Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι το mind management.
– Πόσο χρήσιμο είναι ένα ημερολόγιο.


Αυτό που έχω παρατηρήσει, όποτε συζητάω με φίλες και φίλους το θέμα των προτεραιοτήτων, είναι ότι με κοιτούν σαν να έχω μόλις ξεστομίσει τη θεωρία του τετραγωνισμού του κύκλου! Κι όμως, εάν δεν προτεραιοποιήσεις, θα χαθείς σε έναν ωκεανό υποχρεώσεων, μην έχοντας τη δυνατότητα να ικανοποιήσεις επαρκώς κανέναν. Και μάντεψε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα: θα νιώσεις άσχημα με τον εαυτό σου και θα τροφοδοτήσεις με αρνητικά συναισθήματα την αυτοεκτίμησή σου.

Πώς μπορείς όμως να κάνεις πράξη την προτεραιοποίηση των υποχρεώσεων, αναγκών και επιλογών σου;

Τα 5 βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις:

1.Κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο τι πρέπει να γίνει, μέχρι πότε και από ποιον (ναι, δε χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ… μπορείς να ζητήσεις βοήθεια κι από άλλους).

2. Χώρισε τις εργασίες σου σε αυτές που είναι επείγουσες και σε αυτές που είναι σημαντικές. Ξεκίνησε με τα επείγοντα, π.χ. το να επισκεφτείς τον παθολόγο σου για το ετήσιο checkup είναι πιο σημαντικό από το να το αναβάλλεις συνεχώς, επειδή θέλεις να κάνεις τραπέζι σε συγγενείς ή φίλους σου και πρέπει να μαγειρέψεις.

3. Επιμέρισε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες και επικέντρωσε την προσοχή σου μόνο στα καθήκοντα που απαιτούν την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή.

4. Οργάνωσε το μυαλό σου, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τις πιέσεις της ημέρας. Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει “time management” αλλά “mind management”, δηλ. για να οργανώσω τον χρόνο μου, χρειάζεται αρχικά να οργανώσω τις σκέψεις μου.

5. Μείνε όσο το δυνατόν πιο πιστός στο πρόγραμμά σου, εστιάζοντας στις βασικές προτεραιότητες που έχεις θέσει.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Θες Συνέχεια Να Ευχαριστείς Τους Άλλους;

Πώς Να Θέτεις Υγιή Όρια Στους Άλλους

Author(s)

  • Η Φωστηρία Αμανατίδου είναι ιδιώτης ψυχολόγος εξειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς, παράρτημα Μακεδονίας. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Δήμου Μίκρας”. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε διάφορους φορείς. Είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας, Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Κύπρου. Είναι επίσης συντονίστρια ομάδων ψυχολογίας στη Χ.Ε.Ν. Πανοράματος. Εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας παρέχοντας ψυχοκοινωνική συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ψυχικής υγείας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.