Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να βελτιώσεις την αναπαραγωγική σου υγεία.
-Ποιες διατροφικές συμβουλές θα σε “σώσουν”.


Ποια είναι τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την αναπαραγωγική μας υγεία και να προετοιμάσουμε και το σώμα μας για την απόκτηση ενός μωρού; Η υγεία προ σύλληψης αφορά και στους δύο γονείς και όχι μόνο τις γυναίκες. Τι χρειάζεται να προσέξουν;

Την ποιότητα και τη ποσότητα των θρεπτικών τροφίμων που καταναλώνουν, τους ρύπους, τα φάρμακα και τις λοιμώξεις στα οποία εκθέτουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, το επίπεδο στρες και τις επιβαρυντικές σκέψεις κατά την εγκυμοσύνη. Επικεντρωθείτε, επομένως, σε αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας πριν από τη σύλληψη καθώς οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Πού να επικεντρωθεί διατροφικά ένα ζευγάρι που θέλει να συλλάβει

Φυσικά, ο καθένας μας είναι μοναδικός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ένα ζευγάρι που θέλει να συλλάβει. Πρώτα είναι τα τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και μετά τα συμπληρώματα ως υποστήριξη και εφόσον χρειάζονται. Τα συμπληρώματα πρέπει να λειτουργούν ως γέφυρα, όταν προσπαθούμε να διορθώσουμε ανεπάρκειες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ορίστε τι άλλο σας συστήνω:

Βελτιώστε την αναλογία πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων στα γεύματά σας

Υποστηρίξτε τις οδούς αποτοξίνωσης συμπεριλαμβάνοντας καθημερινά ένα ουράνιο τόξο λαχανικών και πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά .

Αυξήστε την πρόσληψη των λαχανικών.

Προσθέστε τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου σας όπως σπιτικό ζωμό και ξινολάχανο για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή όπως σάκχαρα, δημητριακά, σπορέλαια, σόγια.

Γνωρίστε τις ανάγκες σας σε μεθυλίωση επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα, μεθειονίνη και κυστεΐνη.

Γεμίστε τα γεύματά σας με βότανα και μπαχαρικά.

Πάρτε τα σωστά συμπληρώματα στοχευμένα ανάλογα με αυτό που θέλετε να πετύχετε.

Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν την αναπαραγωγική σας υγεία. Και αν σκεφτείτε προνοητικά, αυτό που κάνετε τώρα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετική επίδραση τόσο στη δική σας υγεία αλλά και του παιδιού σας, όποτε αυτό έρθει.

Διάβασε ακόμα:

Τα “Όπλα” Της Διατροφής Που Πρέπει Να Βάλεις Στο Πιάτο Σου

Διατροφικά Μυστικά Για Λιγότερες Ιώσεις

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.