Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιος τύπος ανθρώπου είναι πιο υγιής.
– Πώς να αλλάξεις τύπο.


Αν κάθε πρωί που ξυπνάς νιώθεις την ενέργεια να σε κατακλύζει, λειτουργείς στο μάξιμουμ το πρώτο μισό της μέρας, όμως το βράδυ νιώθεις τις μπαταρίες σου να πέφτουν και ανυπομονείς να βρεθείς στο κρεβατάκι σου, είσαι σίγουρα πρωινός τύπος. Αντίθετα, αν κάθε πρωί δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις, δεν “πολυστροφάρεις” μέχρι το μεσημέρι, είσαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ σε κάθε πρόσκληση για νυχτοπερπατήματα είναι αδύνατον να πεις όχι, τότε σίγουρα είσαι βραδινός τύπος.

Τι χρειάζεται να ξέρεις;

Ότι υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα μας που με τη σειρά του ρυθμίζεται από το ηλιακό ρολόι, δηλαδή το φως του ήλιου, και μας προτρέπει να είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι τη μέρα και να κοιμόμαστε τη νύχτα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι πιο ενεργοί το πρώτο μισό της μέρας και άλλοι το δεύτερο.

Μέχρι τώρα οι έρευνες έδειχναν ότι είτε είσαι βραδινός τύπος είτε πρωινός, εφόσον εξασφαλίζεις επαρκείς ώρες ύπνου καθημερινά, δεν υπήρχε πρόβλημα με την υγεία σου. Έρευνα όμως της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, φέρνοντας τους βραδινούς τύπους σε μάλλον δυσάρεστη θέση, αφού αποκαλύπτει ότι εκδηλώνουν πιο συχνά προβλήματα υγείας, σε σχέση με τους πρωινούς, ακόμη κι αν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας διαπίστωσαν ότι οι νυχτερινοί τύποι είχαν υψηλότερες τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους. Επίσης, όσοι έμεναν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ, είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση σε συνδυασμός με υψηλό σάκχαρο και κοιλιακό πάχος), τα οποία, ιδίως όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι βραδινοί τύποι εκδηλώνουν πιο συχνά προβλήματα υγείας, σε σχέση με τους πρωινούς, ακόμη κι αν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών.

Γιατί όμως;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η ίδια έρευνα, αποκαλύπτοντας κάτι που ίσως όλοι υποψιαζόμαστε. Ένας βραδινός τύπος είναι πιθανότερο να ακολουθεί ένα πιο έντονο και «αρρύθμιστο» life style. Έτσι, μπορεί να μην κοιμάται επαρκώς, να μην έχει ρυθμισμένο ωράριο γευμάτων και να κολλάει με ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, καθιστική ζωή, κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ αργά τη νύχτα κ.α.) πολύ πιο συχνά από ό,τι ένας πρωινός τύπος. Γερμανική μάλιστα έρευνα του University of Wurzburg επιβεβαιώνει ότι οι βραδινοί τύποι καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με τους πρωινούς τύπους.

Μπορείς ν’ αλλάξεις τύπο;

Αν είσαι πρωινός τύπος, σίγουρα οι συγκεκριμένες έρευνες θα σε έχουν κάνει -το λιγότερο- να χαίρεσαι! Αν είσαι όμως βραδινός, πιθανόν να έχεις θορυβηθεί. Θα πρέπει να μάθεις, ωστόσο, ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από όλα τα κακά του τύπου σου, χωρίς να καταπιέζεις τη φύση σου. Τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν εξάλλου από την έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς ύπνου, από την οποία πάσχουν οι βραδινοί τύποι, πράγμα που δυνητικά αποδεικνύεται επιβαρυντικό για την υγεία τους. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες σωστές συνήθειες που συστήνουν οι ειδικοί σε θέματα ύπνου, οι οποίες μπορεί να σε ωφελήσουν, ιδιαίτερα αν είσαι βραδινός τύπος:

Ξύπνα πιο νωρίς και θα το συνηθίσεις. Για να εξασφαλίζεις όμως επάρκεια ύπνου, θα πρέπει να κοιμάσαι και πιο νωρίς. Προσάρμοσε το βιολογικό σου ρολόι σταδιακά, πηγαίνοντας για ύπνο 20 λεπτά πιο νωρίς κάθε μέρα, μέχρι να φτάσεις στην ώρα ύπνου στόχο.

Κάνε σωστή χρονοδιαχείριση. Βάλε στόχο να ολοκληρώνεις τις βασικές υποχρεώσεις της ημέρας πριν βραδιάσει. Έτσι, θα μπορείς το δεύτερο μισό της ημέρας να ασχοληθείς με πιο χαλαρές δραστηριότητες.

Κράτα σταθερή ώρα γευμάτων. Αυτό θα σε βοηθήσει γενικότερα να μην ξεφεύγεις από το καθιερωμένο πρόγραμμα.

Υιοθέτησε μια καλύτερη υγιεινή ύπνου. Πώς θα τα καταφέρεις; Πηγαίνοντας για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και ξυπνώντας το πρωί την ίδια ώρα. Επίσης, απόφυγε τους πολλούς καφέδες το δεύτερο μισό της ημέρας.

Αν νυστάζεις, μην αντιστέκεσαι. Μην επιλέγεις δηλαδή, ενώ νυστάζεις, να κάνεις κάτι άλλο αντί να πας στο κρεβάτι για ύπνο, όπως να δεις ταινία, να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να σερφάρεις στα social media.

Παντρέψου έναν πρωινό τύπο. Ακούγεται παράδοξο, όμως, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ο γάμος ανάμεσα σε έναν βραδινό κι έναν πρωινό τύπο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπλέον, ενθαρρύνει τον πρώτο να υιοθετήσει τις πιο υγιεινές συνήθειες του δεύτερου, πράγμα εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία του.  

Διάβασε ακόμα:

8 Τρόποι Για Να Κάνεις Λίγο Καλύτερη Την Κάθε Ημέρα

Μήπως Τα Πολλά Ξενύχτια Σε Γερνάνε;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.