πόσο σημαντικό θεωρείς το κομμάτι της εξατομικευμένης προσέγγισης; 

Το πιο σημαντικό. Και όσον αφορά την άσκηση, τη διατροφή και όσον αφορά βέβαια τον στόχο απώλεια βάρους και βελτιώνω το σώμα μου. Όποιος δεν κάνει το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τον μεταβολισμό του, τις παραμέτρους της υγείας αλλά και τους στόχους του και περιμένει να γυμναστεί μόνο από τα βιντεάκια στο youtube, δεν μπορεί να δει θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Ίσα ίσα που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το σωστό είναι το σώμα μας να το αναλάβει ένας ειδικός και για να το πω πιο σωστά, μια ομάδα.

Το νέο σου επιχειρηματικό εγχείρημα από ό,τι κατάλαβα στηρίζεται στη δύναμη της ομάδας;

Ναι. Το Fitlab αποδεικνύει ότι δεν αρκεί ένας μόνο άνθρωπος για να καθοδηγήσει έναν άλλον άνθρωπο, προκειμένου να καταλήξει σε ένα επιτυχημένο total make over. Xρειάζεται ομάδα ανθρώπων που θα τον καθοδηγήσουν και στη διατροφή του και στη γυμναστική του. Σε αυτό το εγχείρημα έχω επενδύσει εγώ προσωπικά στην ομάδα και χαίρομαι που βρήκα ανθρώπους με το ίδιο όραμα και αγάπη προς αυτό που κάνουμε. Θεωρώ ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες στη ζωή μας. Και μία από αυτές είναι να τρεφόμαστε σωστά και να γυμναζόμαστε σωστά, επειδή έτσι βελτιώνουμε τον εαυτό μας, πράγμα που είναι σίγουρα πιο σημαντικό από το να αγοράσουμε ένα ακριβό ρολόι ή ένα φόρεμα.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιείσαι, θέλεις να μοιραστείς μαζί μας ποια ήταν για εσένα η μεγαλύτερη πρόκληση; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αλλαγή στον σωματότυπο των Ελλήνων. Δηλαδή, με τη γνώση, την εμπερία και την κατάρτιση που είχα όλα αυτά τα χρόνια ήθελα να κάνω πράξη το όραμά μου ότι ο σωματότυπος μπορεί να αλλάξει σε κάθε ηλικία. Αρκεί να υπάρχει θέληση, συνέπεια, επιμονή, υπομονή και σωστή κατεύθυνση. Ήθελα να το αποδείξω αυτό. Έτσι, ξεκινήσαμε με 8 άτομα πελατολόγιο και σήμερα έχουμε φτάσει τα 3500 περιστατικά εντός και εκτός Ελλάδος και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.

Η ουσία είναι να γίνει το fitness, τρόπος ζωής με τη σωστή καθοδήγηση από τους  κατάλληλους ανθρώπους

Παρέχετε τις υπηρεσίες σας από το διαδίκτυο λόγω της πανδημίας COVID-19;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικτυακή επικοινωνία στην προ COVID-19 εποχή. Περίπου 4 χρόνια πριν. Και είδαμε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά το να παρέχεις καθοδήγηση και οδηγίες σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα πιο υγιές και σωστό σώμα ή να χάσουν βάρους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το σώμα τους. 

Μίλησες για την αξία της ομάδας στην επιχείρησή σου. Ως προσωπικότητα είσαι ομαδικός τύπος;

Παρόλο που έκανα στίβο – ατομικό δηλαδή άθλημα – ήμουν πάντα υπέρ της ομάδας και γενικά αγαπώ το ομαδικό πνεύμα.

Αρχηγός ή μέλος της ομάδας; Τι σου άρεσε περισσότερο να είσαι;   

Όταν πρέπει αρχηγός κι όταν πρέπει μέλος. Τολμώ να τονίσω, ωστόσο, ότι ο αρχηγός μπορεί να υποκρύπτει έναν χαρακτήρα που δεν δέχεται την ομάδα. Αλλά εγώ δεν είμαι έτσι.

Δουλεύεις πολλές ώρες;

Η εργασία για εμένα δεν είναι δουλειά. Είναι αυτό που αγαπώ πάρα πολύ. Είναι η διέξοδός μου. Δεν με κουράζει και δεν με αγχώνει. Θα μπορούσα να δουλεύω ατελείωτα.

Θεωρείς τον εαυτό σου workaholic;

Θα το έθετα αλλιώς. Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη εργασιοθεραπεία. Αυτό είναι για εμένα η εργασία μου.

Λες ότι δεν σε αγχώνει η εργασία σου. Τι σου προκαλεί στρες λοιπόν;

Η ανατροφή των παιδιών μου…

Εντάξει, έχεις τέσσερα παιδιά, λογικό το βρίσκω… Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών σου;

15, 13 τα δίδυμα και 10. Είναι όλα κορίτσια. 

Και τα έχεις στρέψει προς την άθληση;

Ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ναι. Οι τρεις κάνουν στίβο και η μία παίζει ποδόσφαιρο. Γνωρίζεις καλά όμως, ως μητέρα κι εσύ, πως, σε ένα παιδί δεν αρέσουν τα αθλήματα, δεν μπορεί να το σπρώξει κάποιος προς τον αθλητισμό. Αυτό είναι νόμος. Τα δικά μου παιδιά ήθελαν από μόνα τους τον αθλητισμό, πλην της μικρής που είναι πιο καλλιτεχνική φύση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, ακόμα κι αν ένα παιδί δεν είναι της άθλησης, δεν μπορεί ο γονιός να το ενθαρρύνει να εξασφαλίζει στην καθημερινότητά του φυσική δραστηριότητα.

Θεωρείς σημαντικό να μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον που βλέπουν τους γονείς τους να αθλούνται; Πιστεύεις στο οικογενειακό… fitness;

Οι γονείς δίνουν το παράδειγμα, δεν περιμένουμε το σχολείο να κάνει θαύματα, αν και θα έπρεπε. Ένα σπορ αποτελεί ένα δώρο του γονιού προς το παιδί. Θεωρώ ότι η άθληση είναι πιο σημαντική από την εκμάθηση μιας δεύτερης ή τρίτης γλώσσας πάντως. Μια υγιής οικογένεια θα πρέπει να κάνει δραστηριότητες μαζί. Να κάνουν ποδήλατο, να περπατάνε, να παίζουν παιχνίδια με την μπάλα μαζί.

Εσύ το κάνεις αυτό με την οικογένεια σου; Εννοώ προλαβαίνεις;

Θα σου πω το εξής: Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στη θάλασσα χωρίς ρακέτες ή μπάλες, δεν πάμε στην παραλία για να καθόμαστε σε μια ξαπλώστρα… Αυτό σου το λέω σαν παράδειγμα που ισχύει χειμώνα – καλοκαίρι, παντού και πάντα. Οι δραστηριότητες αυτές, όταν μοιράζονται, δένουν την οικογένεια όπως ακριβώς το οικογενειακό τραπέζι. Ίσως και ακόμα περισσότερο θεωρώ. 

Έχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό, λόγω του COVID-19, για τα οφέλη της γυμναστικής στην ψυχική υγεία. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό; 

Ότι καιρός ήταν να το καταλάβουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες αυτό που εμείς -οι γυμναστές- ξέρουμε εδώ και χρόνια. Ότι η γυμναστική είναι θεραπεία, όχι μόνο για το σώμα αλλά και για την ψυχή. Εγώ πάντα έλεγα ότι η γυμναστική πρέπει να συνταγογραφείται, κάτι που επιτέλους έχουν καταλάβει και οι επιστήμονες της Ιατρικής, συστήνοντας πλέον τη γυμναστική ως μέρος της θεραπείας για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.  

Μια ακόμα σημαντική συνειδητοποίηση είναι ότι συστήνεται η γυμναστική ακόμα και σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις;

Ναι, ισχύει για όλα τα αυτοάνοσα ή ακόμα και σε καρκινοπαθείς. Κανείς δεν μπαίνει πλέον στη γυάλα, επειδή είναι άρρωστος. Συστήνεται η άσκηση για να βελτιωθεί η ποιότητα της ημέρας του. Απλά χρειάζεται να υπάρχει σωστή καθοδήγηση ανάλογα με τον ασθενή.

Η γυμναστική συστήνεται πλέον ως μέρος της θεραπείας για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.  

Μίλησες για κενό ενημέρωσης από τα media. Πιστεύεις ότι υπάρχει κενό στην παιδεία;

Απαντώ λέγοντας το εξής και βάλε στο τέλος πολλά θαυμαστικά, για να καταλάβει ο κόσμος την αγανάκτησή μου. Είναι δυνατόν να κάνουν γυμναστική στα σχολεία μία ώρα την εβδομάδα; Ενώ μαστιζόμαστε από τα δεινά της καθιστικής ζωής, ενώ τα παιδιά πλήττονται από την υπερβολική επαφή με τις οθόνες κι έχουν ανάγκη να εκτονώνονται, ενώ έχουμε από τα πιο υψηλά νούμερα παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη; Κάθε παιδί και κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος για να κινείται! Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Τι δώρο κάνει η Ελένη στον εαυτό της κάθε μέρα;

Κάθε μέρα; Χμμ, δύσκολο αυτό που ρωτάς. Θα σου απαντήσω, όμως. Η ευεξία που νιώθω, όταν έχω ολοκληρώσει την πρωινή γυμναστική μου, δεν περιγράφεται με λόγια. Επίσης, το ηλιοβασίλεμα που μπορώ και απολαμβάνω εδώ στα νότια προάστια που ζω αποτελεί κι αυτό ένα δώρο για εμένα. Νιώθω τυχερή και ευγνώμων για αυτό. 

Έχεις έναν γάμο που κρατάει δύο δεκαετίες. Πώς νιώθεις για αυτό;

Είμαι τόσο ειλικρινής ώστε να σου πω ότι δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι πολύ δύσκολο να πορευτείς μέσα στον χρόνο σε έναν γάμο. Κι όσοι λένε ότι είναι εύκολο ψεύδονται. Όταν υπάρχουν παιδιά, υπάρχει ένας στόχος και μια κοινή πορεία, επειδή το ζευγάρι νιώθει ενωμένο, καθώς μεγαλώνει τα παιδιά του και μοιράζεται εκτός από τις όμορφες οικογενειακές στιγμές και τα προβλήματα. Όμως, όπως σε όλα στη ζωή έτσι και στον γάμο χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι για εμένα πολύ σημαντική σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Photos: ‘Εβελυν Φώσκολου
Ευχαριστούμε για την ευγενική φιλοξενία το
Aeolis Tinos Suites

Η Ελένη Πετρουλάκη είναι απόφοιτος TEΦΑΑ και θεωρείται από τις πιο πετυχημένες γυμνάστριες της Ελλάδας. Είναι η πρώτη γυμνάστρια που εισήγαγε τη γυμναστική στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει άπειρα προγράμματα γυμναστικής. Το 2003 απέκτησε τη δική της αλυσίδα με την επωνυμία Αsana και με το πρόγραμμα Power Yoga μύησε τους Έλληνες στον κόσμο της Yoga. To νέο της εγχείρημα έχει την επωνυμία FitLab (fitlab.gr) και στοχεύει με το πρόγραμμα Τotal Βody Μake Οver στην καθοδήγηση προς την κατάλληλη – σε εξατομικευμένο επίπεδο – διατροφή για τον καθένα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση για τη βελτίωση του σωματότυπου με ή χωρίς απώλεια βάρους.

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.