Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να λύνεις δημιουργικά τα προβλήματά σου.
-Γιατί οι συνεδρίες brainstorming πρέπει να είναι σύντομες.


Το brainstorming είναι ίσως η πιο γνωστή τεχνική δημιουργικής σκέψης που αναπτύχθηκε από τον Alex Osborn, αντιπρόεδρο της αμερικανικής διαφημιστικής εταιρίας BBDO το 1953 , που μέσα από τη συγκέντρωση ενός καταλόγου πρωτότυπων και ριζοσπαστικών ιδεών που προσέφεραν τα μέλη μιας ομάδας χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, στην προκειμένη περίπτωση των συνεργατών του, είχε στόχο τη δημιουργική επίλυση ενός προβλήματος. Αποτέλεσμα ήταν να αναδειχτεί ένας διαφορετικός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και να λύνουμε τα προβλήματα.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται είτε συλλογικά είτε ατομικά. Συλλογικά απαιτείται συνεργασία των συναδέλφων ή των συνεργατών που συγκροτούν μια ομάδα εργασίας, ο υπεύθυνος βάζει το θέμα ή πιο σωστά το πρόβλημα και αρχίζουν να πέφτουν ιδέες από τους συμμετέχοντες.
Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι γιατί οι ιδέες εννοείται πως θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμες αλλιώς δεν έχει νόημα αυτή η συγκέντρωση.

Επίσης δίνει και χαρά στους συμμετέχοντες γιατί (επιτέλους!) ακούγεται η φωνή τους και μάλιστα αν κάποια από τις ιδέες τους που πέφτουν στο τραπέζι υλοποιηθεί, τότε νιώθουν πως έγιναν μέρος της δημιουργίας.
Ο καθένας λοιπόν λέει δυνατά την ιδέα του ώστε να τον ακούν οι άλλοι χωρίς να τον κριτικάρουν ή να τον διακόπτουν, τις ιδέες τις γράφει ένας από την ομάδα και στο τέλος αξιολογούνται.

Φυσικά, καθώς έπεσαν χωρίς μεγάλη σκέψη, αυθόρμητα θα λέγαμε, θα προκύψουν και ευτράπελα ιδιαίτερα στις «παιδικές» ή αλλόκοτες ιδέες.
Αυτές οι συνεδρίες δεν πρέπει να διαρκούν πολύ ώρα γιατί οι συμμετέχοντες κουράζονται και δε μπορούν να συγκεντρωθούν.
Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να γίνουν πολλά διαλείμματα.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ο Osborn κατάλαβε πόσο σημαντικό θα ήταν να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των σπουδαστών. Έτσι ίδρυσε το τμήμα δημιουργικότητας στο Buffalo State College. Σήμερα, υπάρχουν μαθήματα δημιουργικών σπουδών διαθέσιμα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική του φράση για τη δημιουργικότητα ήταν: “Είναι πιο εύκολο να ημερέψεις μια άγρια ιδέα παρά να δώσεις ζωή σε μια ιδέα που ήταν ψόφια από την αρχή.”

Υπάρχει βέβαια και το reverse brainstorming ή αλλιώς το anti-brainstorming που συνδυάζει το brainstorming με τεχνικές ανατροπής μιας υπόθεσης ή ενός προβλήματος. Πότε γίνεται αυτό;

Όταν το brainstorming δεν μας δίνει τόσες ιδέες όσες μας χρειάζονται και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να λύσουμε ένα πρόβλημα.

Αντιστρέφουμε λοιπόν τις ερωτήσεις

Αν το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε είναι «πώς μπορούμε να γίνουμε καλοί συνεργάτες;» το αντιστρέφουμε και ρίχνουμε ιδέες για το «πώς μπορούμε να γίνουμε κακοί συνεργάτες;»

Πάλι πέφτουν οι ιδέες στο τραπέζι, μετά αντιστρέφουμε τις λύσεις που προτείνονται και έτσι λύνουμε το πρόβλημα που μας απασχολεί φυσικά μέσα σε γέλια και πειράγματα που κάνουν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες καθώς ακούγονται τα απίστευτα!

Τέλος υπάρχει και το ατομικό brainstorming, δηλαδή εμείς με τον εαυτό μας. Αυτό φυσικά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό σημειωματάριο και ένα μολύβι που θα χωράει στην τσάντα ή στην τσέπη μας και που θα έχουμε μαζί μας για να γράφουμε όποια ιδέα, σκέψη, προβληματισμό, επιθυμία, όνειρο κάναμε ή είδαμε, αν γελάσαμε ή θυμώσαμε με κάτι που ακούσαμε ή που μας είπαν, ακόμα και τι μας έκανε να κλάψουμε.

Με δυο λόγια να γράψουμε ελεύθερα ό,τι μας έρχεται στο μυαλό. Και αυτό το κάνουμε όπου μπορούμε, στη βόλτα, στο μετρό, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, την ώρα που ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε, το πρωί που ξυπνάμε.

Ας αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και το μολύβι στο χέρι μας να την ακολουθήσει. Ας βάλουμε σχέδια, βελάκια, αστερίσκους, ας γράψουμε, ας σβήσουμε, ας ζωγραφίσουμε άφοβα ό,τι μας περνάει από το μυαλό, ό,τι βλέπουμε και μας κάνει εντύπωση, ας σχολιάσουμε, ας κουτσομπολέψουμε, ας μουτζουρώσουμε, ας γράψουμε πού θα θέλαμε να είμαστε και με ποιον.

Κάποια στιγμή όλες αυτές οι ιδέες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι επιθυμίες θα διαπιστώσουμε πως θα «κουμπώνουν» μεταξύ τους και ίσως ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν ξέραμε.

Και ίσως τελικά να τα βρούμε μαζί του.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

4 μικρά πράγματα που δείχνουν πολλά για σένα

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.