Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα συχνά διαλείμματα μειώνουν το άγχος.
-Πότε πρέπει να κάνει επανάληψη.


Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μία διαδικασία η οποία δημιουργεί αισθήματα άγχους και νευρικότητας στους περισσότερους εφήβους. Οι νέοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτονται πως εάν αποτύχουν θα απογοητεύσουν τους γονείς τους, καθώς δεν θα έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

Γιατί το άγχος είναι τόσο έντονο τις πανελλήνιες εξετάσεις;

Στην κοινωνία που ζούμε, τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη ότι πρέπει να εισαχθούν οπωσδήποτε σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ ώστε να θεωρούνται επιτυχημένοι άνθρωποι. Παρατηρείται να αναπαράγονται στερεοτυπικές αντιλήψεις αναφορικά με κάποια «πετυχημένα» επαγγέλματα. Επιπλέον, οι γονείς πολλές φορές είναι αρκετά πιεστικοί σχετικά με τις εξετάσεις και αυτό πολλές φορές δημιουργεί περισσότερο άγχος στους νέους. Ταυτίζονται με τα παιδιά και θεωρούν και δική τους μια ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία αυτών, γεγονός που εντείνει περαιτέρω το άγχος. Επιπλέον, η τάση για σύγκριση με τους υπόλοιπους κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Το άγχος πέρα από την ψυχολογική πίεση που προκαλεί έχει και σωματικές προεκτάσεις και για αυτό είναι σημαντικό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπισή του.

Για καλύτερη διαχείριση του άγχους του εφήβου προτρέψτε τον:

-Να προσέχει τη διατροφή του φροντίζοντας να αποφύγει την καφεΐνη και τα λιπαρά, επιλέγοντας έξυπνα και υγιεινά σνακ.

-Να οργανώνει όσο μπορεί καλύτερα την ύλη που θα μελετήσει.

-Να κάνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

-Να ασχολείται με δραστηριότητες που τον ευχαριστούν και τον χαλαρώνουν.

-Να φροντίζει να κοιμάται καλά.

-Να αντικαθιστά τις αρνητικές σκέψεις με θετικές (π.χ. αντί για φράσεις “θα γράψω χάλια”, “δεν θα θυμάμαι τίποτα από όσα έχω διαβάσει” να προτιμά να κάνει δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο όπως “πιστεύω σε μένα”, “έχω προετοιμαστεί κατάλληλα”.

-Να αποφεύγει τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής.

-Να μην μπαίνει στη διαδικασία να συζητάει τελευταία στιγμή με άλλους τι γνωρίζει καλά και τι όχι.

-Εάν νιώθει πολύ άγχος, να παίρνει βαθιές αναπνοές.

-Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να προτιμήσει να απαντήσει πρώτα τα θέματα που γνωρίζει καλύτερα.

-Να ξαναδιαβάσει τις απαντήσεις που έχει δώσει άλλη μια φορά εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρονικά.

Για μια όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη από τους γονείς

Καλό είναι να προετοιμάσετε τον έφηβό σας για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να κάνετε σαφές ότι και η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και ότι αν κάποιος δεν τα πήγε μια φορά καλά στη ζωή του αυτό δε σημαίνει πως θα τα πηγαίνει πάντα χάλια. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται τα παιδιά αν δεν τα πάνε καλά γιατί πολύ απλά κανείς δεν είναι τέλειος. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρετε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

-Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον την περίοδο της προετοιμασίας του παιδιού για τις εξετάσεις, με όπλα την υπομονή και την αγάπη. Είναι μία δύσκολη περίοδος που οι περισσότεροι έχουμε περάσει και πρέπει να είστε δίπλα στα παιδιά σας.

-Ως γονείς θα πρέπει να είστε υποστηρικτικοί και να δίνετε κουράγιο και δύναμη στα παιδιά σας. Δεν είναι βοηθητικό για το παιδί να λέτε φράσεις που υποτιμούν το άγχος του όπως “σιγά τώρα, μην αγχώνεσαι, δε χάθηκε και ο κόσμος”. Μην ξεχνάτε ότι το άγχος που νιώθει το παιδί, δεν είναι επιλογή του και έτσι δεν μπορεί να το ελέγξει. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποδέχεστε αυτό που νιώθει, να έχετε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του και να ανατρέχετε σε επιτυχίες του στο παρελθόν, βασισμένοι πάντα σε ρεαλιστικά γεγονότα, προκειμένου να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση.

-Μην το πιέζετε να μελετήσει και μην ελέγχετε διαρκώς τις επιδόσεις του. Έτσι θα αγχωθείτε κι εσείς και το παιδί. Αφήστε το να ρυθμίσει μόνο του τον όγκο της ύλης που θα μελετήσει κάθε μέρα.

Μην ξεχνάτε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια διαδικασία που εφόσον ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστήμιο, θα χαρίσει σημαντικά εφόδια στον επιτυχόντα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν καθορίζουν τη ζωή, το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξή του.

Διάβασε ακόμα:

Ανεύθυνα Παιδιά = Υπερπροστατευτικοί Γονείς;

Η Εφηβεία Θέλει Τα Όρια Της