Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η προετοιμασία είναι ένα απαραίτητο βήμα, αν είσαι εσωστρεφής.
-Ότι η εσωστρέφεια δεν είναι ντροπή.


Υπάρχουν οφέλη τόσο αν είσαι εξωστρεφής, όσο κι αν είσαι εσωστρεφής. Αλλά αν τείνεις προς την εσωστρέφεια, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί, ειδικά στη δουλειά. 

“Η προσπάθεια για επικοινωνία με τρόπο που δεν σου ταιριάζει μπορεί να είναι αμήχανη,” αναφέρει ο Michael Alcée, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος. “Η αυτοπεποίθηση ξεκινά από την εναρμόνιση με αυτό που είσαι.” Και για να βρεις αυτήν την εναρμόνιση, είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείς τα εσωστρεφή χαρακτηριστικά σου, ειδικά σε ένα εξωστρεφές γραφείο. “Το πλεονέκτημα του να είσαι εσωστρεφής είναι ότι εξισορροπείς την κουλτούρα της “δυνατής σκέψης” με μία ήρεμη ενέργεια που συμβάλλει στην επεξεργασία και τη λήψη αποφάσεων,” προσθέτει η Jennifer B. Kahnweiler, Ph.D., συγγραφέας του The Introverted Leader: Building On Your Quiet Strength

Ο Alcée και η Kahnweiler συμφωνούν ότι η έκφραση των συναισθημάτων για τους εσωστρεφείς μπορεί να είναι στρεσογόνα, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου με τον κατάλληλο τρόπο για σένα. 

Κατάγραψε πρώτα τις ιδέες σου

Οι εσωστρεφείς τείνουν να επεξεργάζονται τα πάντα και ο Alcée υποστηρίζει ότι είναι χρήσιμο να γράφεις τις σκέψεις σου πριν από ένα meeting. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκαθαρίσεις τις ιδέες σου, ώστε να είσαι πιο άνετος να τις παρουσιάσεις στους άλλους. “Η καταγραφή σε βοηθά να δουλεύεις από μέσα προς τα έξω,” αναφέρει. Ο Alcée, επίσης, τονίζει ότι είναι κρίσιμο να κάνεις ό,τι σε εξυπηρετεί σε ένα ομαδικό εργασιακό περιβάλλον. “Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε μία εξωστρεφή κοινωνία, όπου πρέπει να σκεφτόμαστε φωναχτά,” υπογραμμίζει. “Μην νομίζεις ότι χρειάζεται να ανταποκριθείς στον γρήγορο ρυθμό του γραφείου.” Πάρε τον χρόνο για να επεξεργαστείς τις σκέψεις σου και μετά κάνε μια ουσιαστική συνεισφορά. 

Προστάτευσε τον χρόνο που είσαι μόνος σου

Επειδή οι εσωστρεφείς τείνουν να σκέφτονται περισσότερο, είναι ωφέλιμο να αφήσεις χρόνο μέσα στη μέρα για να επιτρέψεις στις σκέψεις σου να διυλιστούν και να ανακτήσεις τη συγκέντρωσή σου. “Μερικοί από εμάς σκεφτόμαστε καλύτερα μόνοι πρώτα και μετά με την ομάδα,” υποδεικνύει ο  Alcée. “Όταν είσαι εκ φύσεως εσωστρεφής, το να βρεις χρόνο είναι επιτακτικό.” Βρίσκοντας αυτόν τον χρόνο, θα νιώθεις πιο έτοιμος να μιλήσεις, όταν θα βρεθείς μαζί με άλλους ή ακόμα και σε ένα ατομικό meeting με τον manager σου. “Αυτός ο χρόνος είναι χρόνος προετοιμασίας,” αναφέρει. “Η απόκτηση της αυτοπεποίθησης για έκφραση εξαρτάται από αυτήν την προετοιμασία.” 

Να είσαι ανοιχτός ως προς την επικοινωνία σου

Δεν είναι ντροπή να είσαι πιο ήσυχος άνθρωπος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην το ξεκαθαρίσεις εκ των προτέρων. Γι’ αυτό τον λόγο, η Kahnweiler συστήνει να μοιραστείς με τους συναδέλφους σου ότι είσαι εσωστρεφής. “Εξήγησε ποιο είναι το επιθυμητό στυλ επικοινωνίας στους συνεργάτες σου,” αναφέρει. “Η έκφραση μπορεί να γίνει λιγότερο οδυνηρή.” Η Kahnweiler σημειώνει ότι η συμμετοχή σε μια συζήτηση μπορεί αρχικά να είναι τρομακτική, οπότε ενημερώνοντας όλη την ομάδα ότι είσαι εσωστρεφής, θα αισθανθείς πιο άνετα. Θα διευκολύνουν την προσαρμογή σου. Και στο κάτω κάτω, μη φοβάσαι να κάνεις το βήμα. “Οι άλλοι χρειάζονται τις ιδέες και τη συνεισφορά σου,” προσθέτει.

Διάβασε ακόμα:

18 Κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο γραφείο (part 2)

3 Τρόποι να συνδεθείς με τους συναδέλφους σου όταν όλοι είναι απασχολημένοι

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.