Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για περιστατικά με άντρες οι οποίοι απειλούν, θέτουν σε κίνδυνο ή τερματίζουν βίαια τη ζωή κοριτσιών και γυναικών. Κι αυτό συμβαίνει είτε από τους ζηλόφθονους συζύγους, είτε από τις σχέσεις των κοριτσιών. Για να εξαλειφθεί αυτή η πραγματικότητα, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές, οι οποίες θα υποστηρίξουν το έργο των γονέων στη γαλούχηση νεαρών αγοριών, ώστε αυτά να γίνουν αύριο-μεθαύριο άντρες με σωστή αντιμετώπιση, νόηση και συμπεριφορά απέναντι στις νεαρές δεσποινίδες και κυρίες. Είναι σημαντικό, όμως, τα αγόρια από πολύ νωρίς να μάθουν να επιδεικνύουν σεβασμό προς τα κορίτσια κάθε ηλικίας. Και, φυσικά, ο σεβασμός ξεκινά από το σπίτι!

Μάθετε στα αγόρια σας… 

1.Σεβασμό: Ο σεβασμός είναι το πρώτο και πλέον βασικό συστατικό. Τα παιδιά μιμούνται εν πολλοίς ό,τι κάνουν οι ενήλικες. Συνεπώς, πρέπει να τα διδάξουμε να σέβονται τις γνώμες των άλλων και κυρίως των κοριτσιών, τον λόγο των κοριτσιών, την αντίρρηση, διαφωνία, απόσταση, επιθυμία, το σώμα και το μυαλό τους. Τα αγόρια πρέπει να εκπαιδευτούν στο να είναι ευγενικά απέναντι (και) στα κορίτσια, χωρίς χαρακτηρισμούς και πίεση. 

2.Συναισθηματική Οικειότητα: Πρέπει να διδάξουμε στους γιους μας τη δομή της υγιούς σχέσης, στην οποία πρωταγωνιστεί η αγάπη, η ειλικρίνεια, τα όρια, η επικοινωνία και η συναισθηματική οικειότητα.

3.Όρια: Στη συνέχεια θα πρέπει να διδάξουμε τα όρια. Ότι το «όχι» είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση και ότι τα αγόρια δεν πρέπει να το υπερβαίνουν. Είτε αφορά στο «όχι, δεν θέλω» είτε στο «όχι, άλλαξα γνώμη»! Παντού πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση και ελεύθερη σύμφωνη γνώμη. Μαθαίνουμε στα παιδιά τα όρια, με αγάπη και αποδοχή, από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να σβήνει η όποια υποψία βίας ή πίεσης.

4.Εκπαίδευση: Οι γονείς είναι θεμιτό να παρακολουθούν στενά το τι παρακολουθούν τα αγόρια στην τηλεόραση ή το κινητό και τι παιχνίδια παίζουν. Γενικότερα, καλό είναι να αποφεύγουν τις ταινίες και τα games που περιέχουν βία ή δείχνουν το γυναικείο φύλο ως αδύναμο.

Αυτά είναι μερικά βήματα και αξίες που κάθε γονιός θα πρέπει να κάνει και να μεταλαμπαδεύει, ώστε το παιδί του -είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι- να μάθει να σέβεται τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του, ασχέτως φύλου, ηλικίας, ικανοτήτων, σωματικής διάπλασης, οικονομικής κατάστασης, θέσης κλπ.. Ας δημιουργήσουμε μια κοινωνία καλύτερη για τα παιδιά μας. Μια κοινωνία που θα τους επιτρέψει να είναι ευτυχισμένα, ίσα και ασφαλή. Ένα καλύτερο μέλλον, όπου τα παιδιά μας θα μάθουν άλλους τρόπους επικοινωνίας πέρα από τη βία.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Διδάξτε στα παιδιά την αξία της φύσης

Τι σημαίνει να είσαι Φροντιστής;

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.