Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να καταλάβεις αν η χρήση που κάνεις στο κινητό σου δεν σε ωφελεί.
-Πώς να κρατήσεις μόνο τα καλά της τεχνολογίας.


Σίγουρα έχει ενδιαφέρον να χαλαρώνεις στο Twitter και στα υπόλοιπα social media, μέχρι βέβαια να καταλάβεις ότι έχει περάσει μια ώρα που δεν έκανες απολύτως τίποτα ενώ έχεις ένα σωρό εκκρεμότητες. Η ανάγκη να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από μια οθόνη είναι πιο μεγάλη από ποτέ, ειδικά μετά από πρόσφατες έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει το στρες και προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, η τεχνολογία μας βοηθάει να επικοινωνούμε με αυτούς που αγαπάμε και όχι μόνο. Εξάλλου, αν μη τι άλλο δεν θα ήταν ρεαλιστικό το να προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τέτοιες συσκευές. Εσύ όμως, πότε έχεις προσπαθήσει υπεύθυνα να μειώσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη;

Η ερευνήτρια και βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Washington, Alexis Hiniker, έθεσε το παραπάνω ερώτημα σε χρήστες smartphone που πήγαιναν Λύκειο, μέχρι και σε ενήλικες ώστε να κάνει μια έρευνα.

«Πολλά χρόνια τώρα, ασχολούμαι με την τεχνολογία και κατά πόσο μας επηρεάζει αρνητικά και σίγουρα, ένα από τα πράγματα που ακούω πιο συχνά είναι το πόσο εξαρτημένοι είναι οι άνθρωποι στην εποχή μας από το smartphone τους, το οποίο όμως δεν τους παρέχει σχεδόν καμία ευχάριστη εμπειρία, σύμφωνα με τα όσα λένε. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρει ότι έχουν απελπιστεί μιας και το κινητό τους, αποτελεί τροχοπέδη σε άλλες δραστηριότητες», λέει η Hiniker. «Η λύση όμως για εμένα δεν είναι να εγκαταλείψουμε την τεχνολογία, μιας και μας προσφέρει πολλά καλά. Ωστόσο το πραγματικό ερώτημα είναι ”πως να πάρουμε μόνο τα καλά, και να αφήσουμε στην άκρη τα μειονεκτήματα”;» συνεχίζει η ίδια.

Για να το ερευνήσουν αυτό, η Hiniker και οι μαθητές της, συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες στην έρευνα σχετικά με το κινητό τους και τις συνήθειες που το περιλαμβάνουν. Ανακάλυψαν ότι ορισμένες χρήσεις, όπως το να συνομιλούν με αγαπημένο τους πρόσωπο, ήταν ιδιαίτερα σημαντικές ενώ άλλες, όπως τα παιχνίδια που διαθέτουν οι συσκευές ή η περιήγηση στα social media, το μόνο που πρόσφεραν ήταν ξόδεμα χρόνου τον οποίο μπορούσαν να έχουν διαθέσει σε άλλες, πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα που σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι η επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι απαραίτητη, η έρευνα αλλά και η κοινή γνώμη αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτή τη χρήση και σε άλλες, απερίσκεπτες που δεν μας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Αν θέλεις λοιπόν, να μάθεις πώς να μειώσεις τον χρόνο που χρησιμοποιείς το smartphone σου, χωρίς όμως να χάσεις τα προνόμια που σου παρέχει, ακολούθησε τα tips που θα βρεις παρακάτω.

Σκέψου καλά τι σου δίνει χαρά στο κινητό σου και τι όχι

«Πρώτα, πρέπει να καταλάβεις τι έχει πραγματικά σημασία για εσένα», εξηγεί στο Thrive ο Jonathan Tran, επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο της Washington. Αν και γενικά η έρευνα εξηγεί ποιες εμπειρίες είναι αυτές που έχουν ιδιαίτερη σημασία και ποιες δεν μας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό «ο καθένας από εμάς έχει συγκεκριμένα κριτήρια για τον εαυτό του», λέει ο Tran. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος οδηγός σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις και τι όχι, πολύ απλά γιατί κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσένα, μπορεί να μην έχει και για κάποιον άλλον.

Ο Tran αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εσύ ο ίδιος πρέπει να ξεχωρίσεις τι σημαίνει κάθε πράγμα που κάνεις με το κινητό σου ώστε να το χρησιμοποιήσεις για να κρατήσεις τελικά τα πράγματα που ειλικρινά σε ωφελούν. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγαπημένος σου μένει μακριά, ακόμα και το να βλέπεις φωτογραφίες του στα social media, μπορεί να σου δώσει όση χαρά θα σου έδινε και μια κλήση.

Να είσαι προσεκτικός σχετικά με την χρήση του κινητού σου

«Κάτσε και σκέψου αν το να είσαι κολλημένος στο κινητό σου είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις αυτή τη στιγμή», λέει η ψυχολόγος του πανεπιστημίου της Virginia, Nina Schroder. «Με το να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί κάτι τέτοιο, ίσως έρθεις αντιμέτωπος με αρνητικά συναισθήματα τα οποία απέφευγες ή με μια σημαντική εκκρεμότητα που είχες ”θαμμένη”. Μπορεί βέβαια, απλά να θέλεις να χαλαρώσεις και να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω», αναφέρει η ίδια.

Δεσμεύσου ότι το κινητό σου θα μείνει εκτός υπνοδωματίου

Σίγουρα έστω μια φορά την περασμένη εβδομάδα, χαλάρωσες με το κινητό σου πριν πας για ύπνο ή το έπιασες με το που ξύπνησες. Συνήθως η αλόγιστη χρήση του κινητού μας γίνεται όταν χαλαρώνουμε από το βάρος της ημέρας, και το να κοιμάσαι και το να ξυπνάς μαζί του έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ύπνο και την αποδοτικότητά σου.

«Για να μην μπαίνεις στον πειρασμό, απλά δεσμεύσου στο ότι το κινητό σου θα μένει εκτός δωματίου και έτσι σίγουρα θα κοιμάσαι καλύτερα», προτείνει η Schroder.

Μην χρησιμοποιείς το κινητό σου για να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Ακόμα και όταν είμαστε απασχολημένοι, είναι φυσικό να στρεφόμαστε για παρηγοριά στο κινητό μας. Σκέψου απλά την τελευταία φορά που βγήκες με φίλους: Πόση ώρα περάσατε μιλώντας και πόση απλά κοιτάγατε διάφορα στο κινητό;

Έρευνα έδειξε το ότι η συνήθεια να κρατάς το κινητό σου όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ή ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και τελικά να μην κάνεις τίποτα ουσιαστικό.

Σκέψου τις δικές σου αξίες

Προτού σκεφτείς τι να κρατήσεις από τις χρήσεις του smartphone σου και ποιες να ξεχάσεις, η Schroder συνιστά να σκεφτείς τις δικές σου, προσωπικές αξίες και στόχους.

«Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου τους στόχους που έχεις στην ζωή σου. Θέλεις να έχεις στην ζωή σου σχέσεις με σημασία και ουσία; Θέλεις να δυναμώσεις το πνεύμα σου; Να πετύχεις στην δουλειά σου; Σκέψου λοιπόν κατά πόσο το κινητό σου σε βοηθάει ή σε αποτρέπει από το να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι. Αν δεν σε στρέφει προς την κατεύθυνση που θέλεις, απλά βγάλε τη συγκεκριμένη χρήση του κινητού από την ζωή σου», καταλήγει.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία

Όλη Η Αλήθεια Για Το Πόση Ώρα Περνάμε Στον Ψηφιακό Μας Κόσμο