Ο κορoνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητά μας. Πλέον καλούμαστε να ζούμε και να εργαζόμαστε σε νέες συνθήκες, χωρίς να μπορούμε να έχουμε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, σε μία προσπάθεια να προστατευτούμε τόσο εμείς όσο και εκείνοι. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, πολλοί από εμάς αισθάνονται – και θα αισθάνονται ακόμα περισσότερο όσο κρατάει η πανδημία του κορονοϊού – άγχος, στρες, φόβο. Αποτέλεσμα; Να εντείνεται το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί φορείς με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του καθενός από εμάς και την θωράκιση της ψυχικής μας υγείας, απέναντι στην όποια ψυχική επιβάρυνση από την πανδημία του κορονοϊού. Για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ενωμένοι για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις ένα νευρολογικό νόσημα ή αν απλά έχεις την ανάγκη να μιλήσεις με κάποιον ειδικό για να μπορέσεις να εκφράσεις όλα όσα σε απασχολούν, σε προβληματίζουν και σε αγχώνουν αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, να ξέρεις ότι η βοήθεια είναι δωρεάν και είναι ένα τηλέφωνο μακριά.

Προγράμματα υποστήριξης ψυχικής υγείας

1. Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό

Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχει τις παρακάτω επιλογές:

1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.

2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.

4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

5. Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

2. Πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών με νευρολογικά νοσήματα

Η Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, λαμβάνει την πρωτοβουλία, για την οργάνωση και την λειτουργία προγράμματος υποστήριξης ασθενών με νευρολογικά νοσήματα, καθώς και των φροντιστών και οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, με δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις εξελίξεις, περιλαμβάνει τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα που λειτουργεί ως εξής:

– Για ιατρικά νευρολογικά θέματα μπορείτε να καλείτε τους ιατρούς από τις 10.30 έως τις 14.30 στα τηλέφωνα 210-7289291, 210-7289284 210-7289301 και 210-7289277.

– Για διαδικαστικά θέματα, θέματα κοινωνικής μέριμνας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη: μπορείτε να καλείτε τους κοινωνικούς λειτουργούς από τις 10.00 έως τις 14.30 στο 210-7289215.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει και διαδικτυακό τόπο, όπου αναρτώνται πληροφορίες που αφορούν στους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα την περίοδο της πανδημίας.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους μπορούν να έρχονται σε επαφή με ομάδα επιστημόνων υγείας από το Επιστημονικό προσωπικό της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Ο στόχος είναι να μη μείνουν αβοήθητοι ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, αλλά και να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας δεν υποκαθιστά την επαφή που πρέπει να έχουν οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα με τον θεράποντα ιατρό τους.

3. Γραμμή τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης αθλητών

Μέσα στο πιεστικό περιβάλλον που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ενώνει τις δυνάμεις της με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, προκειμένου το δίκτυο των επιστημονικών συνεργατών της τελευταίας, εφόσον ζητηθεί, να παρέχει δωρεάν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη δια τηλεφώνου στους ενεργούς και παλαίμαχους αθλητές της Ένωσης καθώς και σε όλους τους αθλητές Εθνικών Ομάδων όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών, μετά την βίαια μεταβολή των συνθηκών της προπόνησης και της ζωής τους γενικότερα που προκάλεσε η πανδημία.

Έτσι, από 1η Απριλίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οι επιστήμονες του δικτύου, σε χρόνο που τους εξυπηρετεί, θα παρέχουν δωρεάν τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη στους αθλητές που θα το αιτηθούν. 

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται αρχικά με την αποστολή ενός SMS από την πλευρά του αθλητή, όπου ως απάντηση θα λαμβάνει τον ακριβή χρόνο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

– Για θέματα Ψυχικής Υγείας που σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού, οι ενδιαφερόμενοι αθλητές θα αποστέλλουν SMS στο στο 6944713660, αναγράφοντας Ψ1, κενό, αθλητική ιδιότητα.

– Για θέματα αποπροσανατολισμού από τον αθλητικό στόχο, οι ενδιαφερόμενοι αθλητές θα αποστέλλουν SMS στο 6972910715, αναγράφοντας Ψ2, κενό, αθλητική ιδιότητα.

4. Ψυχο-εκπαιδευτικά μαθήματα για την διαχείριση της διπολικής διαταραχής

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση παρέχει δωρεάν και πανελλαδικά διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά μαθήματα τα οποία βοηθούν στη μάθηση και την καλύτερη διαχείριση της διπολικής διαταραχής, κατάθλιψης, άγχους καθώς και δωρεάν εβδομαδιαία διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για διπολικούς ασθενείς και συγγενείς. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επισκεφτείτε το ManioKatathlipsi.gr ή να καλέσετε στο 6970018622.

Παράλληλα η Ελληνική Διπολική Οργάνωση καλεί όλους εμάς να παρακολουθήσουμε δωρεάν τα μαθήματα ψυχικής υγείας μέσα από την ειδική πλατφόρμα ψυχοεκπαίδευσης.

Μην ξεχνάς το Thrive

Μέσα από την ειδική μας ενότητα, COVID-19, τα επιστημονικά τεκμηριωμένα άρθρα μας με χρήσιμα tips, συμβουλές και μικροβήματα θα σε βοηθήσουν να θωρακίσεις τον οργανισμό σου, να προσαρμοστείς, να ζεις καλύτερα και να εργάζεσαι αποτελεσματικά στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Διάβασε ακόμα:

Κερδίζοντας δύναμη και ανθεκτικότητα από τον κορονοϊό

Κορονοϊος: Γιατί πρέπει να βάζεις τον ύπνο σου σε προτεραιότητα αυτή την περίοδο