Η μητέρα μου δυσκολεύτηκε να μείνει  έγκυος. Το ίδιο και η  αδερφή μου. Μπορεί αυτό να επηρεάσει και τη δική μου γονιμότητα; Είναι η υπογονιμότητα κάτι που “τρέχει” στην οικογένεια.  

Οι πιθανότητές σας να συλλάβετε είναι πιθανό να επηρεάζονται από το πόσο γόνιμη ήταν ή δεν ήταν η μητέρα σας, χωρίς αυτό να είναι πάντα απόλυτο. Το οικογενειακό ιστορικό όμως μετράει σε αυτήν την περίπτωση, γι’ αυτό εξάλλου και το λαμβάνουμε υπόψη, όταν μελετάμε τις πιθανές αιτίες υπογονιμότητας κάθε γυναίκας που μας επισκέπτεται, επειδή δυσκολεύεται να συλλάβει. 

Το αν όμως είναι κληρονομική μια υπογονιμότητα εξαρτάται από το αίτιό της, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εντοπιστεί. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που σχετίζονται  με  υπογονιμότητα και συνήθως έχουν κληρονομικό υπόβαθρο είναι οι εξής: 

Πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση και ινομυώματα. Και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν θεραπείες και λύσεις, και η γυναίκα καταφέρνει να μείνει έγκυος τις πιο πολλές φορές μετά από θεραπεία ή επέμβαση με φυσιολογική σύλληψη, χωρίς να καθίσταται ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, επειδή είναι σιωπηλή νόσος και παλαιότερα δεν ήταν τόσο εύκολη η διάγνωσή της, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί αν η μητέρα της γυναίκας με υπογονιμότητα είχε συμπτώματα, όπως υπερβολικό πόνο στην περίοδο και κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά και πόνο στη λεκάνη, στη μέση και στην πύελο, κι αυτό να συνδυαστεί με το αν αντιμετώπισε δυσκολίες να συλλάβει. Αν αυτά τα συμπτώματα ταυτίζονται με τα συμπτώματα της κόρης, τίθεται η υποψία ενδομητρίωσης, δεδομένου ότι είναι μια οργανική προδιάθεση που είναι πιθανό να έχει κληρονομήσει από τη μητέρα της. Η ενδομητρίωση, αν και εξακολουθεί να είναι δύσκολη στο να εντοπιστεί, είναι εφικτό πλέον να διαγνωστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις, ακόμα και μετά την αντιμετώπισή της, απαιτείται εξωσωματική, προκειμένου να συλλάβει η γυναίκα. 

Ιδιαίτερη προσοχή, όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης

Το βασικότερο θέμα κληρονομικότητας που πρέπει, πάντως, να προσέξει μια γυναίκα σε σχέση με τη γονιμότητά της είναι το ενδεχόμενο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Αν μια γυναίκα γνωρίζει ότι η μητέρα της μπήκε πρόωρα στην εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν τα 40, είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και στην ίδια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει κατά νου να μην καθυστερήσει  μείνει έγκυος, διότι, αν μπει κι εκείνη πρόωρα στην εμμηνόπαυση, θα σημαίνει ότι θα ξεμείνει πιο γρήγορα από ωάρια. Φυσικά, ποτέ δεν είναι βέβαιο πότε θα μπει στην εμμηνόπαυση μια γυναίκα. Οι γυναίκες όμως με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης καλό είναι να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατάψυξης ωαρίων πριν την ηλικία των 37, αν δεν είναι εφικτό να γίνουν νωρίς μητέρες, καθώς και την κατάψυξη εμβρύων, αν είναι σε σχέση ή γάμο και χρειάζεται να αναβάλουν την απόκτηση παιδιού. 

Ο Θάνος Παράσχος σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε. Τελείωσε την ειδικότητά του στη Γυναικολογία και Μαιευτική στην Αγγλία και εξειδικεύθηκε στην εξωσωματική γονιμοποίηση με τον Lord Professor Robert Winston στο Hammersmith Hospital στο Λονδίνο το οποίο πρωτοπορεί παγκοσμίως στην έρευνα και την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας. Από το 1996 είναι διευθυντής του Κέντρου Embio και με την εμπειρία του στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε άλλες θεραπείες γονιμότητας έχει βοηθήσει πάρα πολλά ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αποκτήσουν και να φέρουν στον κόσμο (ως μαιευτήρας) το δικό τους παιδί. Έχει προσφέρει μεγάλο κλινικό και ερευνητικό έργο, το οποίο έχει δημοσιευθεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Δεν Φταίνε Για Όλα Τα Γονίδιά Σου

Διατροφή Για Ζευγάρια Που Θέλουν Να Συλλάβουν

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.