Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις την οικονομική σου κατάσταση.
-Γιατί χρειάζεσαι την υποστηριξη των φίλων σου


Πώς συνδέονται τα χρήματα με την ευεξία; Τι σημαίνει πραγματικά να νιώθεις καλά για τα χρήματα; Οικονομική ευεξία είναι να μάθεις ότι η προσωπικότητα, το περιβάλλον και οι εμπειρίες σου επηρεάζουν τις οικονομικές σου συνήθειες, οδηγώντας σε οικονομική σταθερότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, ώστε τα οικονομικά να γίνουν ένα ολιστικό κομμάτι της ζωής σου. 

Ακολουθούν 5 τρόποι για να βελτιώσεις την οικονομική σου ευεξία. 

1. Κάνε μια λίστα με όλα όσα σε αγχώνουν σε οικονομικό επίπεδο 

Η ανισότητα στις απολαβές είναι πραγματική και είναι απαίσια. Επηρεάζει την ικανότητά σου να είσαι καλά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρήματα. Αλλά έχεις αξία και ο μισθός σου δεν την καθορίζει. Και το πρώτο βήμα προς την οικονομική ευεξία είναι να αναγνωρίζεις ότι όσα συναισθήματα έχεις για τα χρήματα είναι δικαιολογημένα. Αφιέρωσε λοιπόν λίγο χρόνο για να επεξεργαστείς αυτά τα συναισθήματα και τους στρεσογόνους παράγοντες. Βάλε ένα χρονόμετρο των 10 λεπτών και κατάγραψε τα οικονομικά ζητήματα, που σου προκαλούν στρες. Αυτό θα οδηγήσει σε συναισθηματική εκτόνωση, που θα σου επιτρέψει να λαμβάνεις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις. 

2. Υπενθύμισε στον εαυτό σου την αξία σου καθημερινά

Πες στον εαυτό σου πόσο εκτιμάς τη ζωή σου και τα χρήματα. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να νιώθεις δυνατός. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πρέπει να γίνεις ο προσωπικός σου coach. Το να βλέπεις εσύ την αξία σου είναι εξίσου σημαντικό με το να τη βλέπουν οι άλλοι. 

3. Άκου τις ιστορίες που λες για τα χρήματα στον εαυτό σου 

Τα χρήματα δεν μεγαλώνουν στα δέντρα. Δεν τα πάω καλά με τα λεφτά. Τα χρήματα είναι διαβολικά. Ποιες είναι οι περιοριστικές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιείς όταν μιλάς για τα χρήματα; Πολλές από τις πεποιθήσεις ή σκέψεις που κάνουμε για τα λεφτά προέρχονται από τις καθημερινές συζητήσεις που κάνουμε με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Και μερικές από τις ιδέες μας για τα χρήματα μας μεταδίδονται σε μικρή ηλικία. Από όπου κι αν έρχονται οι πεποιθήσεις σου, δώσε προσοχή στους τρόπους με τους οποίους πιθανώς σε περιορίζουν. Αν λες διαρκώς στον εαυτό σου ότι δεν τα πας καλά με τα λεφτά, μπορεί να γίνει μια εύκολη δικαιολογία όταν θες να ξοδέψεις πολλά για μια τσάντα ή αγνοείς τον προϋπολογισμό σου.

4. Μάθε τους αριθμούς σου

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο θα κόστιζε να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Απλώς προσπαθούν να αποταμιεύσουν όσα περισσότερα γίνεται και να σπαταλήσουν όσα λιγότερα γίνεται. Χωρίς να γνωρίζεις τον αριθμό που χρειάζεσαι για να ζήσεις τη ζωή που θες, είσαι σε ένα διαρκές καθεστώς στέρησης και έλλειψης. Προσπαθείς απλώς να επιβιώσεις, δεν κατευθύνεσαι προς ένα στόχο ή έναν τρόπο ζωής που είναι σημαντικός για σένα. Κι αν δεν ξέρεις πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να ευημερήσεις, είναι δύσκολο να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση να ζητήσεις αυτό που θες. Ξεκίνα μαθαίνοντας τους αριθμούς σου: 

-Την οικονομική σου κατάσταση
-Τα μηνιαία εισοδήματά σου
-Τους αποταμιευτικούς σου στόχους 

Όταν καταλαβαίνεις τους στόχους σου, πόσα χρωστάς, πόσα ξοδεύεις, μπορείς να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές για το πόσα έσοδα χρειάζεσαι, πόση αύξηση να ζητήσεις ή πού πρέπει να περιοριστείς. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικονομικές επιλογές σου γίνονται με πρόθεση και αρχίζεις να δουλεύεις προς κάτι σημαντικό για σένα, αντί να προσπαθείς μόνο να κόψεις τα περιττά έξοδα. 

5. Βρες τον “οικονομικό” σου buddy 

Ο “οικονομικός” σου buddy είναι αυτός που θα σε κρατά υπόλογο, που θα σε βοηθήσει χωρίς ντροπή ή ενοχή. Όλοι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο buddy, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσα αγνοούμε. Έτσι, θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση σε όλες τις πλευρές της ζωής σου. Η αναζήτηση ενός “οικονομικού” buddy απαιτεί δουλειά και είναι σημαντικό να βρεις κάποιον που ταιριάζει στο στυλ σου, το περιβάλλον και την προσωπικότητά σου. Τι να σκεφτείς όταν ψάχνεις το κατάλληλο άτομο; 

  1. Έχεις ένα φίλο που μιλά για αποταμίευση ή τα πάει καλά με τα χρήματα;
  2. Τι σε εμπνέει όταν πρόκειται για χρήματα; Ένα πρακτικό μυαλό ή ένας διάσημος εισοδηματίας;
  3. Ποιο είδος φιλίας προτιμάς; Θέλεις να συνεργάζεσαι με ένα άτομο ή μια ομάδα; 

Είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε οικονομικούς στόχους, σε όποιο στάδιο της πορείας μας κι αν βρισκόμαστε. Η ύπαρξη ενός στόχου ενισχύει την οικονομική σου ευεξία. Και για να πετύχεις αυτό το στόχο, είναι ουσιώδες να δεις πώς οι συνήθειες, οι συζητήσεις και οι σχέσεις σου με τα χρήματα εστιάζουν στη ζωή σου.

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες κατά την διάρκεια μίας κρίσης

Διαχείριση αλλαγής: βγείτε εκτός της “ζώνης ασφαλείας” σας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.