Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στο σύντροφό σου.
-Πώς μπορεί να σας ενώσει ένας κοινός στόχος.


Όταν δύο άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση, όσο ερωτευμένοι κι αν είναι, χρειάζεται να δουλέψουν προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να μπορέσει η σχέση τους να λειτουργήσει και να είναι ευτυχισμένοι.

Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό και οι δύο να εκφράζουν αυτό που πραγματικά είναι, το βαθύτερο και το πραγματικό τους «είναι» και όχι το επιφανειακό «φαίνεσθαι» που μπορεί να προβάλλουν κάποιες φορές στον έξω κόσμο. Να προσπαθήσουν δηλαδή να είναι αυθεντικοί έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν και αποδεχτούν ο ένας τον αληθινό εαυτό του άλλου. Καθώς, όμως, ο χρόνος κυλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στη σύσταση μια επιτυχημένης σχέσης. Ορίστε ποια είναι αυτά:

Αποδεχτείτε τη διαφορετικότητα σας

Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό μείγμα από δυνάμεις και αδυναμίες. Ένα ζευγάρι αποτελείται από δύο διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ομοιότητες και διαφορές. Όταν ερωτευόμαστε εστιάζουμε στις ομοιότητες που έχουμε με τον σύντροφό μας, ενώ όταν μας φεύγει ο έρωτας εστιάζουμε στις διαφορές μας. Οι ομοιότητες προκαλούν ηρεμία και αρμονία σε μια σχέση, ενώ οι διαφορές προκαλούν ένταση και σύγκρουση. Όσο εστιάζουμε στη διαφορετικότητα του άλλου, τόσο αυξάνεται η σύγκρουση μέσα στη σχέση. Το μυστικό για να μην δημιουργούνται συγκρούσεις είναι η αμοιβαία αποδοχή και ο σεβασμός. Γνώρισε καλύτερα το μοναδικό μείγμα του άλλου και αποφάσισε ότι αν είναι να συμπορευτείς μαζί του θα το αποδεχτείς, όσο κι αν διαφέρει από εσένα. Προσπάθησε να πείσεις και την άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο.

Φανερώστε τα συναισθήματα σας

Για να είναι ευτυχισμένοι δύο άνθρωποι μέσα σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό να μιλούν για τα συναισθήματα τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Είναι πολύ σημαντικό όμως όταν εκφράζει κάποιος τι τον ενοχλεί να μην κριτικάρει το σύντροφό του παρά μόνο τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που τον ενοχλεί. Για παράδειγμα μπορεί να πει: «Στενοχωριέμαι όταν οι άλλοι δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες μου». Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι έκφρασης. Επομένως όταν κριτικάρεις το πρόσωπο και όχι τη συμπεριφορά, ο δέκτης της κριτικής προσωποποιεί την κατηγορία και γίνεται είτε αμυντικός είτε επιθετικός. Όταν, όμως, εστιάζεις στη συμπεριφορά κατανοεί την κριτική που ακούει χωρίς να την προσωποποιεί. Όταν παρόλα αυτά θες να μιλήσεις για κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά σε μια σχέση, μπορείς να προσωποποιείς τη συμπεριφορά εφόσον είναι θετική. Για παράδειγμα «Χαίρομαι όταν λαμβάνεις υπόψη τις επιθυμίες μου». 

Το μυστικό για να μην δημιουργούνται συγκρούσεις είναι η αμοιβαία αποδοχή και ο σεβασμός.

Άκουστε με προσοχή ο ένας τον άλλον

Όταν μιλάει ο σύντροφος σου είναι σημαντικό να τον ακούς ενεργά. Ακούω ενεργά σημαίνει ότι ακούω πολύ προσεκτικά προκειμένου να καταλάβω τι συμβαίνει στο μυαλό και στην καρδιά του συντρόφου μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή κάτι άλλο που μπορεί να σε απασχολεί ή κάτι άλλο που μπορεί να σου θυμίζει αυτό που ακούς. Αφού περιμένεις να ολοκληρώσει αυτό που λέει στη συνέχεια κάνε ανοιχτές ερωτήσεις για να κατανοήσεις καλύτερα τι τον απασχολεί, τον προβληματίζει, τον κινητοποιεί και τον ενδυναμώνει. Ανοιχτές ερωτήσεις είναι αυτές οι ερωτήσεις που δεν απαντώνται με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Για παράδειγμα «Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θέλεις να αλλάξεις δουλειά;» ή «Τι πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε ακόμα περισσότερο να πετύχεις το συγκεκριμένο στόχο;». Είναι πολύ καλύτερο να κάνεις ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσει ο σύντροφος σου τι του συμβαίνει, παρά να του επιβάλλεις τη γνώμη σου και να τον συμβουλεύεις τι να κάνει.

Μιλήστε ανοιχτά για τα «θέλω» σας

Σε κάθε ζευγάρι υπάρχουν τα «θέλω» του ενός, τα «θέλω» του άλλου και τα κοινά «θέλω». Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε και να διεκδικείτε τα θέλω σας προκειμένου να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι στη σχέση. Όταν επικοινωνείτε τα θέλω σας θα μπορέσετε πιο εύκολα να κατανοήσετε και οι δυο σε τι ποσοστό τα «θέλω» συγκλίνουν και σε τι αποκλίνουν και ποια είναι τα κοινά «θέλω» και των δύο στη σχέση. Όταν ο καθένας από τους δύο δεν επικοινωνεί και διεκδικεί τα θέλω του μέσα στη σχέση με το πέρασμα του χρόνου απογοητεύεται, στενοχωριέται και θυμώνει. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μαζεύονται αθροιστικά μέχρι τη στιγμή του ξεσπάσματος και της ρήξης που μπορεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αποβεί μοιραία για τη σχέση.

Προχωράτε πάντα μπροστά

Μην αναλώνεσαι σε ανούσιες συζητήσεις που ανακυκλώνουν συμβάντα του παρελθόντος. Προσπαθήστε να εστιάζετε σε θέματα που αφορούν το παρόν και το άμεσο μέλλον αποφεύγοντας τις συζητήσεις που είναι συναισθηματικά φορτισμένες λόγω λαθών του παρελθόντος. Τα λάθη που γίνονται μέσα στις σχέσεις είναι καλό να συζητιούνται μόλις συμβούν προκειμένου να μην «στοιχειώνουν» τη σχέση στο παρόν και στο μέλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε και να διεκδικείτε τα θέλω σας προκειμένου να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι στη σχέση.

 

Εστιάστε σε ένα κοινό όραμα

Όταν θέτετε κοινούς στόχους μαζί με το σύντροφο σου δένεστε ακόμα περισσότερο. Ένας κοινός στόχος μπορεί να είναι ένα κοινό ταξίδι, μία αγορά από κοινού, ακόμα κι ένα πάρτι που θα οργανώσετε. Μέσα από αυτή την κοινή στοχοθεσία θα μοιραστείτε μεταξύ άλλων και μια κοινή εμπειρία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο σύντροφος σου ποιο είναι το όραμα σου, δηλαδή που θα ήθελες να φτάσεις και ποιες είναι οι επιθυμίες που θέλεις να πραγματοποιήσεις. Όταν ο σύντροφος σου κατανοήσει ποιο είναι το όραμα σου, μπορεί να σε συντροφεύσει στην πραγματοποίηση του στόχου σου προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια, αμέριστη αποδοχή, κατανόηση, και υποστήριξη σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Αντίστοιχα θα πρέπει να επιδιώξεις να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Και φυσικά όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ως ζευγάρι να έρθετε πιο κοντά.

 

Διάβασε ακόμα:

Τι Αποκαλύπτουν Τα Πτυχία Σου Για Τον Γάμο Σου

Για Πάντα Μαζί; Τα 10 Μυστικά Που Μπορούν Να Νικήσουν Τον Χωρισμό

 

Author(s)

  • Τζωρτζίνα Σπέντζου

    Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Τζωρτζίνα Σπέντζου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University και Μάρκετινγκ στο Middlesex University στο Λονδίνο. Έχει μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική για αλλαγή από το Insead στη Γαλλία και στην ψυχολογία και ψυχοθεραπεία από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας. Έχει κάνει διατριβή με θέμα τη συγκρουσιακή μεταβίβαση των γυναικών ηγετών και στην προέλευση του ναρκισσισμού των Chief Executive Officers, που είναι η πρώτη έρευνα παγκοσμίως που μελετά το συγκεκριμένο θέμα. Έχει εργαστεί στη Νέα Γενιά Ζηρίδη για 20 χρόνια, όπου ίδρυσε το Ziridis Coaching Center το οποίο προσφέρει υπηρεσίες coaching και επιμόρφωσης σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, εκπαιδευτικούς και γονείς. Δημιούργησε το Career Jump Start, ένα πρόγραμμα προετοιμασίας των μαθητών του Λυκείου για τη διεθνή αγορά εργασίας που περιλαμβάνει την εκμάθηση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την προετοιμασία για τη συνέντευξη εύρεσης εργασίας.