Γύρω μας τα παραδείγματα είναι πολλά. Άνθρωποι που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε δουλειές κάτω των δυνατοτήτων τους, νέοι με προοπτικές που καταβάλλονται από τις συνθήκες και εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, ακόμα και συμβιβασμοί στις προσωπικές μας σχέσεις! Πώς μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς τους στόχους και τα όνειρά μας; Ποια είναι τα ύπουλα εμπόδια που μας εμποδίζουν να δούμε το δυναμικό μας και μας περιορίζουν; 

Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε ένα ένα όλα όσα στέκονται απέναντι στην προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν, όχι επειδή στην πραγματικότητα δεν έχουν τις δυνατότητες για να ανταπεξέλθουν στους στόχους που έχουν θέσει και στα όνειρά τους, αλλά επειδή πιστεύουν ότι δεν τις έχουν! Συχνά, οι άνθρωποι υποτιμούν τα δυνατά τους σημεία, τα ταλέντα, ακόμα και τα χαρίσματά τους, θεωρώντας τα δεδομένα ή ασήμαντα και εστιάζουν πολύ περισσότερο στα αδύναμα σημεία τους με αποτέλεσμα να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να αξιοποιήσει κανείς το πλήρες δυναμικό του είναι να αναζητήσει τρόπους να ενισχύσει πρακτικά την αυτοπεποίθησή του. Να ανατρέξει σε όσα των κάνουν ξεχωριστό και όσα έχει καταφέρει και να κάνει ενέργειες που θα ενισχύσουν την πίστη του στον εαυτό του!

Οι αρνητικές σκέψεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτόν τον παράγοντα, θεωρώντας ότι είναι λογικό να σκέφτονται αρνητικά όταν οι συνθήκες δεν τους ευνοούν. Ωστόσο, η θετική σκέψη είναι το Α και το Ω όταν κυνηγάμε έναν στόχο ή ακόμα κι όταν απλά θέλουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη! Ο λόγος είναι απλός: οι αρνητικές σκέψεις μας εγκλωβίζουν στο πρόβλημα, μας κάνουν να εστιάζουμε στα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας –εσωτερικά ή εξωτερικά- και δεν μας αφήνουν να δούμε τη λύση. Με άλλα λόγια, οι αρνητικές σκέψεις δεν αφήνουν περιθώρια για να ενεργοποιήσουμε άλλες δυνάμεις που μπορεί να έχουμε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Ως αποτέλεσμα, αφήνουμε τις δυνάμεις μας ανεκμετάλλευτες ή δεν δουλεύουμε για να βελτιώσουμε κάποιο αδύνατο σημείο μας με την πίστη ότι δε θα οδηγήσει πουθενά!

Η έλλειψη αυτογνωσίας

Γνωρίζουμε στα αλήθεια τον εαυτό μας; Ένα από τα ισχυρότατα εμπόδια στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας είναι ότι δεν έχουμε αφιερώσει αρκετό και ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας. Σκεφτείτε: Πώς είναι δυνατό να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες μας όταν δεν ξέρουμε ότι τις έχουμε; 

Η έλλειψη αυτογνωσίας μας οδηγεί στο να κουβαλάμε ταμπέλες που μας έχουν φορέσει οι άλλοι, χωρίς να έχουμε εξετάσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να αναγνωρίζουμε πιθανά δυνατά μας σημεία ως αδύναμα ή ακόμα και να μην ξέρουμε που να εστιάσουμε για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Πώς, για παράδειγμα, μπορεί να αναζητήσει κάποιος μια καριέρα στην οποία να αξιοποιεί τα χαρίσματά του όταν δεν τα γνωρίζει; Ποια θέση θα πρέπει να αναζητήσει;

Η ζώνη άνεσης

Η ζώνη άνεσης ορίζεται από τα πράγματα που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, τους ανθρώπους με τους οποίους νιώθουμε καλά, τους χώρους στους οποίους κινούμαστε χωρίς να νιώθουμε άβολα. Ωστόσο, ενώ η ζώνη άνεσης είναι ένα πολύ όμορφο “μέρος” για να χαλαρώσουμε, μετατρέπεται σε παγίδα αν μονίμως φοβόμαστε να κάνουμε βήματα έξω από αυτήν. Δεν δοκιμάζουμε νέα πράγματα, δεν αντιμετωπίζουμε καμία πρόκληση κι έτσι δεν έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πραγματικά μας όρια!

Οι κακές συνήθειες

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, πολλές φορές η μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας είναι θέμα κακών συνηθειών. Η αναβλητικότητα είναι ένα κλασικότατο παράδειγμα. Ενώ μπορεί, λοιπόν, να έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας, μία συνήθεια όπως το να αναβάλουμε συνεχώς μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάσουμε σημαντικότατες για εμάς ευκαιρίες, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και στον προσωπικό. Γενικότερα, πολλές φορές το να κυνηγήσουμε έναν μακροπρόθεσμο στόχο απαιτεί να χτίσουμε νέες συνήθειες ή να ξεφορτωθούμε άλλες, γιατί τελικά το αποτέλεσμα εξαρτάται από όσα κάνουμε στην κάθε μας μέρα…

Οι δυσκολίες στην επικοινωνία

Άλλο ένα κρυφό και ύπουλο εμπόδιο! Ευτυχώς ή δυστυχώς, το να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας δεν είναι απαραίτητα μοναχικός δρόμος. Για να κατακτήσουμε μία θέση εργασίας που ταιριάζει στα ταλέντα μας θα χρειαστεί να πείσουμε τον υποψήφιο εργοδότη, για να φτιάξουμε κάτι δικό μας θα χρειαστούν συνεργασίας κ.ο.κ. Ενώ, λοιπόν, μπορεί να έχουμε όλα τα προσόντα, πολύ συχνά η αδυναμία μας να τα επικοινωνήσουμε μας δημιουργεί ανασφάλεια και πλήττει την αυτοπεποίθησή μας. Μήπως, λοιπόν, πριν ψάξετε οπουδήποτε αλλού την αιτία να εστιάσετε στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων;

Εν κατακλείδι, τα εμπόδια είναι μέσα στο πρόγραμμα, είναι όμως όλα αντιμετωπίσιμα και έχουμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε σε κάθε ηλικία. Σε κάθε περίπτωση ειλικρινά αξίζει να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια στο να γνωρίσουμε τις δυνατότητες και τα πραγματικά μας όρια και να κυνηγήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Αρχική δημοσίευση από την Εύη Ξυραφά στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το burnout στον ψηφιακό κόσμο

Τα βασικά στοιχεία του ηγέτη

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.