Η επιδημία του κορoνοϊού καταδεικνύει με τον πιο άμεσο τρόπο τη σημασία που έχει για τις εταιρείες η μέριμνα για την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων τους.

Γιατί η μείωση του ρυθμού της διασποράς του συγκεκριμένου ιού στηρίζεται αποκλειστικά στην πρόληψη.

Η προληπτική και όχι κατασταλτική δράση είναι αυτό που καλούμε ευεξία των ατόμων, η οποία αποτελείται από 4 βασικούς τομείς: σωματική ευεξία, πνευματική διαύγεια, ουσιαστική επαφή, νοηματοδότηση/σκοπός.

Η φροντίδα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά πολύ περισσότερο της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος των εργαζομένων μέσω της υιοθέτησης κουλτούρας για τη βελτίωση της ευεξίας τους, αποτελεί κύριο στόχο πλέον των εταιρειών, αφού αυτή – η ευεξία – επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες και μελέτες, το υπερβάλλον/κακό άγχος επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις άμυνες του οργανισμού, ενώ ο καλός και επαρκής ύπνος, η κατάλληλη διατροφή και η συχνή άσκηση και κίνηση θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, αυξάνοντας τις αντιστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε ιώσεις και ασθένειες κάθε είδους γενικότερα.

Πέρα όμως από τις ενέργειες και δράσεις που οι εταιρείες μπορεί να αναλάβουν για την ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων τους σχετικά με τους τρόπους ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος μέσω της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, η ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν σε οργανωσιακές αλλαγές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ευεξίας των εργαζομένων αποτελεί πλέον μία αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Χώροι μικρής διάρκειας ανάπαυσης, χώροι εκγύμνασης, υγιεινά τρόφιμα στις καντίνες των εργαζομένων, ευέλικτες μορφές εργασίας, εργονομικά έπιπλα γραφείου, κανόνες επικοινωνίας και διεξαγωγής επαγγελματικών συναντήσεων, είναι βασικοί τομείς – παράγοντες για την προαγωγή της ευεξίας των εργαζομένων. Και είναι τα πρώτα θα έλεγε κανείς που πρέπει να φροντίσει να διαθέτει η εταιρεία. Γιατί όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ευημερεί και η ίδια η εταιρεία.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και Εργασία: Τα κορυφαία εργαλεία για να δουλεύεις αποτελεσματικά εξ αποστάσεως

Προσαρμοστικότητα. Γιατί Είναι Προτιμότερη Από Την Ευφυϊα

Author(s)

  • Κατερίνα Τριβυζά

    Διευθύντρια Εταιρικών Προγραμμάτων της Thrive Global Greece

    Η Κατερίνα Τριβυζά είναι Διευθύντρια Εταιρικών Προγραμμάτων της Thrive Global Greece. Κατά τη διάρκεια της 37ετους εμπειρίας της, διετέλεσε Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Τράπεζα Eurobank, Διευθύντρια Marketing Retail Banking και Γενική Διευθύντρια της Eurobank Business Services, ενώ εργάστηκε για 10 χρόνια στη Διεύθυνση Διεθνών Συμφωνιών στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από την επαγγελματική της δραστηριότητα, για σειρά ετών υπήρξε μέλος επαγγελματικών οργανώσεων, όπως το CEO Clubs Greece ως Vice Executive President, ΕΑΣΕ, ΕΙΜΑΔ, ΤΗΓΕ, ΣΔΑΔΕ, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέχει και υπηρεσίες coaching και mentoring σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει αρχαία ελληνική φιλοσοφία και απολαμβάνει βόλτες στη φύση.