Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να βρεις το θάρρος να θέτεις τα όρια σου.
-Πώς ένα (περιστασιακό) σκασιαρχείο κάνει καλό στην υγεία σου.


Σύμφωνα με μια θεωρία, το αίτιο για την εμφάνιση του άγχους στην εργασία είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ατόμου, όπως η προσωπικότητα και το στυλ αντιμετώπισης των προκλήσεων. Μια άλλη θεωρία αναφέρεται σε εγγενή αίτια, όπως ο φόβος απώλειας της εργασίας, οι υπερβολικές απαιτήσεις λόγω φόρτου εργασίας, η έλλειψη ελέγχου, οι δύσκολες συνθήκες ή το ωράριο εργασίας, καθώς και οι αντικρουόμενες οδηγίες. Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ διαφορετικές από το παρελθόν.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το χθες

Παλιότερα οι εργάσιμες ημέρες ήταν πιο καθορισμένες με ξεκάθαρη την ώρα που άρχιζε και τελείωνε το εργασιακό ωράριο. Επίσης, δεν υπήρχαν τηλέφωνα ή φορητοί υπολογιστές για να κρατάς επαφή με τα αφεντικά σου όταν ήσουν στο σπίτι εξηγεί η ολιστική ψυχίατρος Ellen Vora που επισημαίνει πόσο διαφορετική είναι η εικόνα του κόσμο σήμερα. Είμαστε συνδεδεμένοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 7 ημέρες ώστε να μπορούμε να στέλνουμε και να μας στέλνουν ειδοποιήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα ακόμη και όταν είμαστε μακριά από το γραφείο μας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος γιατί τα όρια είναι απίστευτα κρίσιμα για την ευημερία του εργαζομένου, ακόμα και αν η τοποθέτησή τους προκαλέσει δυσαρέσκεια στον εργοδότη.

Υπάρχουν τρόποι αποσυμπίεσης;

Κατά την εκτίμηση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στην εκδήλωση The Assemblage NoMad του Well + Good TALKS: Generation Anxiety που έγινε στη Νέα Υόρκη, είναι σημαντικό να κάνουμε μια αλλαγή στη δουλειά μας όταν πιεζόμαστε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να παραιτηθούμε.

“Εγώ έκανα σκασιαρχείο”, δηλώνει η συγγραφέας, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας Jessmina Archbold. “Είμαι κάποια που η δουλειά της πυροδότησε άγχος και κατάθλιψη και όταν αυτό μου συνέβη, βρήκα τρόπους για να το σκάσω. Το σημερινό αφεντικό μου ξέρει πως στις δυο η ώρα ακριβώς που σχολάω, είναι μάταιο να μου τηλεφωνήσει ή να μου στείλει μήνυμα. Αν το κάνει αυτό, δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο ούτε θα διαβάσω το μήνυμα παρά μόνο όταν επιστρέψω στη δουλειά την επόμενη μέρα”. Αυτή βέβαια είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση, αλλά η Archbold λέει ότι το να βάλει τα όριά της ήταν τελικά το κλειδί της ευημερίας της.

“Υπάρχουν αρκετές επιλογές μέσα στα 24ωρα των 7 ημερών που μπορείς να δοκιμάσεις για να αποσυμπιεστείς στην εργασία σου. Ναι, το αφεντικό σου θα ήθελε να του απαντήσεις στο μήνυμά του στις 10μμ αλλά αν εσύ δεν μπορείς να το κάνεις δεν θα το κάνεις” λέει η Dr. Vora.

“Ναι, ρισκάρεις να χάσεις την αξιοπιστία σου στα μάτια του εργοδότη σου αλλά κερδίζεις ένα διαφορετικό είδος σεβασμού. Δηλώνεις ότι είσαι κάποιος με υγιή όρια και αυτό δηλώνει ωριμότητα” εξηγεί η Dr. Vora και συνεχίζει: “Όταν φτάσεις στο τέλος της ημέρας, θα διαπιστώσεις πως βάζοντας όρια κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να γίνεις ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος”.

Τι ακριβώς κερδίζεις;

Αν αισθάνεσαι ασφυκτικά στην εργασία σου, δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν όμως ξεκινήσεις να βάζεις κάποια όρια, όπως για παράδειγμα να μην ελέγχεις τα mails της δουλειάς μετά από κάποια ώρα, εξασφαλίζεις σε κάποιο βαθμό μια αποσυμπίεση, ανανεώνεσαι και κρατάς δυνάμεις για την επόμενη ημέρα ώστε να είσαι έτοιμος, δημιουργικός, έξυπνος, υπομονετικός και κυρίως παραγωγικός ακριβώς δηλαδή όπως θα ήθελε ο εργοδότης σου να είσαι.

Βάζοντας όρια κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να γίνεις ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι σαφείς: όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν πως οι εργοδότες σέβονται τους υπαλλήλους τους, τότε είναι πιο αποδοτικοί, στηρίζουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους την επιχείρηση όπου δουλεύουν, ενώ παίρνουν πιο σπάνια αναρρωτικές άδειες. Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο (και μάλιστα είναι αρκετά πιθανό) τα όρια που θα βάλεις να μην εκτιμηθούν με τον τρόπο που θα ήθελες από τον εργοδότη σου. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν η εναλλακτική να το “σκάσεις” για πάντα από τη δουλειά σου είναι η καλύτερη απόφαση για την υγεία σου και την καλύτερή εξέλιξή σου στο μέλλον. Μην ξεχνάς πως οι θέσεις εργασίας είναι μιας χρήσης. Η υγεία σου όχι.

Διάβασε ακόμα:

Οι Καλύτεροι Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Το Στρες

Στρες Και Αυτοπεποίθηση: Κι Όμως Σχετίζονται

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.