Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ενεργοποιήσεις την ευγνωμοσύνη στον εαυτό σου.
-Πώς θα σε βοηθήσει ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.


Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δεν είναι εύκολη. Από την έναρξη της πανδημίας, όλοι αισθανόμαστε δικαιολογημένα πιο αγχωμένοι. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι το 57% των ανθρώπων βιώνει πολύ άγχος και 53% από εμάς είμαστε πιο συναισθηματικά εξουθενωμένοι. Αυτά τα είδη συναισθημάτων τείνουν να εμφανίζονται όταν δεν έχουμε σταθερότητα στη ζωή μας. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε τι ακολουθεί. Η ζωή με ένα διαρκές αίσθημα αβεβαιότητας μπορεί να μοιάζει με μαραθώνιο χωρίς γραμμή τερματισμού ή ένα παζλ χωρίς στοιχεία. Όλα μοιάζουν αβέβαια και το χειρότερο είναι δυνατό.

Εννοείται ότι δεν είναι διασκεδαστική κατάσταση. Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλλουμε στον περιορισμό των επιπτώσεων της αβεβαιότητας στην ευεξία μας; Παρόλο που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη ρίζα, η έρευνα δείχνει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε. 

“Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που μας γειώνει και είναι ο ιδανικός τρόπος να εξισορροπήσεις την αρνητική νοοτροπία που η αβεβαιότητα περιλαμβάνει,” αναφέρει ο Dr. Guy Winch, συγγραφέας του βιβλίου Emotional First Aid. Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, δυο ορμόνες που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και πιο χαρούμενοι. Αν θέλουμε να φροντίσουμε το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανόηση του πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το συναίσθημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο να έχουμε στη διάθεσή μας.

Πριν την ενεργοποιήσεις, ας κατανοήσουμε γιατί η ευγνωμοσύνη είναι τόσο σημαντική. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη όταν εστιάζουμε σε αυτό που κάνουμε κι όταν εκτιμάμε όλους όσοι έχουν συνεισφέρει στην ευημερία της ζωής μας. Σχεδόν μια δεκαετία έρευνας από τον Dr. Robert Emmons, τον κορυφαίο ειδικό ευγνωμοσύνης στον κόσμο, και άλλοι έχουν διαπιστώσει ότι όσοι εξασκούν τακτικά την ευγνωμοσύνη είναι πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερες σχέσεις. Περαιτέρω έρευνα υποδεικνύει ότι η ευγνωμοσύνη βοηθά τους ανθρώπους και τις ομάδες να επιμείνουν στα δύσκολα καθήκοντα.

Σκέψου το μυαλό σου σαν ένα σύστημα χώνεψης, ό,τι τοποθετείς εκεί επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι. Όταν κατακλύζεις το μυαλό σου με ανησυχίες, ζήλια, κακία και αυτοκριτική, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου ευεξία. Μια πρακτική ευγνωμοσύνης είναι σαν μια προπόνηση και ένα υγιές διατροφικό πλάνο για το μυαλό σου.

Στο άρθρο του Why Gratitude is Good, Ο Dr. Emmons μοιράζεται, “Δεν μπορείς να αισθάνεσαι ζήλια και ευγνωμοσύνη ταυτόχρονα. Είναι ασύμβατα αισθήματα, γιατί αν είσαι ευγνώμων, δεν μπορείς να φθονείς κάποιον που έχει πράγματα που εσύ δεν έχεις.” Επίσης, στην έρευνά του διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ευγνωμοσύνης έχουν χαμηλά επίπεδα πικρίας και ζήλιας. Όταν εστιάζουμε σε αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, επιλέγουμε τα θετικά συναισθήματα από τα αρνητικά και κάνουμε βήματα για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία. 

Πώς να ενεργοποιήσεις την ευγνωμοσύνη στον εαυτό σου

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν ψάχνεις να αγοράσεις ένα νέο τηλέφωνο ή ένα μπουφάν ξαφνικά όλοι γύρω σου το έχουν; Αυτό συμβαίνει επειδή, συνειδητά ή ασυνείδητα, βλέπουμε αυτό στο οποίο εστιάζουμε. Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας, πρέπει σκόπιμα να αλλάξουμε την εστίασή μας σε ό,τι μας προκαλεί ευγνωμοσύνη. Ο πιο απλός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω ερωτήσεων και μερικών καθημερινών συνηθειών. 

Κάνε μια παύση και σκέψου

Όταν νιώθεις κολλημένος σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας ή υπερβολικά συγκεντρωμένος σε ό,τι δε λειτουργεί γύρω σου, δοκίμασε να κάνεις μια παύση για λίγο και κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

-Τι έμαθα πρόσφατα που με βοήθησε να εξελιχθώ;
-Για ποιες ευκαιρίες είναι ευγνώμων;
-Ποιες σωματικές ικανότητές μου θεωρώ δεδομένες;
-Τι είδα σήμερα ή τον τελευταίο μήνα που ήταν όμορφο;
-Ποιον χαίρομαι που βλέπω κάθε μέρα στη δουλειά;
-Σε ποιο άτομο δε μιλάω συχνά αλλά αν το έχανα αύριο, θα ήταν αβάσταχτο;  (Δες το ως λόγο για να μιλήσεις σήμερα!)
-Σε τι είμαι καλύτερος σήμερα από ό,τι ήμουν πριν ένα χρόνο;
-Ποιο υλικό αντικείμενο χρησιμοποιώ καθημερινά και είμαι ευγνώμων που έχω;
-Τι έκανε κάποιος για μένα πρόσφατα για το οποίο είμαι ευγνώμων;
-Ποια είναι τα 3 πράγματα για τα είμαι ευγνώμων τώρα;

Γράφοντας τις απαντήσεις σου, ανακατευθύνεις ενσυνείδητα την προσοχή σου σε ό,τι σου προκαλεί  ευγνωμοσύνη.

Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης 

Μια κοινή πρακτική είναι ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Η  Jae Ellard, ιδρύτρια της εταιρείας Simple Intentions, συστήνει να ολοκληρώνεις τη μέρα σου με σκέψεις ευγνωμοσύνης. Προτείνει να δημιουργήσεις λίγα λεπτά στο ξεκίνημα και στο τέλος της μέρας για σκέψη. Ο Dr. Winch συμβουλεύει να ξεκινήσεις την πρακτική του να γράφεις μια παράγραφο κάθε μέρα για ένα πράγμα για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη και γιατί αυτό το πράγμα είναι σημαντικό.” Αναφέρει, “Αυτό δημιουργεί θετικές σκέψεις και συναισθήματα σε ένα συναισθηματικό κλίμα που κλίνει προς τον αρνητισμό.” Μπορείς, επίσης, να εστιάσεις την άσκηση ευγνωμοσύνης σε ουσιαστικά πράγματα στη ζωή σου που είναι σίγουρα, όπως η φιλία, τα πάθη σου, η οικογένειά σου.

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε αυτόν το μαραθώνιο χωρίς ξεκάθαρη γραμμή τερματισμού, πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε καλύτερα τον δρομέα. Παρόλο που δεν υπάρχει μια λύση, το να μάθεις να ενεργοποιείς την ευγνωμοσύνη ίσως σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Γιατί η αναπνοή είναι τόσο αποτελεσματική στη διαχείριση του στρες

Βάλε τέλος στο άγχος με 14 τρόπους που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.