Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ασθένειες μπορεί να προλάβει η άσκηση.
-Ποια πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την προστασία του νευρικού ιστού.


Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να πιστεύει ότι η άσκηση είναι μόνο για να αποκτήσει κάποιος ένα καλλίγραμμο σώμα. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι η ανάπτυξη και βελτίωση της αντοχής, ίσως η αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού, ακόμα και η πρόληψη της γήρανσης. Όπως συστήνει το American College of Sports Medicine, η άσκηση είναι φάρμακο και είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια, ένα κομμάτι της επιστημονικής έρευνας έχει στραφεί στο κατά πόσο μπορεί η άσκηση να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες.

Νοητικές λειτουργίες είναι το σύνολο των διαδικασιών του εγκεφάλου που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, η μάθηση, η σκέψη και η γλώσσα επικοινωνίας. Άσκηση είναι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ενισχύει ή διατηρεί καλή τη φυσική κατάσταση, την υγεία και την ευεξία. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μέτρο πρόληψης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Πώς ακριβώς επιδρά θετικά η άσκηση στον εγκέφαλο;

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia το 1985, από τον Matthews DR και των συνεργατών του, αποδεικνύεται για πρώτη φορά, ότι η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του νευροτροφικού παράγοντα (Brain-Derived Neurotrophic Factor).

Το BDNF είναι μία πρωτεΐνη (παράγοντας, αρσενικό γένος), η οποία είναι μέλος της οικογένειας αυξητικών παραγόντων, που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του νευρικού ιστού από τον εκφυλισμό. Ακόμα, έχει συνδεθεί με την πλαστικότητα του εγκεφάλου, τη μνήμη, τη μάθηση και λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Αν και δεν είναι ακόμα γνωστοί, πλήρως, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η άσκηση αυξάνει την παραγωγή του BDNF, έχει προταθεί ότι κατά τη σύσπαση των σκελετικών μυών αυξάνει ο BDNF προκειμένου να ενισχύσει την οξείδωση των λιπιδίων. Ακόμα, είναι γνωστό ότι η άσκηση ενισχύει την έκφραση του BDNF στον εγκέφαλο και συμβάλλει στη γένεση νευρώνων στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης.

Και για τα παιδιά τι ισχύει;

Σε συνέχεια των παραπάνω, το 2003 στο περιοδικό Pediatric Exercise Science, οι Benjamin Sibley και Jennifer Etnier, παρουσιάζουν ότι υπάρχει σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της νοητικής λειτουργίας στα παιδιά. Ακόμα, οι Harold Kohl και Heather Cook στο βιβλίο τους Educating the Student Body, αναφέρουν ότι τα πιο δραστήρια σωματικά παιδιά επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή, μαθαίνουν πιο γρήγορα και έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις.

Γι’ αυτό βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Όπως φαίνεται τα μέχρι τώρα δεδομένα για την άσκηση εμπλουτίζονται σημαντικά. Η άσκηση δε συστήνεται μόνο για έναν υγιές σώμα, αλλά και για έναν υγιή νου. Γι’ αυτό έχεις έναν λόγο παραπάνω να την εντάξεις στη ζωή σου.

Διάβασε ακόμα:

Τι, Πόσο Και Πότε Χρειάζεται Να Πίνεις Όταν Αθλείσαι

Η Δίαιτα Απέτυχε! Τώρα Τι Κάνουμε;

Author(s)

  • Κωνσταντίνος Τρομάρας

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Κωνσταντίνος Τρομάρας είναι Καθηγητής φυσικής αγωγής, ιδιοκτήτης του TROMARAS SPORTS CLUB (Α.Σ Δυναμικών Αθλημάτων Παιανίας). Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989. Θαυμάζοντας και έχοντας πρότυπο τον πατέρα του, από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τα δυναμικά αθλήματα. Λόγω των αθλητικών του τάσεων και αγάπης του στην προπονητική, το 2008 εισάχθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Στόχος του είναι η διάδοση των δυναμικών αθλημάτων και η ένταξη περισσότερων νέων στον αθλητισμό όπως και ο ποιοτικότερος τρόπος ζωής μέσω της άσκησης. Παράλληλα, παρακολουθεί το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση.